Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

«Εξαφανίζουν» τις καταθέσεις τους οι Κερκυραίοι


Μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και στη Κέρκυρα το φαινόμενο μαζικών αναλήψεων καταθετών από τις τράπεζες, δείγμα της αγωνίας που διακατέχει τους πολίτες, λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε. που δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο αθηναικό τύπο, ως ποσοστό επί του συνόλου, η Κέρκυρα έρχεται πρώτη (!) στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες.

«Βασικά έχει επικρατήσει τρόμος στους πολίτες. Δε μπορεί όμως να δικαιολογηθεί απόλυτα,μέχρι στιγμής ή ίδια η ζωή έχει διαψεύσει, αυτά τα απαισιόδοξα σενάρια», δηλώνει ο Κ. Νικολούζος διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Κέρκυρα.

Ωστόσο, επισημαίνει, ότι ο κίνδυνος για τις τράπεζες είναι κατά μια έννοια, ορατός.
«Λείπουν απο τις τράπεζες τεράστια ποσά καταθέσεων. Αυτό είναι πραγματικός κίνδυνος, αφού οι ελληνικές τράπεζες για να πληρούν τις προυποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 30 δις. Την ίδια στιγμή από τις τράπεζες λείπουν 60 περίπου δις...

Ο κίνδυνος υπάρχει από την στιγμή που κάποιοι απερίσκεπτα κοιτούν μόνο τον εαυτό τους και τραβάει σε τέτοιες κατευθύνσεις», επισημαίνει ο κ. Νικολούζος.
Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι γίνεται προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος να ναι ψύχραιμος, «αφού δε χρειάζεται τρομολαγνεία.

Σίγουρα ο κόσμος σκέφτεται τους κόπους μια ζωής, ότι έχει αποταμιεύσει. Δε σώζεται όμως κανείς μοναχός του, αλλά όλοι μαζί μπορούμε...»

Τα στοιχεία της Τ.τ. Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τ.τ. Ε., οι καταθέτες έχουν σηκώσει από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2011 που υπάρχουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία περίπου 40 δισ. ευρώ. Σε αυτά, όμως, πρέπει να προστεθούν επιπλέον τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ που πήραν οι καταθέτες το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. με αποτέλεσμα αθροιστικά τα ποσά να ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.
«Πρωταθλητές» στην ανάληψη καταθέσεων είναι οι κάτοικοι της Αττικής, και ειδικότερα των προαστίων όπου υπάρχουν και οι πιο πλούσιοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν σηκώσει κεφάλαια σε διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο.
Από τα 11 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές τους καταθέσεις το 2008, μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2011 στα 7,2 δισ., δηλαδή μείωση 34,5% όταν συνολικά σε όλη τη χώρα η μείωση φθάνει το 17,3%.
Αλλά και στην περιφέρεια πρωτεύουσας η μείωση είναι στο 19,7%, (95,1 δισ. από 118,5 δισ. ευρώ).
Και αν για προφανείς λόγους (πληθυσμός και αριθμός εταιρειών), τα περισσότερα λεφτά σε αξία έχουν «σηκωθεί» στις περιοχές της Αττικής, ως ποσοστό επί του συνόλου οι περισσότερες αναλήψεις έχουν γίνει στην Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και το Ρέθυμνο.
 
Πηγή : Κερκυραϊκή Αλεπού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...