Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ενα εκατ. εργαζόμενοι πληρώνονται με "μαύρα"

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Θραύση κάνει η εισφοροδιαφυγή με περίπου 1 εκατ. εργαζόμενους να απασχολούνται στην γκρίζα ζώνη της αδήλωτης εργασίας χωρίς ένσημα, με μαύρες (και αφορολόγητες) αποδοχές και με μια τρύπα άνω των 6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ.

Μέσα σε έναν χρόνο (2010-2011) η ανασφάλιστη εργασία αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 30% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ το 50% από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν "πιάστηκαν" να μην έχουν δηλώσει όλο το προσωπικό.
Το Μνημόνιο και τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα μετέτρεψαν σήμερα τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή σε μέσο επιβίωσης για εργαζόμενους και εργοδότες!

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τους εργαζόμενους του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) και αφορούν στους ελέγχους της ειδικής υπηρεσίας (ΕΥΠΕΑ-ΙΚΑ) δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς:
* Το 50% από το δείγμα των 21.063 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό.
* Ένα 6% ήταν άγνωστες (αναπόγραφες) στο ΙΚΑ.
* Σε σύνολο 68.345 εργαζομένων σε αυτές τις 21.063 επιχειρήσεις βρέθηκαν 20.567 ανασφάλιστοι (30%).
* Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους το 40% είναι αλλοδαποί.
Σε σύνολο 4,1 εκατ. εργαζομένων (μισθωτοί ιδιωτικού - δημόσιου τομέα) το 30% των ανασφάλιστων αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1 εκατ. εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς ένσημα, και με μαύρες αποδοχές.

Οι τομείς όπου η εισφοροδιαφυγή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είναι τα εκατοντάδες περιφερειακά επαγγέλματα που ζουν από τον τουρισμό, η ψυχαγωγία (και κυρίως οι επιχειρήσεις της νύχτας), οι αγροτικές εργασίες, τα εποχικά -φασόν- επαγγέλματα, το πλανόδιο εμπόριο, η μεταποίηση, και ένα ευρύ φάσμα εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

Για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11,63 εκατ. ευρώ, ποσό που αντανακλά και το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης και ως έναν βαθμό της αδιαφορίας του ελεγκτικού μηχανισμού να εντείνει την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, από τη στιγμή που κόβονται μισθοί και επιδόματα στο Δημόσιο.

Αυτή η απροθυμία όμως μπορεί να εξελιχθεί και σε εστία διαφθοράς, από επίορκους ή, το χειρότερο, από εκβιαστές ελεγκτές.
Ιδίως από τη στιγμή που ακόμη και συνεπείς εργοδότες φτάνουν σε σημείο να μην πληρώσουν τις εισφορές ή να αποφύγουν να τις πληρώσουν προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς και να μην απολύσουν προσωπικό. Αυτή η συμπεριφορά καλλιεργήθηκε από αποτυχημένους κυβερνώντες και ανίκανους λειτουργούς να τιθασεύουν τις δαπάνες και τα ελλείμματα του κράτους με αποτέλεσμα κάθε τόσο να φορτώνουν στα νοικοκυριά την αποτυχία τους με φόρους και χαράτσια, για να συντηρείται ένα παρασιτικό και σπάταλο και πελατειακό κράτος.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=56045

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...