Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πολίτες με "υψηλές" διασυνδέσεις στο κύκλωμα τοκογλυφίας

Πολίτες με υψηλές διασυνδέσεις στο κύκλωμα τοκογλυφίαςΒοά από χθες η Θεσσαλονίκη μετά την εξάρθρωση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, με...
μέλη πολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας»…
Τα πιο «βαρβάτα» ονόματα του κυκλώματος είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων...
Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής και ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Φερέτης.

Τους δύο ενώνουν οι διασυνδέσεις με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, οι κοσμικές έξοδοι σε γνωστά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, οι διευθυντικές θέσεις και... η συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα  εκβιασμού και τοκογλυφίας!


- Πώς συνδέονται αυτοκτονίες επιχειρηματιών με το κύκλωμα τοκογλυφίας

Εντύπωση και απορία προκαλούν την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις τον τελευταίο καιρό για τα «έργα και τις ημέρες» υψηλόβαθμων στελεχών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από την παραίτηση που υπέβαλε ο Γ. Καπελέρης μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών και υπό το κράτος του πανικού για τη δίωξη που ασκήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων.

Η δίωξη αφορούσε στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων.

Γιώργος Φερέτης
Ο Γιώργος Φερέτης, επί δεκαετίες στέλεχος της ΕΤ3 και για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος της Δημόσιας Τηλεόρασης, φέρεται ότι είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή στο κύκλωμα, καθώς και του «εισπράκτορα» των «εσόδων».

Ιδιαίτερα κοινωνικός με μεγάλο κύκλο επαφών και διασυνδέσεων στην συμπρωτεύουσα και όχι μόνο, ο κ. Φερέτης κατόρθωνε σύμφωνα με την αστυνομία να βρίσκει πελάτες στους τοκογλύφους της σπείρας και στη συνέχεια να λαμβάνει τους υπέρογκους τόκους που χρέωνε η ιδιότυπη «παρέα» του. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Φερέτης είχε υψηλές διασυνδέσεις και κατόρθωνε να «επιβιώνει» στο πόστο του στην ΕΡΤ3 με κάθε νέα κυβέρνηση. Ορισμένες από τις διασυνδέσεις του λέγεται ότι είναι σίγουρα από το χώρο της Εκκλησίας καθώς είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη, ότι ο δημοσιογράφος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους εκκλησιαστικούς άρχοντες τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο (είχε γνώσεις του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ) όσο και σε προσωπικό. 

Ενδεικτικό των στενών του επαφών με την Εκκλησία καθώς και της χριστιανικής του πίστης είναι το παρατσούκλι του, το «παπαδοπαίδι» όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του.
Στις «μεγάλες δόξες» του, όταν εκτελούσε χρέη Διευθυντή Ειδήσεων και συμβούλου Γενικού Διευθυντή στο κανάλι, ο Φερέτης είχε υιοθετήσει ένα πολυτελές lifestyle με κοσμικές εξόδους, ξενύχτια στα κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης, ακριβά αυτοκίνητα και πάντα με το χρυσό ρολόι και τα χρυσά γυαλιά του να τον χαρακτηρίζουν. Ο Φερέτης είχε τη «ρετσινιά» στη Θεσσαλονίκη του «κολλητού των Καραμπέρηδων», παρέας τοκογλύφων που κινούσε τα νήματα στην προστασία νυχτερινών μαγαζιών και στο δανεισμό απελπισμένων οικονομικά επιχειρηματιών. 

«Αν κάποιος χρειαστεί χρήματα, στον Καραμπέρη θα πάει να δανειστεί» λένε κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Διόλου τυχαίο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες της αστυνομίας, υπάρχει πιθανότητα ο αρχηγός του κυκλώματος τοκογλυφίας να είναι ο Μάρκος Καραμπέρης,(περί ου ο λόγος)  ο οποίος επίσης συνελήφθη.  Ο γνωστός ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Νεράιδα» στη Θεσσαλονίκη είχε εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις τοκογλυφίας, ενώ ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου.   
Το πλέγμα πάντως των διασυνδέσεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος και ο ακριβής ρόλος του καθενός διευκρινίζεται στην 650 σελίδων δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον της σπείρας, ενώ έπονται νέες συλλήψεις τις επόμενες μέρες.       



Χρήστος Παπαχατζής
Ο Χρήστος Παπαχατζής ήταν στο παρελθόν συνδικαλιστής, επικεφαλής της ΠΑΣΚ εφοριακών από το 1995 έως και το 2004. 
Πρεσβεύοντας τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, ως συνδικαλιστής αναμείχθηκε και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ Βόρειας Ελλάδας ως τοπικό μεσαίο στέλεχος έχοντας αρκετές γνωριμίες «κλειδιά» στην συμπρωτεύουσα. Αεικίνητος και σοβαρός, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν, έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης περί συλλήψεώς του για τοκογλυφία.     

Ο Παπαχατζής τοποθετήθηκε στην νευραλγική θέση του επικεφαλής ειδικών υποθέσεων ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης προσφάτως και μετά την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.   
Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι ο κ. Παπαχατζής διατηρούσε καλές σχέσεις με τον υπουργό και μάλιστα επρόκειτο για ευσυνείδητο κατά τα άλλα εφοριακό. Ωστόσο, στο βιογραφικό του υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα «ψεγάδια».

Φιλικοί του κύκλοι στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι είχε πρωταγωνιστήσει πριν από αρκετά χρόνια σε υπόθεση σύλληψης ενός εφοριακού, ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Συγκεκριμένα, ένας εφοριακός της συμπρωτεύουσας είχε συλληφθεί με σημαδεμένα χαρτονομίσματα αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι χρηματιζόταν. Οι αστυνομικοί έστησαν επιχείρηση ώστε να τον συλλάβουν επ' αυτοφώρω, όπως και έγινε. 

Κατά τη σύλληψη του εφοριακού εμφανίστηκε όμως ένα άτομο το οποίο συστήθηκε ως συνδικαλιστής δηλώνοντας και μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του συλληφθέντος με σημαδεμένα χαρτονομίσματα εφοριακού.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι είναι μάταια η οποιαδήποτε εμπλοκή του λόγω των αποδεικτικών στοιχείων που είχαν οι Αρχές στην διάθεσή τους. Ο εν λόγω συνδικαλιστής, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος  μετά από χρόνια προήχθη σε Διευθυντή Επιχειρήσεων Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ. 

Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο. Παπαχατζής είχε συγκεκριμένο ρόλο στο κύκλωμα τοκογλυφίας, λόγω και της θέσης του, εκείνον του να αφήνει τις καταγγελίες και τους ελέγχους στα άτομα που εμπλέκονταν στο εν λόγω κύκλωμα στο συρτάρι! Σιγή ιχθύος μάλιστα τηρούν οι συνάδελφοί του στο ΣΔΟΕ για την δραστηριότητά του στο τμήμα γεγονός που μάλλον υποδεικνύει ότι ο Παπαχατζής κινούνταν υπόγεια και αθόρυβα.   

53 συλλήψεις...

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, πενήντα τρία (53) συνολικά άτομα, εκ των οποίων (5) αρχηγικά στελέχη και (48) κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, το ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, ο δημοσιογράφος, ένας ιατρός, ένας υπάλληλος Π.Α.Ε και ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Οι έρευνες από τις αρχές συνεχίζονται.
Τα συγχαρητήριά του στις δυνάμεις ασφαλείας της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας:

1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.
Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Η 2η Εγκληματική Οργάνωση
συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

Η 3η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για (8) επιπλέον συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η 4η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως.
Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία (33).
Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43, 43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, με τη συνδρομή και της ΕΥΠ και κατέληξε στις μαζικές συλλήψεις την Τρίτη.
Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. 

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων. 

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 
Σε ανακοίνωση του το ΣΔΟΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων»

Στις  29 Ιουλίου η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ  Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα». Παράλληλα από τις 8 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου έδωσε άλλες έξι φορές συμπληρωματικά στοιχεία σε αστυνομικούς για την πορεία των ερευνών ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών του ΟΠΑΠ.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για την επιτυχία των υπηρεσιών ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=37243&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...