Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ξαναζεσταίνεται το Σκοπιανό..


Ηταν αναμενόμενο ότι το Σκοπιανό θα «ξαναζεσταθεί» μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Ετσι, στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η.. νέα συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών, των πρέσβεων Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.

Θα είναι συνάντηση βολιδοσκόπησης κυρίως, ώστε να δει ο Μ. Νίμιτς πού βρίσκονται οι δύο κυβερνήσεις και εάν υπάρχουν περιθώρια αναζωογόνησης της διαδικασίας.
Τα ενδιαφέρον είναι ότι, όπως μαθαίνουμε, η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που παρότρυνε τον διεθνή μεσολαβητή να δραστηριοποιηθεί, μια και ο Γκρούεφσκι μάλλον θεωρεί ότι η αδράνεια λειτουργεί προς όφελός του...

Και μια άγνωστη πτυχή..

Για τον μακαρίτη Κίρο Γκλιγκόροφ θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες από τους Ελληνες πολιτικούς και διπλωμάτες που διαπραγματεύθηκαν μαζί του, αλλά και από τους δημοσιογράφους που πριν από 20 χρόνια βρέθηκαν να καλύπτουν ξαφνικά ένα νέο «εθνικό θέμα», το Σκοπιανό.Ενα από τα άγνωστα, ίσως, περιστατικά είναι ότι όταν έγινε η βομβιστική επίθεση εναντίον του Γκλιγκόροφ, λίγες μόνον ημέρες μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας ενημερώθηκε, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον...


Εύλογη ήταν η αγωνία μήπως η επίθεση απειλούσε τη νωπή Ενδιάμεση Συμφωνία, γι' αυτό και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων μέχρι να διαπιστωθεί και από αμερικανικές πηγές ότι ο Γκλιγκόροφ είχε διασωθεί, αν και βαριά τραυματισμένος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφερθεί να διαθέσει και μέσα για τη μεταφορά και νοσηλεία του σε ελληνικό νοσοκομείο..
 
http://greece-salonika.blogspot.com/2012/01/blog-post_4960.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...