Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σε... άδεια τοκετού ο Δήμος Οροπέδιου Λασιθίου

Πραγματικός πονοκέφαλος έχει πιάσει αυτόν τον καιρό το δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Μηλιαρά, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει το δήμο του και να εξυπηρετήσει τους 2.500 δημότες του, σε μια ορεινή περιοχή με αντίξοες καιρικές συνθήκες, από τούδε και στο εξής με...
2 μόνιμους διοικητικούς από τους 6 μόνιμους που έχει, καθώς οι 4 υπάλληλοι-γυναίκες που έχει λείπουν με άδεια λοχείας και 1 επιπλέον υπάλληλος θα φύγει με 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου.

Αναλυτικότερα, αυτή τη στιγμή, δουλεύει στο δήμο 1 υπάλληλος στη γραμματεία, ο οποίος κάνει και πρωτόκολλο γραμματεία δημοτικού συμβουλίου και γενικότερα οποιαδήποτε γραμματειακή υποστήριξη. Αυτός ο υπάλληλος-πασπαρτού στην ουσία κάνει τη δουλειά τριών συναδέλφων του που λείπουν με... άδεια τοκετού. «Αντικαθιστά» την υπάλληλο του ΚΕΠ (που στην ουσία έχει ενάμιση μήνα να λειτουργήσει), την υπάλληλο του τμήματος Προμηθειών, καθώς και τη γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Όλες έχουν φύγει με άδεια τους τελευταίους δύο μήνες, που σημαίνει πως θα επιστρέψουν έπειτα από ένα χρόνο στις υπηρεσίες τους.

Στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου, υπάρχουν 2 υπάλληλοι, αλλά ο 1 θα φύγει με 9ηνη άδεια ανατροφής τέκνου, ύστερα από τη σχετικό «ΟΚ» που πήρε από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Είχε ζητήσει από το δήμαρχο την άδεια, αλλά εκείνος την απέρριψε λόγω έλλειψης προσωπικού, οπότε και προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δικαιώθηκε.

Όσον αφορά στους μόνιμους εξωτερικούς υπαλλήλους, ο δήμος έχει 1 υδραυλικό, 1 ηλεκτρολόγο και 1 οδηγό απορριμματοφόρου. Οι 2-3 υπάλληλοι καθαριότητας που διαθέτει ο δήμος είναι συμβασιούχοι 8μηνίτες.

Η αγανάκτηση και οι κινήσεις του δημάρχου
Βλέποντας την όλη κατάσταση και τη -νεκρή στην ουσία- λειτουργία του δήμου του, ο Γ. Μηλιαράς απέστειλε επιστολή-υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών, στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον περιφερειάρχη Κρήτης, ζητώντας τους βοήθεια, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, όπως λένε οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr, δεν έχει πάρει καμία απάντηση, αν και ανεπίσημα τους λένε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διότι δε γίνονται προσλήψεις».
Ο δήμαρχος απευθύνθηκε και στο γειτονικό Δήμο Αγίου Νικολάου για να τον βοηθήσει, στέλνοντάς του με μετάταξη ή απόσπαση έναν υπάλληλο, αλλά και από εκεί η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Τι αιτείται ο δήμαρχος
Τι ζητάει στην ουσία ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου; Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ο δικός του ο δήμος που είναι σε... άδεια λοχείας, να υπάρχει μια εξαίρεση από το νόμο και να είναι δυνατή η πρόσληψη συμβασιούχων, όταν φεύγουν κάποιοι υπάλληλοι και είναι οι μοναδικοί, για όσο καιρό απουσιάζουν.

Να σημειωθεί ότι ο παλιός Οργανισμός προέβλεπε 36 οργανικές θέσεις, ενώ με τον καινούργιο Οργανισμό δεν ξέρουν ακόμη πόσες θα είναι οι θέσεις, με το δεδομένο πως έχει ζητηθεί από την κεντρική διοίκηση να υπάρξει μείωση κατά 30%.

Όπως δήλωσε, τέλος, στο «Έθνος» ο δήμαρχος, «η κατάσταση είναι δραματική. Έχω θέσει επανειλημμένως το πρόβλημα στους αρμόδιους των υπουργείων, αλλά φωνή βοώντος. Χρειάζομαι προσωπικό. Δεν μπορώ να λειτουργήσω. Ο δήμος είναι λειτουργικά νεκρός
»Είμαστε σε ορεινή περιοχή με πολλά προβλήματα και είναι απαράδεκτο ο κόσμος να νιώθει ότι είναι στο περιθώριο. Οι δημότες μου, οι άνθρωποι του βουνού, είναι περήφανοι, έχουν φιλότιμο, είναι συνεπείς.
»Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του δήμου μας, όπως και των άλλων μικρών μειονεκτικών δήμων της χώρας».

http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...