Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Δημιούργησαν «εικονικό ουρανό» για το εργασιακό περιβάλλον

Μια εταιρεία στη Γερμανία δημιούργησε έναν «εικονικό ουρανό», ο οποίος καθιστά το εργασιακό περιβάλλον «αρμονικά φωτεινό», αντικαθιστώντας τους κοινούς ψυχρούς φωτισμούς που συναντάμε στα περισσότερα γραφεία.


Η Fraunhofer ανέπτυξε τον νέο τύπου φωτισμού γραφείου, ο οποίος όπως και η ίδια αναφέρει θα «φέρει τον ουρανό μέσα στα γραφεία με το να δημιουργεί την ψευδαίσθηση των κινούμενων σύννεφων». Το εν λόγω σύστημα, αποτελείται από «φωτεινά» πλακίδια (50 τετραγωνικών εκατοστών) τα οποία είναι δυνατό να εκτείνονται τόσο σε έναν ολόκληρο όροφο, όσο και σε μεμονωμένα δωμάτια.

Σύμφωνα με τις δοκιμές, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί, δίχως να αποσπάται η προσοχή τους, εξηγεί ένας εκπρόσωπος της εταιρείας:
«Τα LED μας επιτρέπουν να προσομοιώνουμε δυναμικές αλλαγές στον φωτισμό κατά τέτοιο τρόπου που δεν είναι άμεσα ορατός στο γυμνό μάτι. Σε άλλες περιπτώσεις είναι δυνατόν ο φωτισμός να αποσπά την προσοχή των υπαλλήλων, οπότε το ζήτημα είναι να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία για διασφαλιστεί η αυτοσυγκέντρωση και η απόδοση».

Το σύστημα, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μιμείται μία σχετικά συννεφιασμένη μέρα, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό κόκκινου, μπλε, πράσινου και λευκού LED για να παραχθεί ένα πλήρες φάσμα 16 εκατομμυρίων αποχρώσεων. Το μοναδικό ίσως ελάττωμά του είναι η τιμή του, μιας και αγγίζει τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.



http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...