Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Dakar 2012, SS12: Ο Coma πήρε κεφάλι

Στη δυσκολότερη ΕΔ του ράλι ο Ισπανός έκανε τη διαφορά, χωρίς εκπλήξεις στα αυτοκίνητα


Η 12η και δυσκολότερη ΕΔ του Rally Dakar ολοκληρώθηκε χωρίς ευτυχώς αρνητικές εκπλήξεις με αναβάτες και πληρώματα να περνούν τους «αινιγματικούς» αμμόλοφους της Nazca. Στα 245 χιλιόμετρα της δυσκολότερης ΕΔ νικητής στις μοτοσικλέτες ήταν ο Marc Coma που πήρε τα ηνία στη γενική ενώ στα αυτοκίνητα το στραβοπάτημα του Stephane Peterhansel ήταν μικρότερο από το χθεσινό του Robby Gordon.
 
Μοτοσικλέτες
Η στρατηγική που ακολούθησε χθες ο Marc Coma του επέτρεψε σήμερα να εκκινήσει από την 3η θέση την ΕΔ με αποτέλεσμα να μπορεί πιο εύκολα να διακρίνει τις κακοτοπιές από τους προπορευόμενους αναβάτες. Ο Ισπανός κατέκτησε την 5η του νίκη σε ΕΔ φέτος και την 21η συνολικά στην καριέρα του και ως εκ τούτου πήρε κεφάλι στη γενική κατάταξη καθώς ο μεγάλος του αντίπαλος, Cyril Despres, τερμάτισε σχεδόν 4 λεπτά πίσω του. Έτσι πλέον τους χωρίζουν 1 λεπτό και 35 δευτερόλεπτα δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση του ράλι. Στη 2η θέση της ΕΔ τερμάτισε ο Joan Barreda και στην 3η ο Jordi Viladoms.
«Ήταν δύσκολη ημέρα, ήμουν ταχύτερος κατά 4 λεπτά από τον Cyril. Στο πρώτο κομμάτι της ΕΔ επικεντρώθηκα απλώς στη διαδρομή διότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους. Μετά από αυτό γνώριζα ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να επιτεθώ κυρίως στο δεύτερο κομμάτι και εκεί κατάφερα να μαζέψω τη διαφορά από τον Cyril. Φυσικά τιποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς υπάρχει ακόμα μια μεγάλη ΕΔ αύριο», δήλωσε ο Coma μετά τη νίκη του.

Quad
Για μια ακόμα φορά τα αδέρφια Patronelli έκαναν το 1-2 στις «γουρούνες» τερματίζοντας την πολύ δύσκολη ΕΔ με μόλις 42 δευτερόλεπτα διαφορά. Ο Marco Patronelli ήταν ο νικητής στην κατηγορία με τον αδερφό του Alejandro να ακολουθεί. Φυσικά στη γενική δεν άλλαξε κάτι με τον Alejandro να έχει τα ηνία και τον Marco να τον ακολουθεί. Στην 3η θέση της ΕΔ τερμάτισε σχεδόν 14 λεπτά πίσω ο Tomas Maffei ο οποίος συνεχίζει να έχει την 3η θέση στη γενική.

Αυτοκίνητα
Το παιχνίδι στα αυτοκίνητα φαίνεται πως κρίθηκε χθες με την κατάρρευση της ανάρτησης στο Hummer του Robby Gordon που είχε ως αποτέλεσμα ο  Stephane Peterhansel να αυξήσει το προβάδισμά του στη γενική. Ο Αμερικανός έδειξε ότι το Hummer έχει την ταχύτητα αλλά όχι την αξιοπιστία νικώντας και την σημερινή ΕΔ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το Mini, όχι αυτό του Peterhansel αλλά του Leonid Novistkiy. Ο Gordon το μόνο που κατάφερε με αυτή του τη νίκη είναι να μειώσει τη διαφορά από τον 3ο στη γενική και νικητή του Dakar το 2009, Giniel De Villiers ο οποίος οδηγεί ένα Toyota Hilux. Αλλά και πάλι η διαφορά είναι μεγάλη. Ο πρωτοπόρος της κατηγορίας Peterhansel έκανε σήμερα το δικό του στραβοπάτημα καθώς κόλλησε στους αμμόλοφους της Nazca και έχασε περισσότερα από 20 λεπτά στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο ράλι. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο team mate του, Nani Roma με αποτέλεσμα να τερματίσουν στην 7η και 5η θέση της ΕΔ αντίστοιχα. Τα δύο Mini των Peterhansel και Roma φαίνεται πως πάνε για το 1-2 στο Rally Dakar καθώς απομένουν μόλις δύο μέρες και η διαφορά από τους πιο πίσω είναι μεγαλύτερη της μίας ώρας, βέβαια το ράλι έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί.

«Μόλις περάσαμε τους πρώτους αμμόλοφους κολλήσαμε πέσαμε σε μια τρύπα και κολλήσαμε. Χάσαμε τουλάχιστον 20 λεπτά κάτι που σήμαινε ότι μπορεί να χάναμε την πρωτοπορία στη γενική. Σκάψαμε την άμμο και μετακινήσαμε το αμάξι πολύ προσεκτικά. Στη συνέχεια πίεσα για 50 χλμ ώστε να καλύψω τον χαμένο χρόνο. Προς το τέλος φτάσαμε τον Nani κάτι που σήμαινε ότι μάλλον είχε και αυτό πρόβλημα. Πάντα έλεγα ότι αν κολλήσεις σε έναν αμμόλοφο μπορεί να χάσεις παραπάνω από μισή ώρα», δήλωσε ο πρωτοπόρος της κατηγορίας, Peterhansel.

Φορτηγά
Για μια ακόμα ΕΔ τα Iveco έδειξαν την υπεροχή τους καθώς βρέθηκαν στις 4 πρώτες θέσεις με νικητή, ποιον άλλο, τον Ολλανδό Gerard De Rooy και το πλήρωμά του. Ο De Rooy πρέπει απλώς να οδηγήσει με σύνεση τις επόμενες δύο ημέρες και θα φτάσει στη Lima νικητής καθώς η διαφορά του από τον δεύτερο της γενικής, επίσης με Iveco και Ολλανδό, Hans Stacey, είναι κάτι παραπάνω από 56 λεπτά. Στη δεύτερη θέση της ΕΔ τερμάτισε ο Stacey και στην 3η ο Ιταλός Miki Biasion.

http://www.msfree.gr/ms.php?id=25625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...