Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Dakar 2012, SS10: Baredda και Roma έκαναν την έκπληξη

Η μάχη στις μοτ/τες φούντωσε ενώ ο Peterhansel άνοιξε τη διαφορά στα αυτοκίνητα


Η 10η ημέρα του Rally Dakar ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη έκπληξη στις μοτοσικλέτες. Ο Joan Barreda ήταν ταχύτερος όλων, παρόλο τον τραυματισμό του στα πρώτα χιλιόμετρα, κατακτώντας τη νίκη στην ΕΔ η οποία είναι και η παρθενική του του ράλι. Στα αυτοκίνητα νικητής ήταν ο Nani Roma με το Mini στην ΕΔ των 377 χιλιομέτρων η οποία για μια ακόμα φορά ήταν κοινή για όλες τις κατηγορίες. Η σημερινή ΕΔ ήταν η τελευταία στα εδάφη της Χιλής καθώς αύριο το ράλι θα περάσει στο Περού. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Μοτοσικλέτες
Μετά τις χθεσινές ποινές που δέχθηκαν οι δύο πρωτοπόροι της κατηγορίας Cyril Despres και Marc Coma μετά την αλλαγή κινητήρων στα KTM ρίχτηκαν στη μάχη εκκινώντας από τη 2η και 6η θέση αντίστοιχα. Ο Ισπανός έκανε καλύτερο ξεκίνημα από τον Γάλλο και στα πρώτα χιλιόμετρα της ΕΔ ήταν ταχύτερος όμως ο Joan Barreda Bort ήταν ταχύτερος όλων κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο, να είναι δηλαδή κάποιος ταχύτερος από τους δύο πρωτοπόρους. Ο Ισπανός στο 35ο χλμ της ΕΔ είχε ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να τραυματίσει το δεξί του πόδι. Αυτό όπως φάνηκε πείσμωσε τον νεαρό που το είχε βάλει σκοπό του να νικήσει και κινήθηκε ταχύτερα με αποτέλεσμα να νικήσει την ΕΔ με διαφορά 1 λεπτού και 32 δευτερολέπτων από τον 2ο Coma ενώ από τον 3ο Despres είχε διαφορά 3 λεπτών και 39 δευτερολέπτων. Με αυτό το αποτέλεσμα η μάχη για την κορυφή της γενικής κατάταξης πήρε φωτιά καθώς ο Despres παραμένει μεν στην πρώτη θέση αλλά ο Coma τον ακολουθεί από τη δεύτερη με μόλις 21 δευτερόλεπτα διαφορά.

«Σήμερα είχα πρόβλημα με το πόδι μου καθώς χτύπησα μια πέτρα ενώ κινούμουν με 120 χλμ/ώρα. Όταν έφτασα στο σημείο ανεφοδιασμού πήρα μερικά παυσίπονα και ήμουν εντάξει μέχρι το τέλος της ΕΔ. Ανέβασα ρυθμό μετά από αυτό αλλά πρέπει να δω τι έχω πάθει. Δεν γνωρίζω πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω να βρεθώ στον τερματισμό στη Lima», δήλωσε ο Barreda μετά την παρθενική του νίκη.

Quad
Στα quad ο Tomas Maffei επέστρεψε στις νίκες αφήνοντας πίσω του τους αδερφούς Patronelli. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Marco 13 λεπτά πίσω και 3ος ο Alejandro με 17 λεπτά διαφορά, παρόλα αυτά όμως η κατάταξη στη γενική δεν έχει αλλάξει με τον Alejandro να έχει τα ηνία. Στη 2η θέση της γενικής ακολουθεί ο Marcos και στην 3η ο Maffei.

Αυτοκίνητα
Στα αυτοκίνητα η μάχη μεταξύ «Δαβίδ και Γολιάθ» συνεχίζεται με το Mini του Stephane Peterhansel να έχει το πάνω χέρι για τη νίκη στην κατηγορία καθώς αύξησε τη διαφορά από το Hummer του Robby Gordon. Στη 10η ΕΔ του ράλι νικητής αναδείχθηκε ο Nani Roma με το άλλο Mini μόλις 21 δευτερόλεπτα από τον Peterhansel. Ο Gordon έδινε μάχη «σώμα με σώμα» με τον Peterhansel στο μεγαλύτερο κομμάτι της ΕΔ ανταλλάσοντας αρκετές φορές την πρωτοπορία, όμως στα τελευταία χιλιόμετρα ο Αμερικανός είχε τη στιγμή του τραυματίζοντας την εμπρός αριστερή πλευρά του Hummer του. Αυτό του κόστισε σχεδόν 14 λεπτά και σε συνδυασμό με τη 2η θέση του Γάλλου στην ΕΔ η διαφορά τους στη γενική έφτασε τα 19 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα. Ο Αμερικανός όμως κινδυνεύει και με αποκλεισμό καθώς οι οργανωτές του ράλι ισχυρίζονται πως το Hummer του παραβιάζει τους κανονισμούς. Ο Gordon έκανε έφεση με αποτέλεσμα η απόφαση να παρθεί μετά την ολοκλήρωση του ράλι στο οποίο θα συνεχίσει κανονικά.

Ο Gordon όμως πλέον βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής καθώς ο Roma με αυτή του την επίδοση βρίσκεται μερικά δευτερόλεπτα μπροστά του, στη 2η. Στην κορυφή βρίσκεται ο Peterhansel ο οποίος πλέον απλώς πρέπει να αποφύγει τις κακοτοπιές του Περού για να πανηγυρίσει άλλη μια νίκη στο Rally Dakar. Ο Πολωνός Krzysztof Holowczyc με το τρίτο Mini εγκατέλειψε το ράλι με πρόβλημα στην υποβοήθηση του τιμονιού η οποία κατέρρευσε και αυτό άνοιξε το δρόμο του βάθρου για τον Roma.
«Το να νικήσω ξανά μου δίνει κίνητρο. Για εμένα είναι απλώς άλλη μια νίκη σε ΕΔ αλλά για τους μηχανικούς μου είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά δεν στοχεύω στις νίκες, θέλω να τερματίσω στη Lima στην καλύτερη δυνατή θέση», δήλωσε ο Roma μετά τη νίκη του στην ΕΔ.

Φορτηγά
Στα φορτηγά ο Artur Ardavichus πήρε την πρώτη του νίκη στο Dakar οδηγώντας ταχύτατα το Kamaz του. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Andrey Karginov και αυτός με Kamaz. Τα Kamaz επωφελήθηκαν τα λάθη των Iveco που έχασαν το δρόμο τους. Οι Gerard de Rooy και Hans Stacey έκαναν λάθος στην πλοήγηση με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετό χρόνο. Ο De Rooy όμως παραμένει στην 1η θέση της γενικής.

http://www.msfree.gr/ms.php?id=25594

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...