Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ενας περίπατος μέσα στο ουράνιο τόξο..

rainbow panorama - 1
Η διάσημη Ισλανδή καλλιτέχνις Olafur Eliasson δημιούργησε έναν φωτεινό κυκλικό
διάδρομο στο πάνω μέρος της οροφής του μουσείου Τέχνης ARoS στην πόλη Aarhus της Δανίας.

Ο τίτλος που δόθηκε στην εγκατάσταση είναι Your rainbow panorama και η διάθεση της σχεδιάστριας ήταν να δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη που διασχίζει το δαχτυλίδι-ουράνιο τόξο, να έχει μία πανοραμική άποψη της πόλης μέσα από μια χρωματική εναλλαγή.

rainbow panorama - 2


Η Olafur Eliasson περιγράφει αυτό το έργο με τα εξής λόγια:
«Το Your rainbow panorama μπαίνει σε διάλογο με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική, ενδυναμώνοντας την υπάρχουσα εικόνα, αυτή της θέας της πόλης. Έχω δημιουργήσει ένα χώρο που ουσιαστικά διαγράφει τα όρια μεταξύ του εντός και του εκτός, γεννώντας το αίσθημα της αβεβαιότητας στους ανθρώπους ως προς το εάν αποτελούν μέρος ενός έργου ή βρίσκονται σε ένα τμήμα του μουσείου.

Αυτή η αβεβαιότητα είναι σημαντική για μένα, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να αισθάνονται πέρα από τα όρια μέσα στα οποία είναι συνηθισμένοι να κινούνται».

rainbow panorama - 3
Την ημέρα, ολόκληρη η εγκατάσταση “ντύνεται” με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, καθώς το φυσικό φως του ήλιου φιλτράρεται μέσα από τους καμπυλωτούς γυάλινους τοίχους και διαθλάται στα χρώματα του φάσματος. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται μέσα σε ένα ουράνιο τόξο μήκους 150 μέτρων.
rainbow panorama - 4

Για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα από το σούρουπο ως την αυγή, η Eliasson χρησιμοποίησε 116 χωνευτά φωτιστικά, εμμέσου φωτισμού, της εταιρίας Zumtobel.
 


http://alexiptwto.blogspot.com/2012/01/blog-post_2074.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...