Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΔΑΝΙΑ : TO 2050 MONO ME ΑΠΕ

ape

Η Δανία αρκετά χρόνια τώρα αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με σημαντικές επενδύσεις στις τεχνολογίες αυτές.

Μάλιστα με βάση κυβερνητικής πρότασης σκοπεύει έως το 2020 η μισή ενέργεια που θα χρειάζεται η χώρα να αντλείται από ΑΠΕ με τις νέες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετήσει, και έως το 2050 σχεδιάζει το ποσοστό αυτό να φτάσει το 100% δηλαδή το σύνολο της ενέργειας θα καλύπτεται από ΑΠΕ κάνοντας την χώρα πλήρως αυτόνομη από ενεργειακής επάρκειας.

Στην Ιστοσελίδα της Κυβέρνησης υπάρχει ένα πρόγραμμα με τίτλο “Η Ενέργειά μας” όπου η Κυβέρνηση δηλώνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα η χώρα να απαλλαγεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα και να εξαρτάται μόνο από την αιολική ενέργεια την βιομάζα και βιοαέριο.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ και θα τα αντλήσει από τα αυξημένα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, ότι ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα δηλαδή.

Η Δανία παρά την πρωτοπορία της στην πράσινη ενέργεια δεν έχει πυρηνικές εγκαταστάσεις και η θάλασσα παραμένει ανεκμετάλλευτη με συνέπεια να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Στο σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπεται επίσης το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα έως το 2030, όπως και την σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα η Κυβέρνηση προσπαθεί να συναινέσει με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε το πρόγραμμα να μην συναντήσει δυσκολείες με την επόμενη Κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...