Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τελικά πόσο δωρεάν είναι η εκπαίδευση?

Χρόνια τώρα, οι φοιτητές φωνάζουν για καλύτερη παιδεία στα πανεπιστήμια. Βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας τα αυτονόητα. Καλύτερες εγκαταστάσεις στις σχολές, υποδομές, δωρεάν σίτιση, χώρους στέγασης των φοιτητών που προέρχονται από επαρχία, βιβλία κλπ…Γιατί η μόρφωση πρέπει να είναι ελεύθερη και προσιτή σε κάθε νέο παιδί που θέλει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.

Και εκεί που υπάρχει είδη το πρόβλημα έρχεται και το άρθρο 16 και σου λέει, όχι δεν θα φτιάξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά θα τα κλείσουμε, και στη θέση τους θα μπουν επιχειρήσεις. Πανεπιστήμια που θα λειτουργούν με επιταγές, πανεπιστήμια τράπεζες.

Και τελικά τι θα βγει από όλο αυτό? Πληρωμένη παιδεία=Καλύτερη παιδεία? Γιατί τώρα δε μας τα τρώει χοντρά το κράτος από τους φόρους???Σε λίγο θα μας βάλουνε φόρο επειδή αναπνέουμε!Πληρώνουμε φόρους και απαιτούμε να έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ! Για εμάς , για τα παιδιά μας αύριο μεθαύριο!

Τελικά όμως πόσο δωρεάν είναι η ελληνική εκπαίδευση? Μήπως έχει γίνει είδη το κακό και εμείς δε το έχουμε καταλάβει? Ας πάρουμε για παράδειγμα τον “Αλέξη”. Ο Αλέξης μεγάλωσε στη επαρχία. Έδωσε πανελλήνιες και πέρασε σε μια ανωτάτη σχολή της Αθήνας. Η οικογένεια του δεν είχε αρκετά χρήματα για τον στείλει στη Αθήνα. Για διαμονή στην εστία δε το συζητώ. Δεν είχε αρκετά δικαιολογητικά.

Αναγκάστηκαν να δανειστούν , και τον στείλανε να σπουδάσει. Κάθισαν λοιπόν οι γονείς του ένα βράδυ και υπολόγισαν τα έξοδα που θα έχουν για τις “δωρεάν” σπουδές του Αλέξη στην Αθήνα:
1. Ενοίκιο σπιτιού 350 ευρώ
2. Φώς, νερό, τηλέφωνο 100 ευρώ
3. Για σουπερμάρκετ 200 ευρώ
4. 100 ευρώ για τα δικά του έξοδα.
Σύνολο 700 ευρώ, δηλαδή ένας μισθός που ίσα ίσα και με δυσκολία αρκεί για τα έξοδα του μήνα.

Δεν έχουν υπολογίσει τα μεταφορικά – κάρτες, ιντερνέτ κλπ…
Το χρόνο δηλαδή έχουμε 700 επί 12 = 8.400 ευρώ συν κάποια άλλα απρόοπτα μικροέξοδα πάμε στις 9.000 ευρώ!

Που είναι λοιπόν οι δωρεάν εκπαίδευση? Είναι δωρεάν όταν θέλεις σχεδόν 10.000 για να σπουδάσεις???? Με αυτή τη λογική καλύτερα να φύγεις για σπουδές έξω Αγγλία πχ με σαφέστατα καλύτερες συνθήκες!

Με 10.000 έχεις μέχρι και πισίνα και γυμναστήριο και φαγητό στο campus του πανεπιστημίου που θα είσαι!Και εκτυπώσεις δωρεάν, και σινεμά-προβολές, και ιντερνέτ και υπολογιστές και μεταφορικά και όλα. Και μάλιστα όχι με 10.000 αλλά με 5.000 όλα αυτά το χρόνο. Και το κυριότερο θα έχεις στέγη! Εκεί η εστίες δεν είναι υπό διάλυση!Δεν υποφέρουν από θέρμανση, και ζεστό νερό υπάρχει! Όχι όπως εδώ που η κατσαρίδα πάει σύννεφο!

Ορίστε η δωρεάν εκπαίδευση που έχουμε, και παλεύουμε για να τη σώσουμε!

http://slimtech.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...