Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικό τσιγάρο τι είναι τελικά;

electronic-cigarette

Πόσο αθώα τελικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που τελευταία κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους κυρίως καπνιστές που θέλουν να απαλλαγούν από τις βλαβερές συνέπειες του κανονικού τσιγάρου;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που προσομοιώνουν το κάπνισμα απελευθερώνοντας ατμό που συνήθως περιέχει νικοτίνη. Διαφημίζονται ως μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, ή αντίθετα ως μέσο που επιτρέπει στο χρήστη να καπνίζει οπουδήποτε.

Όσο αφορά το τσιγάρο οι περισσότεροι το ξεκινούν σε νεαρή ηλικία και δυσκολεύονται στη πορεία να το κόψουν. Είναι όντως δύσκολο να κόψει κάποιος το κάπνισμα ειδικά αν είναι για χρόνια καπνιστής. Όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και με λίγη παραπάνω προσπάθεια μπορεί να γίνει. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει και έχουν καταφέρει τελικά να κόψουν το κάπνισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα , οι συσκευές νικοτίνης που λειτουργούν με μπαταρία και που μοιάζουν με πραγματικά τσιγάρα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ενώ οι κατασκευαστές τους, τα διαθέτουν πλέον ευρέως στην αγορά, απευθυνόμενοι κυρίως σε ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Και η ερώτηση είναι η εξής: είναι τελικά αποτελεσματικά;

Μετά από έρευνες, σε τρία διαφορετικά εργαστήρια έχουν κάνει δοκιμές σε ποντίκια. Το LPD Laboratory Services of Blackburn MicroTech Solutions LTD out of Lancashire, Ηνωμένο Βασίλειο, Bontek Compliance Laboratory of Shenzen, Κίνα, and Health New Zealand LTD out of Christchurch, Νέα Ζηλανδία, όπου τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ποντίκια ήταν θετικά.

Στις δοκιμές που αφορούν ανθρώπους έως τώρα δεν υπάρχει μεγάλη ερευνά που να ενοχοποιεί ή να αθωώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και όλα είναι υπό συζήτηση για το πόσο βλαβερό ή όχι είναι.

Τώρα ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι παράνομα και όλα τα υποκατάστατα που περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ.
Επίσης από τις 25/7/2008 εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων αυτών, επιβάλλοντας και τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι αρμόδιοι του οργανισμού εφιστούν την προσοχή από τους καταναλωτές για τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης, γιατί δεν έχουν πάρει έγκριση και έτσι δεν καθίστανται ασφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...