Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΞΙΚΟ ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

mexikodr

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν βρίσκεται στον στόχο ακτιβιστών.

Ακτιβιστές στο Μεξικό ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τον Πρόεδρο και ανώτερα αξιωματικά στελέχη για στενές σχέσεις με καρτέλ ναρκωτικών.

Στις κατηγορίες των ακτιβιστών συμπεριλαμβάνονται , φόνοι  βασανιστήρια και απαγωγές αμάχων από τους υφιστάμενους. Ο Μεξικανός δικηγόρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων Netzai Sandoval  κατέθεσε καταγγελία στη Χάγη την Παρασκευή ζητώντας έρευνα σχετικά με τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων από τους στρατιωτικούς και διακινητές.

Τουλάχιστο 45.000 πολίτες από το 2006 έχουν χάσει την ζωή τους από τα ναρκωτικά και την Βία που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο Μεξικό.

«Η βία στο Μεξικό είναι μεγαλύτερη από ό, τι η βία στο Αφγανιστάν, η βία στο Μεξικό είναι μεγαλύτερη από ό, τι στην Κολομβία", δήλωσε ο Sandoval.”Θέλουμε ο εισαγγελέας να μας πει αν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και αν ο πρόεδρος και άλλα στελέχη έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα”

Από την άλλη η Μεξικάνικη Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να παραδεχθεί ότι είναι σε πόλεμο και δήλωσε ότι η χρήση του στρατού στην μάχη εναντίον συμμοριών των ναρκωτικών είναι ένα προσωρινό μέτρο που λαμβάνεται μετά από αίτημα των κυβερνήσεων των κρατών.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το αίτημα, το οποίο θα μελετήσει και θα "λάβει μια απόφαση εν ευθέτω χρόνο".
Richard Dicker, ένας διεθνής εμπειρογνώμονας της δικαιοσύνης για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των εγγράφων που ο εισαγγελέας θα πρέπει να ελέγξει προτού να μπορέσει να ανοίξει πραγματικά μια έρευνα.

Μια έκθεση της Human Rights Watch είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μεξικανική αστυνομία και οι στρατιώτες συμμετείχαν σε 170 περιπτώσεις βασανιστηρίων, 24 δολοφονίες και 39 εξαφανίσεις σε πέντε πολιτείες του Μεξικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...