Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ


Ο Βασίλης Λεβέντης Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσπαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πείσει τους Έλληνες να ξεφύγουν από τον δικομματισμό που έφεραν την χώρα σε χρεωκοπία.

Ποιες είναι οι θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ για την έξοδο από την κρίση;

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ


Πολλοί  είναι  αυτοί  που  διαπράττουν  το  λάθος  να θεωρούν την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ως κίνημα  διαμαρτυρίας  και  μόνο.

Βέβαια  πολλές  φορές  ο  λόγος  του  Βασίλη  Λεβέντη  είναι  καταγγελτικός   για   το κατεστημένο, όμως  ας  θυμηθούμε  τις  θέσεις  και  το  πρόγραμμα  της  ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Για  να  ανεύρουμε  ιδεολογικό βάθος, μελέτη των προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα,ασυμβίβαστο  πνεύμα,ρεαλισμό  και  βούληση, πράγματα  που  λείπουν από την πολιτική μας ζωή,αφού συναλλαγή, ιδιοτέλεια, υποκρισία, αναξιοπιστία, κερδοσκοπική διάθεση  και  ανυποληψία  βασιλεύουν  σε  όλα  τα  υπόλοιπα  κόμματα.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δημιουργήθηκε το έτος 1992 σαν ιστορική συνέχεια της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου.
'Εμβλημά της είναι " η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ " και οι ιδεολογικές της αρχές εμφορούνται από το όραμα μιας πατρίδας δημοκρατίας και δικαιοσύνης, μιας χώρας χωρίς διακρίσεις και προνόμια, που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια για τους αδυνάτους και επιβάλλει την τήρηση του νόμου στους ισχυρούς

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ συνεχίζει υπό αντίξοες συνθήκες το έργο κορυφαίων του δημοκρατικού χώρου, ανθρώπων όπως ο Καποδίστριας (που θέλησε εν μέσω τσιφλικάδων και τοπικών δικτατορίσκων να φτιάξει κράτος με ήθος, τάξη και δικαιοσύνη), ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (που θεώρησε την απλή αναλογική κορυφαίο δημοκρατικό αγαθό για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας), ο Γεώργιος Παπανδρέου (που συγκρούστηκε με νοσηρές νοοτροπίες παλατιού, ανθρώπων της ολιγαρχίας, αντέταξε ανάστημα στον ξένο παράγοντα, ζήτησε Πόθεν Έσχες, αγωνίστηκε για να κάνει τη δημοκρατία πράξη και πέθανε προδομένος από το λαό που δεν βγήκε τη νύχτα της 21ης Απρίλη του '67 να υπερασπιστεί τις ελευθερίες του).

Ακόμη πρότυπα και καθοδηγητές των οραμάτων μας αναμφίβολα είναι,ο Ελευθέριος Βενιζέλος (που μόνος αυτός κατόρθωσε να φέρει στο πλευρό της Ελλάδας τις μεγάλες δυνάμεις και έφθασε την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα),ο στρατηγός Νικ.Πλαστήρας(που έσωσε εν μέσω της προδοσίας της δεξιάς κυβέρνησης Γούναρη χιλιάδες στρατιώτες μας από βέβαιο θάνατο στη Μικρά Ασία και πέθανε σεμνός, λιτός, φτωχός, όπως πρέπει να πεθαίνουν οι τίμιοι πολιτικοί και δημόσιοι άνδρες), ο Γεώργιος Μαύρος (που ηγήθηκε της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη μετά τη δικτατορία των Απριλιανών θητεία της Βουλής και πέτυχε στην ολιγοήμερη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών επί κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1974 σειρά ψηφισμάτων στον ΟΗΕ και στο συμβούλιο ασφαλείας που απέδιδαν δικαιοσύνη για την Κύπρο και αξίωναν συμμόρφωση και αποχώρηση από το νησί των Τούρκων.

Δυστυχώς τα ψηφίσματα αυτά ατόνησαν και αχρηστεύθηκαν από επιπόλαιες συμπεριφορές και ανίκανους χειρισμούς των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή,που διεδέχθησαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας).Θα ήταν λάθος επί του προκειμένου να μην γίνει αναφορά στο πρόσωπο του Ιωάννη Ζίγδη, Δωδεκανήσιου πολιτικού, ο οποίος ίδρυσε τη ΔΕΗ και έθεσε τις βάσεις για την εκβιομηχάνιση της χώρας.

Ο χώρος του κέντρου έχει να παρουσιάσει τόσο μεγάλες προσωπικότητες, που σχεδόν στο σύνολο τους διώχθηκαν από την ξένη και ντόπια ολιγαρχία και θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας και τηςδημοκρατίας, ενώ οι άλλοι χώροι έχουν στο «ενεργητικό» τους προδοσίες, χειρισμούς δουλοπρέπειας και υποτέλειας, κλεψιές, απατεωνιές.

Λυπούμαστε που το ΠΑΣΟΚ ενέχεται σε σκάνδαλα και κλεψιές, ενώ καπηλεύτηκε την κληρονομιά του κέντρου.

Το να δίνει αλόγιστα και συναισθηματικά ο δημοκρατικός μας λαός την ψήφο του στους Παπανδρέου είναι πια αρρώστια της εποχής μας και τελειώνει εδώ και τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχτηκε σε δεξιό κόμμα που πρόδωσε τις ηθικές αξίες του κεντρώου χώρου.
Όσοι συνεχίζουν για οποιοδήποτε λόγο να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, συνειδητά πλέον γίνονται συνένοχοι σε νοσηρές και επικίνδυνες νοοτροπίες.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει στο άμεσο μέλλον όλο το παρασκήνιο του εκτροχιασμού του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη σημερινή θλιβερή μορφή του.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα από το παρελθόν προβλήματα, ή τα δημιουργούμενα στο παρόν ως θεατής ή ως από κερκίδας διαχειριστής.

Όταν επίκεντρο της φιλοσοφίας ενός κόμματος είναι η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες, η τόνωση του υγιούς αναπτυξιακού ενδιαφέροντος και το κλείσιμο τραυμάτων κληρονομούμενων από το παρελθόν, τότε ούτε φοβίες, ούτε ατολμίες, ούτε δισταγμοί χωρούν, χρειάζονται τομές,σύνεση, αποφασιστικότητα, σωστή μελέτη και σχεδιασμός και πρόβλεψη για το μέλλον.

Η απραξία χαρακτηρίζει την άσκηση εξουσίας των τελευταίων 40 χρόνων, το ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, μην θίξουμε τον ένα και τον άλλο γιατί χρηματοδοτεί το κόμμα μας, οι ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ των πιέσεων που ασκεί η διαπλοκή, η απατεωνιά των υποσχέσεων για νέους διορισμούς στο δημόσιο και η προσφυγή σε μοντέλα όπως αυτό των συμβασιούχων για ψηφοθηρία υπό το όποιο κόστος, όλα αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν παθολογικά σύνδρομα ενός καταρρέοντος συστήματος.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ συγκρούεται πλήρως με τέτοιες νοοτροπίες και η είσοδος της στη Βουλή σημαίνει ότι και η κοινωνία αηδιάζει με τέτοια φαινόμενα διεκδικώντας μια πιο υπεύθυνη και τίμια διακυβέρνηση.

Το πολιτικό κόστος είναι φράση εφευρεθείσας από τα κόμματα προς το συμφέρον τους, γεννά όμως απραξία με μέγα κόστος για τη χώρα, το κατάντημα της σημερινής Ελλάδας είναι μία σύνθεση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, με φοβίες, ατολμίες, ομηρίες και φθηνή μικροπολιτική.

Η Ένωση Κεντρώων σύμφωνα με τους ιδρυτές της αγωνίζεται για τους εξής στόχους:

1.Για την ποινικοποίηση του ρουσφετιού και την αυτόματη άρση ασυλίας βουλευτών για παρεμβάσεις σε διορισμούς, προμήθειες, δάνεια,αναθέσεις δημοσίων έργων κ.λ.π.
>Θα εφαρμοστεί αυστηρό Πόθεν 'Εσχες στην πολιτική και θα δημεύεται αμέσως η περιουσία κάθε πολιτικού ενεχομένου σε σκάνδαλα απιστίας και διαφθοράς.

2.Για διορισμούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τίμια σειρά προτεραιότητας μέσω γραφείων εργασίας σε κάθε δήμο η ομάδα μικρών κοινοτήτων.
>Στα γραφεία αυτά θα διενεργούνται όλες οι προσλήψεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Υποτίθεται βέβαια ότι τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα και με σχετικό νόμο θα 
παταχθεί κάθε προσπάθεια μεσολάβησης κομμάτων και βουλευτών

3.Για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κοιμισμένης Κρατικής Μηχανής, για τον περιορισμό της Γραφειοκρατίας και την εφαρμογή της Αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της Κρατικής Μηχανής.

4.Για την επιδότηση της ελληνίδας μητέρας με 450 € το μήνα, για κάθε παιδί,έως ότου αυτό γίνει 18 χρονών.

5.Για τη συνταξιοδότηση απροστάτευτων ανασφάλιστων ατόμων με σύνταξη 800 € το μήνα, μετά το 60ο τους έτος.

6.Για τη μείωση των μεγάλων συντάξεων, ώστε να μην υπάρχει στον τόπο μας σύνταξη μικρότερη των 800€ το μήνα.

>Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πρεσβεύει θυσίες στους έχοντες και κατέχοντες για να ζήσει και ο υπόλοιπος κοσμάκης.

>Πρέπει να μειωθούν σε κάποιο ποσοστό οι μεγάλες συντάξεις, αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το ποσό των 2000 ευρώ το μήνα.

>Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο, ώστε η πιο μικρή σύνταξη για όλα τα ταμεία να φθάσει στα 800 ευρώ το μήνα.

>Κάποιοι αρνούνται το μέτρο αυτό με τη λογική ότι οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν εισφορές και το σύστημα είναι ανταποδοτικό,όμως η μείωση σύμφωνα με το πρόγραμμα μας θα γίνει μέσω αύξησης της φορολογίας για τα ποσά άνω των 2000 ευρώ το μήνα και έως ότου η νέα σχεδιαζόμενη ανάπτυξη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάκλησης της φορολογίας αυτής.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν συγκρούεται με τους έχοντες,τους καλεί ωστόσο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων.

>Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα θεσπίσει φορολογία για ακίνητα και κατοικίες μεγάλης αξίας, ιδιαίτερα στο στάδιο μεταβίβασης τους.Η υπεραξία των ακινήτων θα φορολογηθεί oπως φορολογείται το εισόδημα από κάθε επάγγελμα, έτσι πρέπει να φορολογηθεί και η άνοδος στην αξία των ακινήτων, γιατί και αυτό είναι εισόδημα.

Θα μείνει αφορολόγητη η πρώτη κατοικία για όλους τους Έλληνες,όμως οι μεγάλες περιουσίες πρέπει να φορολογηθούν.
>Το μέτρο θα τονώσει και την επιχειρηματικότητα, αφού θα παύσει η γη και η ιδιοκτησία να είναι ο ιδανικός τρόπος διοχέτευσης των αποταμιεύσεων της κοινωνίας.

>Για όσους έχουν από άλλες πηγές εισόδημα μεγαλύτερο των 3000 το μήνα, θα αναστέλεται η καταβολή της σύνταξης τους.

Η σύνταξη είναι πόρος για να εξασφαλιστεί αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία και όχι μέσο για να πλουτίζουν κάποιοι, αδειάζοντας τα ταμεία του κράτους.

Το μέτρο ισχύει και σε άλλα κράτη,όπως η Αυστραλία.

7.Για τη μείωση των ενοικίων, ώστε το νοίκι για τη λαϊκή στέγη, να μην υπερβαίνει το 1/3 του μισθού ενός εργατοϋπάλληλου.

8.Για την παροχή στέγης στους άστεγους, μέσω της Δημόσιας Επιχ. Πολεοδόμησης της ΔΕΠΟΣ στην ύπαιθρο, στα πλαίσια προγράμματος αποκέντρωσης.
Όσοι θα πάρουν δωρεάν στέγη από το πρόγραμμα αυτό, θα υποχρεωθούν να εργαστούν για 15 χρόνια τουλάχιστον (κανονικά αμειβόμενοι) σε εργοστάσια η εργοτάξια της επαρχίας, τα οποία θα γίνουν σε βιομηχανικές ζώνες στους οικισμούς της ΔΕΠΟΣ.
Οι οικισμοί της ΔΕΠΟΣ θα γίνουν με την μέθοδο της αντιπαροχής με χρηματοδότηση των ομογενών μας της αλλοδαπής.

ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ,ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Φάκελος "ΔΕΠΟΣ"

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΒΑΡΙΑ ΑΝΩΜΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που από δεκαετίες ταλαιπωρεί έντονα χιλιάδες οικογένειες, με χαμηλά εισοδήματα, και το κράτος σε όλες του τις εκφράσεις(πολεοδομίες, δικαιοσύνη, αυτοδιοίκηση, οικονομία, τάξη, κύρος).
Συντηρείται αυτή η κατάσταση από δύο πηγές:

Η μία καθαρά ανθρώπινη: Η ανάγκη δηλαδή να εξασφαλίσει και ο κάτοικος οργανωμένου οικισμού τον τρόπο ζωής του, με βασικό στοιχείο τη στέγη του και με πρόσθετο αίτημα σήμερα, το περιβάλλον και τα κοινωφελή μέσα και έργα οικιστικής λειτουργίας.

Η άλλη πηγή αυτή που αφέθηκε να εκμεταλλεύεται κατά τον πιο ωμό τρόπο την πρώτη.
Η ιδιοκτησία οικιστικής γης, δηλαδή, που μεθόδευσε κερδοσκοπικά την όλη υπόθεση, ακόμα και με νομιμοφανείς κατατμήσεις, με καταπατήσεις δασικών ή δημόσιων εκτάσεων, παραποιήσεις τίτλων ιδιοκτησίας, καταπατήσεις παραλίων και με πολλούς άλλους τρόπους.Δίνοντας έτσι ένα κομμάτι αγρού (αγροτεμάχιο στο νομιμοφανές συμβόλαιο) προσφέρει δήθεν «οικόπεδο» πλαστοποιημένο όμως, αφού με τον όρο οικόπεδο νοείται μέρος πόλεως οργανωμένης, έστω και στοιχειωδώς.
Εισπράττει έτσι 100 μέχρι 500 και πάνω φορές την τιμή του αγρού.

Υπερκέρδη
Παρά τα υπερκέρδη αυτά και το νομιμοφανή τρόπο δημιουργίας τους, η ιδιοκτησία δεν πωλεί από αυτά τα «αγροτεμάχια» παρά μόνο ένα 30 έως 40% και μάλιστα τα χειρότερα.
Χρησιμοποιεί μετά τους νέους κατόχους τους σαν «αιχμή κρούσεως» και επιχειρεί νομιμοποίηση των υπολοίπων 70% εκλεκτών δικών της οικοπέδων.
Έτσι και εδώ, η πίεση για νομιμοποίηση, παρ’ όλον που φαίνεται ότι στηρίζεται στο κοινωνικό αίτημα της εξασφάλισης φτηνής στέγης,εξυπηρετεί πάλι νέα συμφέροντα σε βάρος του πολεοδομικού συνόλου.

Στη συνέχεια ασκείται νέα πίεση για να τους δοθούν όροφοι καιευνοϊκότεροι συντελεστές δόμησης.
Υψώνονται οι τιμές σε απρόσιτα επίπεδα για τους νέους οικιστές, που διαθέτουν τις ίδιες όπως και οι πρώτοι ασθενείς δυνατότητες.
Τρέπονται αυτοί αναγκαστικά σε νέες λαθρόβιες αγορές οικοπεδεμπορίας, αρχίζει νέο κύκλωμα αυθαιρεσίας, αναπαράγεται ένα οικιστικό χάος.
Στην υπόθεση όλη των αυθαιρέτων προβάλλεται, δηλαδή, το ανθρώπινο αίτημα για στέγη, ενώ υποκρύπτεται η πλεονεξία της ιδιοκτησίας και η επιδίωξη επίτευξης υπερβολικής υπεραξίας ακινήτου.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει από μακρού χρόνου επισημάνει τις κερδοσκοπικές τάσεις της ιδιοκτησίας και την αιχμαλωσία του μικρομεσαίου εισοδήματος οικογενειών στα δίχτυα αυτής της κερδοσκοπίας.
Ακόμη και αυτοί που νομιμοποίησαν τέτοιας μορφής αυθαίρετα, απέκτησαν σπίτια χωρίς υποδομή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις και πλήρωσαν στην συνέχεια ακριβά και σε χρήμα και σε χαμηλή ποιότητα ζωής τις ελλείψεις αυτές.

Κύκλωμα
Μέσα σε αυτό το κύκλωμα βλάστησε ένα πλήθος από νοσηρές επιπτώσεις, όπως οι σκοτεινές μεθοδεύσεις αφαίρεσης της πρωτογενούς γης από τους πρώτες αγρότες κατόχους της σε ευτελείς τιμές και η μετατροπή της, χωρίς καμία συμβολή της ιδιοκτησίας, σε πανάκριβη οικιστική γη, η συστηματική καταπάτηση, η παραποίηση τίτλων και ορίων ιδιοκτησίας.

Γίνονται επίσης παράνομες καταλήψεις και υλοτομήσεις δασών και υπάρχουν βασικές υπόνοιες εμπρησμών για οικοπεδοποιήσεις και προσπάθειες κλονισμού συνειδήσεων στελεχών της πολιτείας, παραβιάσεις νόμων κλπ.

Ο πρώτος και ίσως ο μόνος άνθρωπος που επιχείρησε να εξυγιάνει το έλος των αυθαιρέτων, χαράζοντας μια νέα πολιτική στην περιοχή των οικισμών (παλαιών και νέων) υπήρξε ο πρύτανης του ΕΜΠ και Υπουργός Δ.Ε των πρώτων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Κυπριανός Μπίρης.
Ο Κυπριανός Μπίρης συνέταξε τα άρθρα 21 και 24 του συντάγματος και ίδρυσε την ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Οίκησης και Στέγασης), που είχε αποστολή την αναμόρφωση υφιστάμενων οικισμών, με τήρηση των κανόνων και των νόμων.

Συγκεκριμένα η ΔΕΠΟΣ θα αναμόρφωνε οικισμούς που λειτουργούν με πρωτόγονο και χαώδη τρόπο και θα ανοικοδομούσε νέους οικισμούς χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος,με τη μέθοδο της αντιπαροχής,με χρήματα ομογενών μας του εξωτερικού, που ήθελαν να αγοράσουν σπίτια στην πατρίδα, χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κάποιου αισχροκερδούς εργολάβου, υπό την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους.

Θα προσέφερε δηλαδή η ΔΕΠΟΣ σε χιλιάδες ομογενείς μας τη δυνατότητα με φτηνές τιμές να αγοράσουν σπίτι στην πατρίδα για τα παιδιά τους με την εγγύηση του κράτους.
Επίσης η ΔΕΠΟΣ θα έδινε την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, να αντικαταστήσουν την άχρηστη ιδιοκτησία τους με ίσης αξίας κτίσμα σε σύγχρονους οικισμούς.

Επιπλέον η ΔΕΠΟΣ θα έδινε την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο δημόσιο, να ανταλλάξουν αναξιοποίητες ή άχρηστες εκτάσεις που κατέχουν με ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν εισόδημα με νόμιμες διαδικασίες.
Το μέγιστο ωστόσο ευεργέτημα που θα έκανε η ΔΕΠΟΣ είναι ότι με το περίσσευμα κατοικιών που θα δημιουργούσε θα στέγαζε δωρεάν νιόπαντρα ζευγάρια, που θα μετοικούσαν στην ύπαιθρο σε νέους σύγχρονους οικισμούς στα πλαίσια προγράμματος αποκέντρωσης, αρκεί βέβαια να εργάζονταν σε εργοστάσια ή άλλες εργασίες επί δεκαπενταετία, κανονικά αμειβόμενοι, ώστε να αναπτυσσόταν οικονομικά όλη η Ελλάδα με συμμετρία πληθυσμού προς το εμβαδόν.
Εκβιασμός

Η υλοποίηση των στόχων της ΔΕΠΟΣ θα βελτίωνε τη ζωή σε όλη τη χώρα, θα καθιστούσε τη στέγη προσιτό δικαίωμα όλων των Ελλήνων, θα απομόνωνε τσιφλικάδες και φεουδάρχες οικοπεδέμπορους, που θέλουν να επιτυγχάνουν παράλογα μεγάλη υπεραξία γης εκβιάζοντας το κράτος και το κοινωνικό μας σύνολο.

Ωστόσο και οι στόχοι της ΔΕΠΟΣ για απόκτηση οικονομικής αυτάρκειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς και η μέσω στέγης πρόσδεση των ομογενών μας με την πατρίδα, δεν είναι μικρής σημασίας.

Παρά το γεγονός ότι τα άρθρα 21 και 24 του Συντάγματος παρείχαν στην πολιτεία όλες τις δυνατότητες για να λυθεί το θέμα των αυθαιρέτων και παρά το ότι η ΔΕΠΟΣ ιδρύθηκε και προσελήφθησαν σε αυτήν πλέον των 300 επιστήμονες πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, και παρά το γεγονός ότι ο Κυπριανός Μπίρης έδωσε την ψυχή του στην εφαρμογή του όλου σχεδίου, όλα έμειναν στα χαρτιά και στις καλένδες, αφού οικοπεδέμποροι και τσιφλικάδες αξίωσαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μπει το σχέδιο στην κατάψυξη γιατί τους χαλούσε τα σχέδια κερδοσκοπίας.

Έτσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέλυσε από Υπουργό τον Κυπριανό Μπίρη, συνεχίστηκε η παραδοσιακή πολιτική που τροφοδοτούσε την αυθαιρεσία και η στέγη είναι απραγματοποίητο όνειρο για τους μισθοσυντήρητους και τις φτωχές ελληνικές οικογένειες.

Σε άλλη ευκαιρία θα σας παραθέσουμε περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν τη σήψη στο δημόσιο βίο, την εξάρτηση κομμάτων και βουλευτών από συμφέροντα και το θλιβερό παρασκήνιο της αποπομπής του πρύτανη Κυπριανού Μπίρη από το Υπουργικό αξίωμα.

Το πιο θλιβερό όμως είναι, ότι οι Υπουργοί που ακολούθησαν, αντί να λύσουν το πρόβλημα των αυθαιρέτων, το όξυναν.

Η ΔΕΠΟΣ δεν διαλύθηκε, όμως οι πλέον των 300 υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοί της ασχολούνται με αλλότριες προς τους σκοπούς της παρασιτικές και δευτερεύουσες ενασχολήσεις.
Σκάνδαλο
Η ύπαρξη και η μη απόδοση της ΔΕΠΟΣ και η πληρωμή από το κράτος 300 επιστημόνων χωρίς να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο, αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που εφημερίδες και τηλεοράσεις κατορθώνουν να μένει άγνωστο στον ελληνικό λαό.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ σήμερα διαθέτει ολόκληρο το αρχειακό υλικό του Κυπριανού Μπίρη με την τεράστια πνευματική του κληρονομιά, που το παρέδωσε πριν πεθάνει στον συντάξαντα αυτό το άρθρο.

>Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες όλων των διοικήσεων της Κτηματικής Τράπεζας, της τράπεζας εκείνης που ενώ ιδρύθηκε με αποστολή την παροχή στέγης σε όσους στερούνται, κατέληξε να εκτελεί όμοιες με άλλες εμπορικές τράπεζες τραπεζικές υπηρεσίες και μάλιστα να ζητεί εγγυήσεις ακινήτων προκειμένου να δώσει στεγαστικά δάνεια,κατά παράβαση του καταστατικού σύμβασής της.

H Κτηματική Τράπεζα θα λειτουργούσε παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ σαν Τράπεζα Γης και θα διευκόλυνε όλες τις συναλλαγές ιδιωτών και δημοσίου με τη ΔΕΠΟΣ.

>Είναι θλιβερό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός των κυβερνήσεων ’74 έως ’81, ενώ θέσπισε τα άρθρα 21 και 24 του Συντάγματος του ’75, ενώ ίδρυσε τη ΔΕΠΟΣ, στη συνέχεια υπέκυψε σε συμφέροντα και άφησε στη μέση μία τόσο μεγάλη υπόθεση.

>Είναι όμως εξίσου τραγικό κυβερνήσεις όπως του ΠΑΣΟΚ μετά το ’81, που θέλουν στα χαρτιά να λέγονται σοσιαλιστικές, διαιωνίζουν ένα ληστρικό τρόπο απόκτησης στέγης, που και την αυθαιρεσία αυξάνει, τη ζωή στις πόλεις την καθιστά αγχώδη και ασφυκτική, στους πλούσιους δίνει δυνατότητες να χτίζουν σε δάση, σε παραλίες και σε πολυτελή προάστια και για τους μισθοσυντήρητους το όνειρο απόκτησης στέγης κάνει όλο και πιο απόμακρο.

Ο φάκελος «Κυπριανός Μπίρης»,είναι μαζί με τα Ιουλιανά του ’65 (με τα βασιλικά πραξικοπήματα) και τη Χούντα των συνταγματαρχών ομολογούμενα οι πιο μελανές σελίδες του αιώνα που έδυσε.

9.Για την αποκέντρωση, που μόνο αυτή θα σώσει τα μεγάλα αστικά κέντρα από το νέφος, με την χρηματοδότηση του Χωριού, της Κωμόπολης και της Πόλης της Έλλην. Υπαίθρου.

10.Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θέσπιση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος και κάλυψη από το νόμο ώστε να μη μπορεί κανείς στο μέλλον να την καταργήσει.

>Η απλή αναλογική είναι το κορυφαίο αίτημα όλων των δημοκρατικών ανθρώπων και υπέρτατο ζητούμενο όλων των προοδευτικών κομμάτων. Η θέσπιση της απλής αναλογικής οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων, σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, που με βάση τη συναίνεση και τις ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις, οικοδομούν κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, διαφάνεια λαϊκή συμμετοχή και εν γένει μία πολιτεία χωρίς ακρότητες και αφορισμούς.
Η εξουσία είναι γλυκιά και το να είναι κανείς παντοδύναμος και ανεξέλεγκτος στην εξουσία είναι και αυτό μία πρόκληση.

Ένας πρωθυπουργός που γίνεται πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο να παραχωρήσει εξουσίες θεσπίζοντας την απλή αναλογική.
Πράγματι απλή αναλογική σημαίνει παραχώρηση εξουσίας, σημαίνει συνδιαχείριση.

Ποιός σήμερα, όταν έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, καλεί άλλους σαν συνεταίρους;
Ασφαλώς κανείς, γι'αυτό και πέρασαν τόσα χρόνια μετά το 1974 και η απλή αναλογική παραμένει ζητούμενο, λαϊκό αίτημα που χρειάζεται θυσίες και αγώνες για να υλοποιηθεί.

>Θα επιβάλουμε τη θέσπιση της απλής αναλογικής για κάθε είδους εκλογική διαδικασία και η αρχή της πλειοψηφίας θα είναι το κριτήριο για την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.
Κάθε κόμμα που πρεσβεύει ενισχυμένη ή κάθε παρόμοια αλχημεία θα βρίσκεται έξω από κάθε ιδέα συνεργασίας με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Στα πλαίσια αυτά και για όσο χρόνο το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την ενισχυμένη, εμείς θα το θεωρούμε κόμμα με φασίζουσες αρχές, κόμμα σφετερισμού της εξουσίας.

Δικομματισμός
Βλέπετε το βόλεμα και το ρουσφέτι είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση του λαού μας μέχρι σημείου κάποιοι, ίσως οι περισσότεροι, να τυφλώνονται και να αδυνατούν να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα.

Ο λαός μας πράγματι διχάζεται. Τι να πρωτοπιστέψει; Το δίλημμα που γεννιέται για το λαό μας είναι το ακόλουθο: θα γίνουν πράγματι κυβερνήσεις συνασπισμού,όποτε τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν το μονοπώλιο εξουσίας ή παρά τα όσα φαίνονται στις δημοσκοπήσεις ο λαός την τελευταία στιγμή θα ξαναψηφίσει δύο κόμματα διατηρώντας την ίδια φαύλη και αμαρτωλή πολιτική κατάσταση; βέβαια το δίλημμα αυτό είναι ψεύτικο αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα δύο κόμματα έχουν φθαρεί, έχουν χάσει την παλιά αίγλη και ισχύ τους και η κρίση στο εσωτερικό τους μαρτυρεί τον πανικό τους.
Το δίλημμα είναι πιο μεγάλο για τον κύριο κορμό των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που δε θέλουν να πιστέψουν ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους και θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν με ισονομία και τάξη.

Μέχρι τώρα κατόρθωσαν με τη βία να δημιουργούν κοπάδια ψηφοφόρων, να φανατίζουν τον κόσμο, να τον οδηγούν με εμπάθεια και απερισκεψία στις κάλπες.
Όμως ο λαός μετά τις εκλογές διαπίστωνε, ότι ένας σκληρός κομματικός πυρήνας είτε επί ημερών δεξιάς είτε επί ημερών ΠΑΣΟΚ εγκαθίστατο στην εξουσία, επωφελούνταν οι κομματικοί μανδαρίνοι και η τεράστια πλειοψηφία ένοιωθε εκτός νυμφώνoς.

Ο δικομματισμός που τόσο καιρό η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είχε καταγγείλει σαν διαφθαρμένο και σάπιο σύστημα, βασιζόταν επί τόσες δεκαετίες στη χώρα μας, στην υφαρπαγή της ψήφου με το ζόρι, το χρήμα, τις υποσχέσεις, την απατεωνιά.
Μάλιστα, για να επιτυγχάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία την υφαρπαγή της ψήφου, δαπανούσαν δισεκατομμύρια που ως επί το πλείστον είχαν αμαρτωλή προέλευση, μίζες, λαδώματα, εκβιασμοί, προστασίες, εξαγόραζαν δημοσιογράφους, υπέκυπταν σε κάθε ανήθικη αξίωση των διαπλεκομένων,μετέδιδαν ακόμη και στους απλούς πολίτες το αίσθημα της διάβρωσης, εξαγοράς, έλλειψης ηθικών αξιών.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θυμίζει στο λαό μας ότι με αυτοδύναμη κυβέρνηση προδόθηκε η Κύπρος με τις συμφωνίας της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με αυτοδύναμη κυβέρνηση παραδόθηκε ο Οτσαλάν στους Τούρκους, με αυτοδύναμες κυβερνήσεις φτιάχτηκαν οι στρατιές των αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, με αυτοδύναμες κυβερνήσεις έγιναν υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά, με αυτοδύναμες κυβερνήσεις άνοιξε τόσο βάρβαρα η ψαλίδα των ανισοτήτων με μισθούς και συντάξεις, ώστε οι λίγοι να ευημερούν και ο πολλής λαός να πεινάει, με αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφτασε η χώρα μας να έχει εξωτερικό χρέος που εγγίζει σήμερα αστρονομικά ποσά.

Όσο διαρκούσε στον τόπο μας ο δικομματισμός , γινόταν συμψηφισμός δεξιών και Πασοκικών εγκλημάτων, γινόταν αλληλοαμνήστευση προδοσιών, μειοδοσιών, σκανδάλων, και έτσι αλληλουποστηριζόμενα τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, λεηλατούσαν τη χώρα υπό τα βλέμματα και την ένοχη σιωπή δημοσιογράφων, εφημερίδων, καναλιών.
Μόνο η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ φώναξε από την πρώτη στιγμή για την απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα.Μόνο ο Βασίλης Λεβέντης κατήγγειλε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων και για την πλήρη υποταγή τους σε πέντε – έξι διαπλεκόμενους εκδότες και βέβαια στον ξένο παράγοντα.

Αν διώχτηκε τόσο άνανδρα, ύπουλα η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είναι γιατί βροντοφώναξε ότι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν ουσιαστικά ένα κόμμα, το κόμμα των υπαλλήλων και ανδρεικέλων των διαπλεκομένων αφεντικών.
Εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει στη χώρα μας λαϊκή κυριαρχία,υπάρχουν πέντε – έξι οικογένειες που πίνουν το αίμα του κόσμου και χρησιμοποιούν βουλή και κυβέρνηση σαν τυφλά πιόνια, σαν Φιλιππινέζες ελεεινής μορφής.

Αυτό το θάρρος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ της κόστισε ακριβά.
Γενικά στον τόπο μας υπάρχει μεγάλο κόστος για όσους τολμήσουν να πουν την αλήθεια, για όσους εγείρουν το ανάστημα στη σάπια εξουσία.

Αρκεί να σας θυμίσουμε ότι στον Αντέννα ο Βασίλης Λεβέντης έχειπροσκληθεί μία μόνο φορά το 1994 για την εκπομπή με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και έκτοτε ουδέποτε.
Επίσης στο Μέγκα Τσάνελ ο Βασίλης Λεβέντης φιλοξενήθηκε μια φορά από τον Κώστα Χαρδαβέλλα,το 1991 και έκτοτε ουδέποτε.
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι έγιναν απόπειρες διασυρμού και εξόντωσης του Βασίλη Λεβέντη, απέτυχαν, και μετά υιοθετήθηκε από αφεντικά και δημοσιογράφους η μέθοδος της σκόπιμης αγνόησης και εκτόπισης από τη δημοσιότητα του Βασίλη Λεβέντη.

Σκεφτείτε λοιπόν, υπό πόσον αντίξοους όρους λειτούργησε δέκα χρόνια η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
Καμία εφημερίδα δεν φιλοξενούσε τις ανακοινώσεις μας, καμία τηλεόραση δεν φιλοξένησε τον Βασίλη Λεβέντη ή έστω κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ιδρύθηκε και υπάρχει χάριν της ηθικής και του δικαίου.
Θα μείνουμε πιστοί στις αρχές μας.
Εμείς απευθυνόμαστε στους σκεπτόμενους και στους λογικούς.

Οι ψήφοι στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αντανακλούν το μέτρο και τη λογική στην πατρίδα μας.

11.Για την απαγόρευση στο ίδιο άτομο να εκλέγεται πρωθυπουργός περισσότερες από 2 τετραετίες.
>Θα θεσπιστεί ανώτερο όριο η πενταετία για θητεία πρωθυπουργού και οι τέσσερις τετραετίες για παρουσία στη βουλή.

>Θα απαγορευθεί η είσοδος στη βουλή για πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγενείς εν ενεργεία βουλευτή.

12.Για την καθιέρωση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων ως μελών του Υπ. Συμβουλίου και τον περιορισμό των βουλευτών στα νομοθετικά του καθήκοντα.

>Υπουργικό συμβούλιο συγκροτημένο από εξωκοινοβουλευτικά  πρόσωπα μόνο πέντε υπουργοί μπορούν παράλληλα να είναι και βουλευτές.
Έτσι οι μεν βουλευτές επιδίδονται απερίσπαστοι στο νομοθετικό τους έργο και οι δε υπουργοί παύουν να είναι ψηφοθήρες και ασκούν τα καθήκοντα τους με κάθε επιμέλεια

13.Για την ίδρυση Πανεπιστημίου σε κάθε νόμο, ώστε να μην φεύγουν χιλιάδες νέοι μας για το εξωτερικό αλλά αντίθετα να φιλοξενούμε εμείς αλλοδαπούς φοιτητές και έτσι να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις.

Aποψη του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εμπνευστής της δημόσιας δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα και ίσως  μια από τις μεγαλύτερες και πιο λαμπερές πολιτικές φυσιογνωμίες του 20 αιώνα ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ο γέρος της δημοκρατίας.

Παρόλο που κυβέρνησε μόνο 18 μήνες την Ελλάδα ο Γεώργιος Παπανδρέου θέλοντας να μορφωθεί και ο τελευταίος έλληνας πολίτης θέσπισε την δωρεάν παιδεία.
Εμείς οι κεντρώοι και κατά την άποψη μου όλοι οι Eλληνες πρέπει να περιφρουρήσουμε την δημόσια δωρεάν παιδεία του Γεωργίου Παπανδρέου και ως κόμμα λυπούμαστε που και το πασοκ το οποίο έπρεπε να αποτελεί την συνέχεια του κεντρώου χώρου προδίδει στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

>Τασσόμαστε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην παρούσα φάση και έως ότου το πανεπιστήμιο ως δημόσιος οργανισμός αποδεσμευτεί από το ασφυκτικό κομματικό έλεγχο.

>Oι υπουργοί του πασοκ κρύβουν από τον λαό ότι κάθε φοιτητής θα πρέπει να πληρώνει περίπου 20000 Ευρώ ετησίως δίδακτρα και επομένως με την σημερινή οικονομική κατάσταση των μισθών στην Ελλάδα  η μόρφωση καθίσταται προνόμιο των ολίγων των εχόντων χρήματα ενώ αντίθετα  η μόρφωση πρέπει να είναι αγαθό το οποίο θα γεύεται το σύνολο του ελληνικού λαού και όχι μόνο η ολιγαρχία και η πλουτοκρατία

>Όταν υπάρχει κομματική νοοτροπία σε ένα οργανισμό αυτός δεν αντέχει τον ανταγωνισμό με τους ιδιώτες με την πονηριά και την πλεονεξία των ιδιωτών αν δηλαδή κάνει ο Βαρδινογιάννης η ο Kόκκαλης ένα πανεπιστήμιο δεν θα αφήσει να λειτουργήσει το Mετσόβιο το Kαποδιστριακό το Aριστοτέλειο.

Oι πανεπιστημιακοί καθηγητές υπό την πίεση του οικονομικού δέλεαρ θα εγκαταλείψουν τα κρατικά πανεπιστήμια και έτσι θα μαραζώσουν τα κρατικά πανεπιστήμια όπως μαράζωσε και η ΕΡΤ που έχει 4000 υπαλλήλους και μηδενική ακροαματικότητα και συν της άλλης είναι λιβανιστήρι της εκάστοτε εξουσίας και όχι όργανο πληροφόρησης και ενημέρωσης του ελληνικού λαού και μια αδέσμευτη,ακηδεμόνευτη ανεξάρτητη φωνή

>Επίσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανατεθούν σε κάποιο ισχυρό οικονομικό παράγοντα της χώρας πχ στον Kόκκαλη τον Βαρδινογιάννη.

Tο σύγχρονο καρκίνωμα της σημερινής Ελλάδας είναι οι δέκα οικογένειες των μεγαλοεκδοτών αυτοί έφαγαν την Ελλάδα και έχουν αγοράσει τα πάντα έχουν μετοχές παντού ελέγχουν και χειραγωγούν τον λαό μας με τα κανάλια ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις χρηματοδοτούν κόμματα και μετά την βγάζουν λάδι κάνοντας τις κομπίνες τους.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να δεχτούμε εμείς οι κεντρώοι να παραδώσουμε την δημοσια δωρεάν παιδεία βορά σε ανθρωπους με ύποπτο παρελθόν και παρόν.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πιστεύει ότι ο χώρος της παιδείας σε όλες του τις βαθμίδες, χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση που κατατείνει στην αύξηση των ευκαιριών μόρφωσης καιστην ανύψωση του επιπέδου μόρφωσης των νέων.
Πρώτα απ όλα βέβαια πρέπει να κατοχυρωθεί περαιτέρω ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Προς τούτο πρέπει να γίνει σαφές ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να λειτουργήσουν στη χώρα μας, το δε κενό για σπουδαστικές θέσεις πρέπει να καλυφθεί από νέα κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν ισότιμα με τα υφιστάμενα.

Εξήγηση του ότι η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ απορρίπτει κάθε ιδέα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων,τεκμηριώνεται στο ότι η σημερινή λειτουργία του κράτους δεν αντέχει στον ανταγωνισμό από ιδιώτες, γιατί το κράτος λειτουργεί με κομματική νοοτροπία, με αλόγιστα και σκανδαλώδη έξοδα και μια αδικαιολόγητη δυσκινησία.
Ένα τέτοιο κράτος με τη δομή και τη λειτουργία του οποίου ριζικά διαφωνεί η Ε.Κ δεν μπορεί να προστατεύσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα απόενδεχόμενο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά.
Ένας ιδιώτης λ.χ που ιδρύει πανεπιστήμιο μπορεί να παράσχει διπλάσιους ή και πολλαπλάσιους μισθούς στους κορυφαίους καθηγητές των κρατικών πανεπιστημίων, αυτοί υποκύπτοντες στον πειρασμό των μεγάλων αποδοχών να οδεύσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και έτσι τα ΑΕΙ της χώρας να περιπέσουν σε μαρασμό, στην υπολειτουργία.

Η Ε.Κ πιστεύει στον υγιή ανταγωνισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όμως επί του προκειμένου ο ανταγωνισμός δεν θα ήταν καθόλου υγιής.
Θα ήταν απλά αναίρεση της δωρεάν παιδείας και παράδοση άνευ όρων της παιδείας στις αρπακτικές διαθέσεις γνωστών και άγνωστων κέντρων εξουσίας.

>Η άποψη κάποιων ότι θα μπορούσε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην ήταν κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελεί απάτη και παγίδα γιατί αν κάτι καθιστά τον ιδιωτικό τομέα ευκίνητο αυτό είναι το κέρδος.

Χωρίς το κέρδος δεν δικαιολογείται μια ιδιωτική προσπάθεια ή η προσπάθεια δεν είναι ιδιωτική, οπότε παραμένουμε στα κρατικά και μόνο πανεπιστήμια,αφού μεσοβέζικη ιδιοκτησιακά κλίμακα θα περιέπλεκε τα προβλήματα της παιδείας που είναι ήδη περίπλοκα.
Επομένως η εκφρασθείσα άποψη για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων είναι ανεδαφική αφού στην χωρα μας δεν υπάρχει οργανισμός και ίδρυμα μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό το οποιο θα είναι βιώσιμο και επομένως στην συνεχεια προκειμενου να επιβιώσει θα στραφεί και θα ζητήσει την στήριξη του κράτους η κάποιου ιδιώτη
Σε συνάντηση πανεπιστημιακών με τον κ. πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ συναποφασίστηκε ότι παιδεία, υγεία, στέγη, εργασία αποτελούν κορυφαίους κοινωνικούς τομείς στους οποίους κάθε ιδέα ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενη.
Ιδιωτική πρωτοβουλία είναι φυσικό να υπάρχει, όμως άλλο είναι αν πρόκειται για εμπόριο ή βιομηχανία και άλλο αν πρόκειται για πρωτοβουλία αναφερόμενη σε θεμελιώδεις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες,ανάγκες μπροστά στις οποίες ο πολίτης είναι αδύναμος και χρειάζεται η εγγύηση της πολιτείας

>Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η σταδιακή απορρόφηση από ελληνικά πανεπιστήμια των νέων που φοιτούν στην αλλοδαπή.

Η ίδρυση νέων πανεπιστημίων κρατικών θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη βαθμιαία απορρόφηση.
>Στα πανεπιστήμιά μας πρέπει να αυξήσουμε το ενδιαφέρον για να φοιτήσουν ξένοι σπουδαστές.
Σήμερα το ποσοστό συμμετοχής αλλοδαπών στην ανώτατη παιδεία είναι ασήμαντο.
Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, ξεπερνάτο 30% ή σε άλλες χώρες το 50%.
Πιστεύει λοιπόν η Ε.Κ ότι μια επιτυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είναι εκείνη που θα έχει και υψηλά ποσοστά συμμετοχής αλλοδαπών στην ανώτατη παιδεία.

>Ο έλεγχος των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ και όλων των ιδιωτικών σχολών είναι χρέος της πολιτείας.
Σήμερα παρουσιάζονται ιδιοκτήτες Ι.Ε.Κ που δεν έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο Aλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι είναι παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού!

Όλοι αυτοί διαφημίζονται σε τηλεοράσεις και εφημερίδες, χωρίς οι εισαγγελείς να συγκινούνται.
Η έλλειψη ελέγχου τους αποθρασύνει.
Θύματα του θράσους είναι οι νέοι και νέες που διψούν για μόρφωση και αποκλείονται λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων σπουδών σε όλη την παιδεία.

>H εξουσία ξεπερνά τα ζητήματα των μεταπανεπιστημιακών ανταλλαγών,της επιμόρφωσης των διδασκόντων σε στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση,της υλικοτεχνικής υποδομής, της πρακτικής εξάσκησης των νέων παράλληλα με τη θεωρητική, της εισαγωγή των σχέσεων μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, της ανύψωσης του επιπέδου γλωσσομάθειας,του τρόπου εκλογής καθηγητών ανώτατων σχολών, της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των αποφοίτωντων Τ.Ε.Ι, εν γένει ξεπερνά ζωτικά και καυτά ζητήματα και επιχειρεί να μειώσει τα χρόνια που κάθονται τα παιδιά στα θρανία ή καταργώντας την επετηρίδα προσπαθεί να κάνει μεγάλο αριθμόπτυχιούχων να κάψουν τα πτυχία τους ή να πλασαριστούν στην παραπαιδεία, που τώρα πιακαθίσταται και ο ζωτικός χώρος κίνησης των περιθωριοποιημένων.

Αποτελέσματα της ως τώρα εφαρμογής της «μεταρρύθμισης»;
Σήμερα η παιδεία πάσχει από αρρυθμία.
Σε λίγο οι μετρητές δεν θα βρίσκουν σφυγμούς να καταγράψουν.
Επιστρέφει η ελληνική κοινωνία στην αυτοδιδασκαλία, στον αυτοσχεδιασμό, στη φυγή.
Το όραμα του Γεωργίου Παπανδρέου για ένα λαό μορφωμένο που αντιστέκεται στη βία, μοιάζει σήμερα να καταρρέει.

Ο χώρος της παιδείας γέμισε τυχοδιώκτες, ιδιωτικά δε συμφέροντα ακονίζουν τις μασέλες τους για να εισχωρήσουν, να εισβάλλουν σε ένα χώρο, που ίσως θα μπορούσε να δώσει αύριο μια δημοκρατική και σοσιαλιστική κοινωνία.

Ο νέος που είναι γόνος φτωχής οικογενείας πρέπει να έχει πια πελώρια βούληση, για να μορφωθεί.
Γυρίζουμε σε σκοτεινούς χρόνους της αμορφωσιάς και της εκμετάλλευσης
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ καλεί όλο το λαό σε συμπόρευση, καλεί αυτούς που είναι προοδευτικοί να παύσουν να πιάνονται στα δόκανα των απατεώνων της πολιτικής και να προσέλθουν χωρίς εγωισμούς ή όρους για να φτιάξουμε μια αληθινά σοσιαλιστική και δημοκρατική παράταξη, για το καλό και την αναβάθμιση και της παιδείας

>Ίδρυση τουλάχιστον 10 νέων κρατικών πανεπιστημίων που θα παρέχουν δωρεάν παιδεία και θα επιτρέπουν την άνευ εξετάσεων εγγραφή σε όλα αυτά όλων των αποφοίτων λυκείου.
Όλοι οι εγγραφόμενοι στα πανεπιστήμια νέοι θα λαμβάνουν μετά διετή εναίσιμη παρακολούθηση των σπουδών τους το προδίπλωμα και οι εξετάσεις για το κατά πόσον θα συνεχίσουν για τη λήψη του τελικού τους πτυχίου θα γίνονται μεταξύ δευτέρου και τρίτου έτους σπουδών.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η εξειδίκευση των νέων μας πατάσσεται η παραπαιδεία επιμηκύνεται ο χρόνος σπουδών όλων βελτιώνεται συνολικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα αναιρείται αποτελεσματικά κάθε ιδέα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα αξίωναν δυσβάστακτα δίδακτρα για τις μικρομεσαίου εισοδήματος οικογένειες

Για το πανεπιστημιακό άσυλο
H Ένωση κεντρώων τάσσεται κατά της κατάργησης του και προτείνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας (και όχι αστυνομίας διορισμένης από το υπουργείο δημόσιας τάξης), όπως γίνεται στην Γερμανία, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των εισερχομένων και εξερχομένων από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και οι οποίοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν φοιτητική ταυτότητα και να εξηγούν τον λόγο για τον οποίο παρευρίσκονται στο χώρο του πανεπιστημίου.
Όσοι εξ αυτών σπάνε και κάνουν βανδαλισμούς υφίστανται ποινικές κυρώσεις και τιμωρούνται ως διαπράξαντες ποινικά αδικήματα

14.Για τη συμμετοχή των εργαζομένων των μεγάλων επιχειρήσεων στα κέρδη τους, μέχρι ποσοστού 40%, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και να ανασκουμπωθεί όλος ο λαός για δουλειά.

15.Για την αλλαγή του νόμου της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος. Αντί να δίνονται στα κόμματα χρήματα, να παρέχονται εφόδια και υπηρεσίες προς επιβοηθήση της λειτουργίας τους.
>Στα πλαίσια αυτά κάθε δήμαρχος θα παραχωρεί χώρους για στέγαση των γραφείων όλων των με πληρότητα υποψήφιων μετεχόντων στις εκλογές κομμάτων, τα ΕΛΤΑ θα διανέμουν τον αυτό αριθμό εντύπων για όλα τα κόμματα, αφίσες θα κoλλούνται μόνο από τους δήμους σε ειδικά πλαίσια, θα χορηγείται δωρεάν στα κόμματα χώρος σε εφημερίδες και χρόνος σε κανάλια και εν γένει θα χορηγούνται στα κόμματα ατέλειες σε λογικά ισότιμα πλαίσια.

Ο μέχρι σήμερα ισχύων νόμος, δίνει χρήματα μόνο στα παλαιά εντός βουλής κόμματα και αποκλείει τα νέα, όποτε δεν επιτρέπει την ανανέωση του πολιτικού μας βίου.
Επίσης οι παροχές στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία και στα λοιπά κόμματα τεραστίων ποσών, επιτρέπει, τα κόμματα αυτά να πληρώνουν εφημερίδες και κανάλια, όχι μόνο για τη δική τους προβολή, αλλά και για την εξόντωση και αποκλεισμό από τα ΜΜΕ της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
Με εφαρμογή του δικού μας προγράμματος ο χαρτοπόλεμος θα σταματήσει, η δημοκρατία θα λειτουργήσει.

Χρηματοδότηση των κομμάτων
Το 1984 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών και εισηγητή τον κ. Δ. Τσοβόλα θέσπισε νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος.
Στην εισηγητική έκθεση του νόμου αναφερόταν ότι για να παύσουν τα κόμματα να υποκύπτουν σε αξιώσεις μεγάλων οικονομικών παραγόντων που τα χρηματοδοτούν, θα έπρεπε πλέον να λειτουργούν με χρήματα κρατικά, έτσι ώστε ο δημόσιος βίος να ανεξαρτητοποιηθεί από κάθε μορφής επιδράσεις.

Έκτοτε με μια σειρά τροπολογιών φτάσαμε τελικά στο Νόμο 2429 της 10-7-96 ΦΕΚ 155,όπου πλέον τα κόμματα παίρνουν θρασύτατα τεράστια χρηματικά ποσά από το κράτος με πρόσχημα την ανεξάρτητη λειτουργία τους.

Ο φαινομενικά αθώος και σωστός αυτός νόμος έχει σήμερα καταλήξει σε μια επαίσχυντη ληστεία για δύο λόγους: πρώτα, γιατί τα λαμβανόμενα ποσά είναι τερατώδη και δεύτερον γιατί τώρα διαπλεκόμενοι μεγαλοαπατεώνες έχουν τα κόμματα υπό πλήρη εξάρτηση, οπότε το πνεύμα του νόμου πάει περίπατο.

Επειδή μάλιστα χρήματα λαμβάνονται μόνο από τα κόμματα που έχουν ήδη εισέλθει στη βουλή, το κράτος χρηματοδοτεί συγκεκριμένα κόμματα τα οποία έχουν ξεπέσει στη συνείδηση του λαού για να διαιωνίζουν τη νοσηρή παρουσία τους στο δημόσιο βίο και είναι παρά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δώσουν τη μάχη νέα κόμματα, αφού αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση.

Κάτι ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι ενώ τα κόμματα λαμβάνουν μόνιμη ημερήσια άρα και ετήσια κρατική επιχορήγηση, όταν προκηρυχθούν εκλογές παίρνουν μέσα σε 30 ημέρες που είναι η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκτός από τη μόνιμη χρηματοδότηση, έκτακτα για τις εκλογές μόνο, ποσό για το κάθε κόμμα ίσο με τα μισά λεφτά που λαμβάνει όλο το χρόνο!
Δηλαδή υπάρχει η μόνιμη ετήσια επιδότηση και κάθε φορά που γίνονται εκλογές παίρνουν τα κόμματα αυτά χωριστά στην προεκλογική περίοδο το ήμισυ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης!

Με τα κολοσσιαία αυτά ποσά γίνονται οι φιέστες των κομμάτων, η εξαγορά των συνειδήσεων των ψηφοφόρων, εξασφαλίζεται ο ασφυκτικός έλεγχος επί των ΜΜΕ, ανοίγονται γραφεία και στην τελευταία γειτονιά, πληρώνονται χρήματα για ξενοδοχεία, φαγητά,ταξίδια των εκλεκτών των κομμάτων, αμείβονται επίσης ένας μεγάλος αριθμός ημετέρων και χασομέρηδων που ταμπουρώνονται στα κομματικά γραφεία, ή μετακινούνται δήθεν σαν οπαδοί σε κάθε μετακίνηση ή περιοδεία των αρχηγών των κομμάτων.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πιστεύει ότι το κράτος δεν πρέπει να δίνει χρήματα στα κόμματα, γιατί αυτά τρώγονται ή τυγχάνουν κακοδιαχείρισης ή χρησιμοποιούνται ανήθικα για να παραμένουν στο δημόσιο βίο κόμματα και πρόσωπα που βαρύνονται με σκάνδαλα και κομματικό αμοραλισμό, πολλοί δε από αυτούς έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή από καιρό.
Αντίθετα το κράτος έπρεπε να υποχρεώνει όλα τα ΜΜΕ να φιλοξενούν δωρεάν τις ανακοινώσεις όλων των κομμάτων τόσο στις εκλογές όσο και καθόλη την άλλη περίοδο.
Στις εκλογές πρέπει να δίνεται ίσος χρόνος σε όλα τα κόμματα που μετέχουν με πληρότητα υποψηφίων βουλευτών.

Το Εθνικό Τυπογραφείο να εκτυπώνει τον ίδιο αριθμό φυλλαδίων για κάθε κόμμα ετήσια και στις εκλογές και τα φυλλάδια αυτά να διανέμονται με κρατική ευθύνη σε όλους τους πολίτες.
Κάθε Δήμος να υποχρεούται να χορηγεί δωρεάν ηλεκτροφωνητικές εγκαταστάσεις για τις ομιλίες αρχηγών ή στελεχών οριζόμενων από τα κόμματα και να εξασφαλίζει δωρεάν στέγη για τα γραφεία όλων των κομμάτων και δωρεάν συντήρηση των γραφείων αυτών.
Στην περίοδο των εκλογών το Υπουργείο Τύπου πρέπει να υποχρεώνει όλα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας να μεταδίδουν τον ίδιο αριθμό διαφημιστικών μηνυμάτων χωρίς χρέωση, να παρέχεται δε ικανός χρόνος για ομιλίες ή διάλογο εκπροσώπων των κομμάτων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα επίσης χωρίς χρέωση.

Επίσης να παρέχεται ατέλεια ταχυδρομείου στους αρχηγούς των κομμάτων και να εξασφαλίζονται αίθουσες συνεδρίων και έξοδα μετακίνησης περιορισμένου αριθμού στελεχών από κάθε κόμμα για κινήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας.

H ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στηρίζει την προσπάθεια εξασφάλισης ευκαιριών επικοινωνίας και υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία των κομμάτων από το κράτος, αξιώνει όμως την διαχείριση αυτή να μην την κάνουν τα κόμματα (που είναι φυσικό να υποβλέπει και να υπονομεύει το ένα το άλλο) αλλά κρατικές αρχές υπό την εποπτεία εισαγγελικών λειτουργών, για να εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση και η ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των κομμάτων, παλαιών και νέων.
Θα σταματήσουν εντελώς αφισσοκολήσεις και άλλες ανάλογες δαπάνες χαρτοπόλεμου και οι υποψήφιοι θα έχουν δωρεάν χρόνο σε oλες τις τηλεοράσεις και δωρεάν χώρο για έκφραση των απόψεων τους σε όλες τις εφημερίδες.

Η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα θα σταματήσει και θα αντικατασταθεί με δωρεάν παροχή μέσων και εφοδίων για τον εκλογικό αγώνα και τη λειτουργία των κομμάτων.
Όποιος με διάφορους τρόπους ξοδέψει χρήματα στις εκλογές για την επικράτηση της υποψηφιότητας του σε βάρος άλλων θα αντιμετωπίζει τη δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Στα πλαίσια της καταπολέμησης της διαφθοράς πρέπει άμεσα να εισαχθεί νέος νόμος για το πολιτικό χρήμα, τέτοιος που θα εξασφαλίζει φανερούς πόρους για τα κόμματα από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα και επιχορήγηση από το κράτος σε εφόδια και υπηρεσίες και όχι σε χρήμα.

Στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος πρέπει να υπάρξει πολιτισμός και ίση μεταχείριση, απαγορευμένου τουχαρτοπόλεμου και των μεγάλων δαπανών, απαγορευόμενης της μονοπώλησης των ΜΜΕ από συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα και στρεφομένου του ανταγωνισμού (που στο υγιές επίπεδο είναι ευκταίος και επιθυμητός)στο επίπεδο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συζητήσεων που προβάλλουν θέσεις ευθύνης και όχι άτοπες υποσχέσεις και άναρθρες κραυγές που φανατίζουν χωρίς να πληροφορούν την κοινωνία μας.
Κατάργηση του Νόμου Τσοβόλα περί χρηματοδότησης των κομμάτων.

16.Διανομή του εθνικού χρήματος και κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε νομαρχίας.

17.Για την πάταξη της διαφθοράς με ουσιαστική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες στις κραυγαλέες ιδιαίτερα περιπτώσεις.πλουτισμού των πολιτικών μας, των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ανθρώπων του ιδιωτικού ελευθέρου βίου.

>Ο ασκούμενος από τα όργανα του κράτους έλεγχος της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να βασίζεται σε αντικειμενικά και δεδομένα κριτήρια, δοσοληψίες στελεχών της διοίκησης με πρόσωπα και εταιρείες πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλεισθούν.

>Το Πόθεν 'Εσχες των δημοσίων λειτουργών, όλων των συναλλασσομένων με δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες, των κραυγαλέων περιπτώσεων πλουτισμού, των δημοσιογράφων, των βουλευτών και των δικαστών πρέπει να περνάει από βαθύ έλεγχο και να δημευθεί αναδρομικά η περιουσία στις επιλήψιμες των περιπτώσεων.

>Η νέα Ελλάδα πρέπει να στέκει γερά στα πόδια της, καρκινώματα πάσης μορφής, εστίες διαφθοράς, καπετανάτα που χρησιμοποιούν αχυρανθρώπους και όμιλοι που εισδύουν σε όλους τους τομείς με παράνομα μέσα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

>Τα βάρη του κράτους θα επωμίζονται όλοι οι Έλληνες σύμφωνα με τις δυνάμεις τους.

>Το σπορ της φορoδιαφυγής, της φυγοστρατίας, τα παραθυράκια αποφυγής βαρών και ευθυνών κλείνουν οριστικά από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

>Τα άλλα κόμματα μας αφήνουν βαριά αμαρτωλή κληρονομιά, όμως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει, καμιά δύναμη δεν θα την κρατήσει στάσιμη.

Οι ένοχοι και οι υπαίτιοι της στασιμότητας μέχρι σήμερα θα εντοπιστούν, θα τιμωρηθούν...
18.Για την πάταξη της διαπλοκής και την αληθινή απαγόρευση σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ να είναι και ιδιοκτήτες εταιριών δημοσίων έργων και εταιριών που προμηθεύουν το δημόσιο.

>Απαγόρευση σε κάθε ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης να έχει οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση υπό την κατοχή του.

>H ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ τάσσεται κατά τού κρατικοδίαιτου γραφειοκρατικού καπιταλισμού, όμως την άσκηση κρατικού ελέγχου επί της οικονομικής ζωής της χώρας την θεωρούμε επιβεβλημένη.

>Τα μοντέλα- συνταγές στην οικονομία απέτυχαν, χρειαζόμαστε λοιπόν έμπνευση, αίσθημα δικαίου, διαφάνεια και τόλμη.

>Υποστηρίζουμε εκείνο το μοντέλο που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και ευκαιρίες για όλους και βάζει σύγχρονα φρένο στην αδηφαγία των ισχυρών. Επενδυτές και επιχειρηματίες χρειαζόμαστε, όχι κλέφτες.

>Θα θεσπίσουμε αναλογικό τρόπο στην ανάθεση δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών.

>Καμμία εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί έργα σε ποσοστό μεγαλύτερο κάποιου ορίου.
Θα παύσει να υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών κάποιου ομίλου για την υπέρβαση του ορίου αυτού και θα αντιμετωπιστούν στον τομέα αυτό ολιγοπώλια και αθέμιτες μεθοδεύσεις.

>Η Ελλάδα του μέλλοντος δεν θα είναι η Ελλάδα των πολύ μεγάλων εταιρειών, αλλά η Ελλάδα στην οποία μεγάλοι μπορούν να γίνουν και οι μικροί και οι μεσαίοι.
Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην αυριανή Ελλάδα.

>Το οικονομικό μοντέλο στο οποίο πιστεύει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, είναι μορφή οικονομίας που βασίζεται στην ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία που διευκολύνεται, επιβοηθείται και επικουρείται με ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα από το κράτος, ένα κράτος ολιγοπρόσωπο, στελεχωμένο με άξια και ικανά στελέχη που διαθέτουν κατάρτιση και τις γνώσεις για την αποστολή τους.

>Αποστολή του κράτους κατά την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είναι ο έλεγχος της τήρησης των θεσμών και νόμων, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για πρόσωπα και προσπάθειες, η καταπολέμηση της γιγάντωσης τραστ και οικονομικών κηδεμονιών, η αποσόβηση της διείσδυσης ενός κέντρου συμφερόντων σε τομείς συγκρουόμενων ρόλων (στον τύπο και τα ΜΜΕ που ελέγχουν και πληροφορούν και στις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα που πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρό κοινωνικό έλεγχο η στήριξη των αδυνάτων με λογικές αλλά ουσιαστικές θυσίες εχόντων και κατεχόντων, η εξασφάλιση πόρων για διαχείριση της ανεργίας, των κοινωνικών αποκλεισμών, της μητρότητας και η επίτευξη υψηλών επιδόσεων σε τομείς όπως η δημόσια δωρεάν παιδεία, η δημόσια υγεία, η αποκέντρωση, η οικιστική αναγέννηση και το ζωντάνεμα των θνησιγενών ίσως και νεκρών εστιών της ελληνικής υπαίθρου.

Διαπλεκόμενα
Η δεκαετία 1990 – 2000 ήταν μια περίοδος αποθράσυνσης των διαπλεκομένων.
Εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εταιρείες δημοσίων έργων, εταιρείες για την προμήθεια του δημοσίου, διυλιστήρια, περιοδικά, καζίνο, ποδόσφαιρο, ταξιδιωτικές εταιρείες, εταιρείες δημοσκοπήσεων, χρηματιστήριο και πάρα πολλά άλλα, είναι τα ευγενή χόμπυ των διαπλεκομένων.

Κάποιοι βγαίνουν τώρα έκπληκτοι και φωνάζουν ενάντια στα διαπλεκόμενα.Καλά, τόσον καιρό που φτιαχνόταν η πυραμίδα κοιμόντουσαν;
Τόσο καιρό που η Βουλή αυτοεξευτελιζόταν ψηφίζοντας ότι θέλει ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Τεγόπουλος, πού ήταν όλοι αυτοί;

Δεν ψήφιζαν, δεν εμφανιζόντουσαν στα κανάλια του Λαμπράκη, αυτοί δεν ανέθεταν τα δημόσια έργα, αυτοί δεν πάσχιζαν για να κλείσουν ραντεβού με το μεγιστάνα;

Αλήθεια πόση υποκρισία πρέπει να έχει κάποιος ή πόσο βλάκας πρέπει να είναι, όταν πρώτα φτιάχνει μεγιστάνες και μετά τους καταγγέλλει;

Το θεριό έγινε κολοσσός.Τώρα ποιος μπορεί να το εμποδίσει;Το θεριό χρηματοδοτεί κόμματα, χρηματοδοτεί πολιτικούς, ανεβάζει, κατεβάζει κυβερνήσεις.
Το σπυρί έγινε καρκίνωμα.Τώρα τι γίνεται;

Σε λίγο όταν κουραστούν κάποιοι να φωνάζουν, ή όταν λαδωθούν ή ταϊστούν οι καταγγέλλοντες, το θεριό θα μείνει.
Τα διαπλεκόμενα θα συνεχίσουν να κυβερνούν.

Οι πολιτικοί θα συνεχίσουν αν είναι μπάτλερ του Λαμπράκη, του Κόκκαλη, του Τεγόπουλου, του Αλαφούζου, του Βαρδινογιάννη.

Όταν κοπάσει η μπόρα, τα διαπλεκόμενα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη.
Από αυτή την αναμέτρηση κοινωνίας και διαπλεκομένων νικημένη θα βγει η κοινωνία.
Τώρα, σε όση ζημιά έχουν κάνει τα διαπλεκόμενα θα προστεθεί και ο φόβος του απλού πολίτη, που τώρα πια ξέρει την παντοδυναμία τους.

Για μας, η πάταξη των διαπλεκομένων είναι η θέση μας, είναι αγώνας.
Εμείς θέλουμε να απαγορεύεται όποιος έχει εφημερίδα να έχει και τηλεόραση.

Επίσης, όποιος έχει ένα ΜΜΕ πρέπει να απαγορεύεται να έχει εταιρείες δημόσιων έργων ή να συμμετέχει σε κάθε είδους άλλες δραστηριότητες.

Πρέπει λοιπόν να μπει μαχαίρι στα διαπλεκόμενα. Γιατί κάποιων η πλεονεξία δεν έχει όρια, ο δε λαός ανώριμος και αδύναμος, την ώρα της κάλπης δεν θυμάται την πατρίδα αλλά το άνεργο παιδάκι, του, που κάποιος απατεώνας του υποσχέθηκε να το διορίσει στο δημόσιο!
Η σκανδαλολογία έχει κουράσει το λαό μας, ιδιαίτερα αφού κανένας δεν τιμωρείται και όλοι οι υπεύθυνοι κατορθώνουν να διαφεύγουν.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θεωρεί κορυφαία των σκανδάλων, το του χρηματιστηρίου του 1999 και της SIEMENS χωρίς να υποτιμώνται και τα υπόλοιπα. Επειδή ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ως ενεχόμενα κόμματα πασχίζουν για ατιμωρησία και παραγραφή, θα αγωνιστούμε για την παραπομπή των διαφευγόντων στη δικαιοσύνη.

Ο λαός μας αμέτοχος και απαθής παρακολουθεί τα δρώμενα, φορτίζεται συναισθηματικά με τα ασήμαντα και κλείνει τα μάτια στα σημαντικά του προβλήματα και ζητήματα.

Τα ΜΜΕ συνεχώς ψάχνουμε να βρούμε θέματα όπως τα θέατρα ψάχνουν για σενάριο, θέματα που θα καλύψουν τα κενά μας, που θα μας ερεθίσουν, ίσως θα μας ψυχαγωγήσουν.

Ο κόσμος στη χώρα μας μοιάζει να αγωνιά και να άγχεται μήπως στερέψουν οι ιδέες των κυρίων του Αντέννα και του Mega και δεν του δώσουν τροφή να ασχολείται με κάτι.

Οι άνεργοι δεν έχουν προβλήματα, ούτε οι αγρότες μας έχουν πρόβλημα.

Οι συνταξιούχοι μας ζουν θαυμάσια, άλλοι με 40 χιλιάδες το μήνα, άλλοι με 80 χιλιάδες το μήνα, άλλοι με 110 χιλιάδες το μήνα.
Τα προβλήματα λοιπόν στην Ελλάδα λύθηκαν.

Έχει δίκιο λοιπόν ο λαός μας να αγνοεί το Βασίλη Λεβέντη, που φωνάζει για δικαιοσύνη, για μείωση των μεγάλων συντάξεων προκειμένου να βελτιωθούν οι συντάξεις πείνας των χαμηλοσυνταξιούχων, για δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες, για μόρφωση, εργασία και στέγη για όλους.

Έχει δίκιο ο λαός μας να αρνείται ψήφο στους λαϊκούς αγωνιστές και στους ανιδιοτελείς και τίμιους ανθρώπους και να πέφτει θύμα στους φαύλους, στους πολιτικάντηδες, τους ψεύτες, στα τζάκια και στις μόνιμες οικογένειες της πολιτικής.
Θα διερωτηθείτε εύλογα, εμείς της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ τι θέλουμε και φωνάζουμε; Διοριστήκαμε εισαγγελείς;

Αφού ο λαός με τη θέλησή του σύρεται στην καταστροφή, αφού ο λαός ψηφίζει αυτούς που ψηφίζει και θέλει να ζει το νιρβάνα των ψεύτικων υποσχέσεων, εμείς γιατί να τον εμποδίσουμε;
Άλλωστε όσοι πήγαν κόντρα στο λαό έφαγαν, έσπασαν τα μούτρα τους.
Αρέσει στο λαό το θέαμα, τα διαπλεκόμενα, το ρουσφέτι, η ψευτιά, η προδοσία;
Αρέσει στο λαό το κατάντημα της σημερινής Ελλάδας;

Πολύ ωραία, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
Όμως ένας λαός που αναζητεί το πλάγιο και το ύπουλο για να βολευτεί, ένας λαός που ψηφίζει αντίθετα με το συμφέρον του αυτούς που τον λεηλατούν, αυτός ο λαός δε δικαιούται ούτε να μιλήσει ούτε να διαμαρτύρεται.

Να μην ξαναδούμε λοιπόν συνταξιούχους στους δρόμους, να παύσει κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών,αγροτών.
Αφού όλοι είναι ευτυχείς και αφού πάνε και ψηφίζουν 87% ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, όλα στη χώρα μας βαίνουν αισίως και κάθε αντίσταση και διαμαρτυρία είναι κακοπροαίρετη.

Αφού το 87% του λαού ψηφίζει κατεστημένο, όλοι εμείς της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ που φωνάζουμε, που αγωνιούμε είμαστε εκτός πραγματικότητας
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ φιμώνεται συστηματικά από όλα τα ΜΜΕ, γιατί ακριβώς ζητεί την τιμωρία των διαπλεκομένων μεγαλοεκδοτών για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο του 1999 στο χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι οι σημερινοί καναλάρχες.
Επιμένουμε στην απομάκρυνση των διαπλεκομένων από την ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Αυτό συνιστά πολιτική θέση με κόστος για μας, όμως αν αυτή την ώρα η Ελλάδα σύρεται στο βούρκο της διαφθοράς, αυτό οφείλεται στο ότι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ έχει περιέλθει σε άτομα με εγκληματικό ενεργητικό.

Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου 1999
Η ληστεία κατά της κοινωνίας έγινε το 1999 στο χρηματιστήριο που η Ελλάδα είχε ρευστότητα 40 τρισ. δρχ,. και φάγανε τα 33 τρισ. καμία δεκαριά άνθρωποι.

Το έγκλημα του χρηματιστηρίου δεν έγκειται ότι έχασε ο κόσμος τα λεφτά του, γατί όταν πας στο χρηματιστήριο ή θα κερδίσεις ή θα χάσεις.

Το έγκλημα έγκειται στο ότι ενώ αυτά τα λεφτά προορίζονται για επέκταση των επιχειρήσεων, για άτοκη στήριξη των επιχειρήσεων, πήγαν στο χρηματιστήριο για να είναι άτοκη στήριξη των επιχειρήσεων.

Για να έχουν νέο χρήμα άφθονο, άτοκο και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτή είναι η αποστολή του χρηματιστηρίου.

Ο κόσμος που πήγε στο χρηματιστήριο εμμέσως στηρίζει αυτό το σκοπό, την άτοκη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αυτοί κάνανε εικονικές αγορές όταν παίρνανε τα λεφτά άλλων εταιρειών γράφανε στα συμβόλαια
δεκαπλάσια τιμή πληρώνανε μόνο το 5% φόρο μεταβίβασης ανωνύμων μετοχών και τα λεφτά τα διοχέτευαν την ναυτιλία αγοράζοντας καράβια και στον έλεγχο που έκανε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς μετά εξάμηνο παρουσίαζαν τα πλαστά συμβόλαια και λέγανε να που πήγαν τα λεφτά.

Αγοράζανε με 400 εκατομμύρια δρχ. μια επιχείρηση και στα συμβόλαια γράφανε 20 δισ.
Πλήρωναν το 5% επί του 20 δισ., προτιμούσαν να χάσουν το 5% για να ξεπλύνουν το άλλο 95% στη ναυτιλία, που ήταν ο μόνος τρόπος ξεπλύματος σίγουρου χρήματος που δεν μπορούσε ούτε εισαγγελέας να σε βρει, και έτσι αυτά τα 33 τρισ. έφυγαν για τη ναυτιλία για να οικονομήσουν καμιά δεκαριά άνθρωποι, να κάνουν καράβια και η βιομηχανία μας καθόλου δεν βοηθήθηκε, η παραγωγή δεν ενισχύθηκε και άρχισε από τότε μια ψυχολογική κατάθλιψη, κι ενώ του κόσμου του πήραν τα λεφτά αυτά δεν έπεσαν μέσα στην Ελλάδα αλλά έφυγαν σε οφσόρ εταιρείες στην Ονδούρα και τον Παναμά για αγορά πλοίων.

To σκάνδαλο του χρηματιστηρίου έγκειται στο ότι τα χρήματα που έλαβαν οι εταιρείες από τον κόσμο ( τους μικρομετόχους ) δεν τα επένδυσαν για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αλλά τουναντίον τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, ή τα επένδυσαν στη ναυτιλία, ή τα ξέπλυναν σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις.

Αγόραζαν δηλαδή εταιρείες γράφοντας στα συμβόλαια ψευδή και υπέρογκα ποσά ή ακόμη αγόραζαν και εταιρείες μαϊμού που ούτε καν είχαν δραστηριότητες, αγόραζαν ακριβά ώστε στον έλεγχο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς να έχουν να παρουσιάσουν εικονικά συμβόλαια, ότι δήθεν σε επενδύσεις νόμιμες είχαν διοχετεύσει τα χρήματα.

'Ετσι ούτε η χώρα μας ωφελήθηκε τίποτε, οι μικρομέτοχοι εξαπατήθηκαν και έχασαν τα λεφτά τους και οι πρόεδροι και διευθυντές σύμβουλοι των εισηγμένων διέπραξαν τα αδικήματα να πλαστογραφούν συμβόλαια, να φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, να κάνουν ξέπλυμα παρανόμου χρήματος, αδικήματα που είναι κακουργήματα και άρα μπορούν να τύχουν τιμωρίας οι υποπεσόντες μέχρι το 2019.

Αυτό φοβίζει τους κυρίους αυτούς και έχουν δώσει εντολή στα κανάλια που κατέχουν να γίνεται πλήρης αποκλεισμός του Βασίλη Λεβέντη και κάθε στελέχους της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
Ο κόσμος νομίζει ότι το έγκλημα του χρηματιστηρίου έγκειται στο ότι έχασε τα λεφτά του, όμως δεν έγκειται εκεί, αφού όταν πηγαίνεις στο χρηματιστήριο μπορείς να κερδίσεις, μπορείς και να χάσεις.

Τα κακουργήματα που δεν έχουν παραγραφεί είναι αυτά που σας περιέγραψα παραπάνω.

Tο χρηματιστήριο στη χώρα μας
Και αυτή τη στιγμή κάποιοι παίζουν στο χρηματιστήριο.
Παίζουν αυτοί που έχουν πληροφόρηση αυτοί που περιμένουν την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και λένε ας κερδίσουμε το 3%, γιατί αν κερδίσεις 3% μέσα σε μια μέρα είναι κάτι, γιατί στην τράπεζα έχεις όλο το χρόνο τα λεφτά και 3% δεν παίρνεις.

Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο παίζουν οι αεριτζήδες και τα τσακάλια που έχουν πληροφόρηση και βάζουν τα λεφτά για μια μέρα και την άλλη τα αποσύρουν, όχι όπως ο κόσμος που τα έβαζε και τα άφηνε 2-3 χρόνια για να εξελιχθεί η πορεία της οικονομίας.

Η οικονομία δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα σήμερα από το χρηματιστήριο δεν πλησιάζει σήμερα ο νοικοκύρης σήμερα μόνο τα λαμόγια κερδίζουν λεφτά στο χρηματιστήριο.

Εμείς καταγγείλαμε ως Ένωση Κέντρου ότι δέκα άτομα έκλεψαν την Ελλάδα και ότι μετά αγόρασαν κανάλια και ραδιόφωνα για να εκβιάζουν κυβερνήσεις να παίρνουν έργα και προμήθεια και αυτά τα άτομα μας έκοψαν από τα κανάλια.
Και ο μόνος τρόπος που τώρα μιλάμε είναι το «Extra» και περιφερειακά κανάλια, τα οποία έχουν κάποιους μικρούς δημοσιογράφους, αλλά μεγάλους σε θάρρος και σε γενναιότητα που γράφουν κάτι για την Ένωση Κεντρώων.

Έφτασε ο Πρετεντέρης να προωθεί την Χρυσή Αυγή και την Ανταρσία, κόμματα περιθωριακά και την Ένωση Κεντρώων που ήταν κυβέρνηση πριν λίγες δεκαετίας και που εκφράζει τον μέσο νοικοκύρη δεν την αναφέρουν πουθενά.

19.Η χρηματοδότηση των τραπεζών να πηγαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να σταματήσει το μονοπώλιο των μεγάλων επιχειρήσεων.

20.Η θέση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ για τα ναρκωτικά:
>Η βαρύτητα της κρατικής και κοινωνικής μέριμνας πρέπει να στραφεί στο στάδιο πρόληψης.
Αυτό θα γίνει με ίδρυση από τους δήμους ψυχοπνευματικών κέντρων, όπου οι νέοι και οι νέες θα περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο μαθαίνοντας μουσική, ξένες γλώσσες, μετέχοντας σε σεμινάρια, μελετώντας υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών και ειδικών σε θέματα νεότητας

>Η διοργάνωση από τα ως άνω κέντρα εκδρομών, συνεστιάσεων, σεμιναρίων, η ανταλλαγή φιλοξενίας μεταξύ των κέντρων και η συμμετοχή σε κάθε είδους εκδηλώσεις, είναι κύριο χρέος των υπευθύνων του κάθε κέντρου.

Ακόμη η συνεργασία των ψυχοπνευματικών κέντρων με αθλητικούς συλλόγους θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας από τους νέους μας.

>Η μείωση των ποινών που επιβάλλονται σους χρηστές ναρκωτικών στο ελάχιστο δυνατό και η σωστή αστυνόμευση της εμπορίας, με αντίστοιχη αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται για το εμπόριο ναρκωτικών, βρίσκεται μέσα στη φιλοσοφία της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

>Η αύξηση των κέντρων αποτοξίνωσης πρέπει να φθάσει στο στάδιο εκείνο, όπου κάθε χρήστης θα έχει το δικαίωμα και τις ευκαιρίες κοινωνικής επανένταξης.

>Η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά άτομα, ως θύματα του πιο μεγάλου κοινωνικού εχθρού, ως πρόσωπα έχοντα την ανάγκη στήριξης όλων μας.
Αν διαπράξουμε το λάθος να στείλουμε τα άτομα αυτά στο περιθώριο, θα έχουμε συμμετάσχει στο έγκλημα της εξόντωσης τους.

>Λυπούμαστε πολύ που η αστυνομία κατηγορείται για αδιαφορία, ίσως ορισμένες φορές και για συγκάλυψη στη διακίνηση ναρκωτικών και δεν ξεχνάμε την εκφρασθείσα προ ετών άποψη τέως υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ρέει χρήμα που προέρχεται από μεγαλεμπόριο ναρκωτικών. Η άποψη αυτή αν εξετάζονταν με τη δέουσα σοβαρότητα, ίσως τώρα να είχαν γίνει αποτελεσματικά βήματα στην κατεύθυνση της πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών στη χώρα μας.
Πολλά σωματεία, ιδιωτικά, φροντίδας των χρηστών, λίγα πράγματα έχουν προσφέρει, αφού αγνοούνται από την πολιτεία ή είναι όργανα αυτοπροβολής των πρωτεργατών ή ακόμη και μέθοδοι κερδοσκοπίας.
Η κοινωνία πρέπει να τηρεί επιφυλάξεις για τη λειτουργία τέτοιων σωματείων.

>Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει ξεκινήσει προσπάθεια πίεσης σε φορείς όπως η εκκλησία, οι δήμοι όλης της χώρας , οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι και τα οποία αναγνωρισμένα και με διαφάνεια λειτουργούντα σωματεία, ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον τους και να αυξηθεί η ετοιμότητα τους, στην όλη επιχείρηση αντιμετώπισης του προβλήματος.

>Η επιστροφή τέλος της νεολαίας μας στην πολιτική, θα έχει πολύ θετική συμβολή.
Νέοι που ασχολούνται με τα κοινά, οχυρώνουν περισσότερο την προσωπικότητα τους μπροστά σε ανάλογους κινδύνους
Η σήψη της πολιτικής, τα σκάνδαλα, τα ρουσφέτια κάθε λογής και η αναξιοπιστία της πολιτικής ζωής, είναι παράγοντες που στέλνουν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας στις <<εύκολες>> αλλά καταστροφικές λύσεις.

21.Ευρωπαϊκή Ένωση, ONE €
H εισαγωγή κοινού νομίσματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα προχωρημένο στάδιο συμπόρευσης των ευρωπαϊκών λαών.

Η Ευρώπη μόνο ενωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πόλο με προοπτική υπερδύναμης στο διεθνές προσκήνιο.
Βέβαια, όταν μια χώρα γίνεται υπερδύναμη, ξέρει ποια είναι, τι θέλει, πού στοχεύει, ενώ όταν πολλές χώρες πρέπει να ενωθούν για να γίνουν υπερδύναμη, πρέπει να παραμερίσουν διαφορές, εγωισμούς, ανταγωνισμούς, πρέπει να κάνουν θυσίες.

Ωστόσο, εφόσον οι θυσίες αυτές πετύχουν τότε η δύναμη είναι πολύμεγάλη.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει τονίσει ότι η Ευρωπαïκή Ένωση αν θέλει να γίνει το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ, αν θέλει να γίνει το φρένο στον Αμερικάνικο επεκτατισμό, πρέπει να συμπεριλάβει σύντομα και τη Ρωσία, ώστε εκτός από οικονομική δύναμη να γίνει και τεράστια οπλική μηχανή που σίγουρα θα αποτελέσει την υπερδύναμη του επόμενου αιώνα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο και γιατί το υπονομεύουν οι ΗΠΑ, αλλά και γιατί η οικονομική κατάσταση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ καταγράφεται σήμερα τόσο ρευστή και ζοφερή.
Υπάρχει κόστος για να συμπεριληφθεί η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κόστος που σήμερα τα κράτη μέλη της αρνούνται να καταβάλουν.

Όμως και όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκτά τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, δεν θα έχει προοπτικές υπερδύναμης, θα είναι απλά παράρτημα των ΗΠΑ ή θα είναι άοπλος γίγαντας.
Αυτό νομίζουμε θα είναι το μεγάλο ερώτημα της επόμενης δεκαετίας.
Ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε???

Θέλουμε ένωση με προοπτικές υπερδύναμης ή θέλουμε παράρτημα των ΗΠΑ;
Όσον τώρα αφορά στη ΟΝΕ ο ελληνικός λαός είναι απληροφόρητος.
Όσοι Έλληνες και Ελληνίδες τάσσονται υπέρ της ΟΝΕ αδυνατούν να εξηγήσουν τους λόγους, όσοι πάλι είναι κατά της ΟΝΕ απλά χρεώνουν λάθος στην ΟΝΕ την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας

Η κρίση όμως στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι τοσα χρόνια τώρα λαμβάνονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διοχετεύονται σε αδειανές μεριές ή λεηλατούνται από τους επιτήδειους, η οικονομία μας έμεινε απροσάρμοστη, οι ανισότητες μεγάλωσαν, πολλοί κλάδοι αβοήθητοι κατέρρευσαν, ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε απελπιστικά, ενώ οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι ξεπερνούν ήδη τα όρια της εξαθλίωσης.

Άρα ο λαός στο πρόσωπο της ΟΝΕ κατηγορεί την ανόητη πολιτική των κυβερνήσεων, ενώ οι κυβερνήσεις έχοντας να κάνουν με ένα λαό απληροφόρητο, τα δικά τους λάθη και στα εγκλήματα που έκαναν, αναζητώντας άλλοθι, τα χρεώνουν στην ΟΝΕ.

Πολύ λοιπόν εξυπηρετική είναι η ΟΝΕ για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία, μια και βρίσκουν άλλοθι για την ανέντιμη πολιτική που άσκησαν και ασκούν.

Υπάρχουν και κόμματα όπως ΚΚΕ, Τσοβόλας, που κατηγορούν την ΟΝΕ ότι δήθεν δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων και καλούν το λαό να πολεμήσει κατά της ΟΝΕ, δεν μας εξηγούν όμως σε τι φταιει η ΟΝΕ ή ποια άλλη λύση προτείνουν έξω και πέρα από αυτή.

Αυτά τα κόμματα σήμερα εξομοιώνονται με τους θρησκόληπτους παλαιοημερολογίτες που επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές άλλαξαν και πρέπει πια να μην κατηγορείς στείρα, αλλά να μιλάς με επιχειρήματα και να εξηγείς εσύ τι θα έκανες αν διαχειριζόσουν τα πράγματα.
Αλλά ποια είναι η ΟΝΕ; Η ΟΝΕ είναι σύστημα νομισματικής ένωσης, κοινής δηλαδή μοίρας για το χρησιμοποιούμενο νόμισμα, σύστημα που κάνει το χρήμα φθηνότερο αφού δεν υπόκειται σε κινδύνους αυξομειώσεων, σύστημα που καθιστά τις συναλλαγές ευκολότερες αφού δεν έχεις κόστος αλλαγής, νομίσματος, σύστημα που επιτρέπει σε κράτη, ιδιώτες και επιχειρήσεις ανετότερη χάραξη της οικονομικής τους στρατηγικής, σύστημα που τέλος γκρεμίζει τα οικονομικά σύνορα μέσα στα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπονοείται ότι προϋπόθεση της ύπαρξης της ΟΝΕ είναι η εξομοίωση των δεικτών της οικονομίας, η ίδια περίπου πιστοληπτική ικανότητα των κρατών – μελών, η συγκράτηση του τιμαρίθμου και η συμμόρφωση των κρατών – μελών στα συμφωνηθέντα για τη διάρθρωση οικονομικών μεγεθών και κλάδων της οικονομίας.

Με άλλα λόγια η μείωση του πληθωρισμού, η μείωση του εξωτερικού χρέους, η μείωση των επιτοκίων και η διαρθρωτική συμμόρφωση είναι τα μεν τρία πρώτα όφελος για την οικονομία ακόμη και για τα κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δε τέταρτο (η διαρθρωτική συμμόρφωση) είναι υποχρέωση ανειλημμένη για όλα τα κράτη που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσχετα αν δέχονται ή όχι την ΟΝΕ.

Ακόμη πιο απλά, ίσως πιο λιανά, επιμένουμε ότι η ΟΝΕ συμφέρει τον τόπο μας, το δε ασύμφορο είναι η ανήθικη, η άδικη, η άνιση και κοινωνικά απαράδεκτη πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια και που μαθηματικά θα μας οδηγούσε στα σημερινά αδιέξοδα.
Πρέπει την ΟΝΕ να την κρατήσουμε, να την αξιοποιήσουμε, τους φαύλους όμως που μας κυβερνούν δεκαετίες τώρα, αυτούς να απορρίψουμε στα άχρηστα.
Στις προκλήσεις των καιρών μας πρέπει να απαντήσουμε ναι και αυτό κάνει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, τους υπεύθυνους όμως του εξευτελισμού της χώρας, του ευτελισμού των αξιών, γιατί συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε;

Αν πάλι κάποιοι κλάδοι υποφέρουν, αν η οικονομία παραλύει, πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες, τις αληθινές αιτίες.

Η συγκέντρωση του χρήματος σε λίγα διαπλεκόμενα χέρια είναι η πρώτη μεγάλη αιτία.
Δεν υπάρχει χρήμα, δεν δίνουν πια οι τράπεζες χρήμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έτσι καθίσταται θνησιγενής ο κύριος όγκος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό υπόσχεται η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ να το αλλάξει, να το διορθώσει αρκεί βέβαια ο λαός να ψηφίσει ώριμα.
Η έλλειψη σχεδιασμού, μέριμνας από το κράτος και η πορεία κάποιων χωρίς προοπτική στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι η δεύτερη μεγάλη αιτία.

Η παράδοση του Χρηματιστηρίου στις μεγάλες και ιδιοκτησιακά ύποπτες εταιρείες και η μη υποχρέωση των εταιρειών αυτών να επενδύουν τα χρήματα που παίρνουν από το Χρηματιστήριο είναι η τρίτη σοβαρή αιτία, που εσωκλείει και τον κίνδυνο να χάσει κάποια στιγμή ο κόσμος τα λεφτά του.
Τέταρτη αιτία είναι η εξακολουθούμενη άλωση του κράτους από τα κόμματα, η συνεχιζόμενη ροπή διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο, η παροχολογία και η πολιτική σήψη.

Η Ελλάδα παραδίδεται ανοχύρωτη στην πρόκληση της ΟΝΕ.
Λίγοι έχουν το θάρρος να λένε την αλήθεια, αυτοί που λενε την αλήθεια δεν εισακούονται, ο δε λαός δεν θέλει την αλήθεια γιατί αισθάνεται ότι έχει βολευτεί και επιβίωνε σε ένα φαύλο και νοσηρό σύστημα.

Ακόμη και σήμερα κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι συντάσσονται με την ΟΝΕ, από την άλλη μεριά υπόσχονται προσλήψεις και διορισμούς και ελπίζουν να ξαναπάρουν ψήφο υπό τη νοοτροπία του παρελθόντος.

Έχουμε λοιπόν κόμματα που απορρίπτουν από βλακεία ή άγνοια ή στειρότητα την ΟΝΕ, και κόμματα που φραστικά τη στηρίζουν, με τα έργα τους όμως την φρενάρουν,την υπονομεύουν ή κωλυσιεργούν απρόθυμα να αναχαράξουν την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

Και τέλος έχουμε μία ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ που δηλώνει ναι, λέγει την αλήθεια είναι άγνωστο όμως μία κακομαθημένη κοινωνία πόσο κουράγιο ή δύναμη έχει να υιοθετήσει την αλήθεια αυτή.

Προτεραιότητες της Ένωσης Κεντρώων στην Ευρωβουλή
Η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οικονομική αλληλεγγύη των κρατών μελών, η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας σε όλα τα κράτη μέλη με πλουραλισμό στα ΜΜΕ, με θέσπιση απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος σε όλα τα κράτη μέλη , η από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων παιδείας, υγείας, ανεργίας, φιλοξενίας οικονομικών μεταναστών, η θέσπιση κοινής πολιτικής για εμπόριο, τουρισμό, αγροτική ανάπτυξη, συνταξιοδοτικό, η στήριξη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και θρησκευτικών δογμάτων και η στερέωση σε κοινή βάση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης προς διασφάλιση της αξιοπρέπειας, της περιουσίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης.

Ευρωπαικό Σύνταγμα
Στηρίζουμε τη θέσπιση και κύρωσή του πάνω στις αρχές που μνημονεύθηκαν ανωτέρω, θεωρούμε λάθος που κάποια κράτη καθυστέρησαν την κύρωσή του, ωστόσο έχουμε και ενστάσεις επί του κειμένου που προτάθηκε προς κύρωση.
Οι όποιες όμως ενστάσεις δεν πρέπει να καθυστερούν την κοινή πορεία, κάθε καθυστέρηση είναι επιζήμια για τους πολίτες της Ευρώπης.

Ο ευρωσκεπτικισμός ουσιαστικά είναι το σύνολο δικαιολογημένων πολλές φορές ενστάσεων, όμως δεν αντιπροτείνει κάτι συγκεκριμένο και συμμαχεί με κέντρα που ωφελούνται από μία εξασθενημένη Ευρώπη.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης της λαθρομετανάστευσης
Να υπάρξει κοινή στάση των κρατών μελών, να καταγραφούν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες, να εφοδιαστούν με κάρτα παραμονής, να γίνονται πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί μετά την παρέλευση δεκαετίας, να παύσουν οι διακρίσεις και οι διώξεις σε βάρος τους και να τυγχάνουν εργασιακά και ασφαλιστικά ισότιμης μεταχείρισης.

Αν σε κάποια των κρατών είναι υπερβολικός και μη απορροφήσιμος ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών να υπάρχει κοινή στάση όλων των κρατών μελών, αναλογική διανομή των βαρών και σχεδιασμός για τη μετακίνησή τους.

Σε κάθε περίπτωση να απαγορεύονται ρατσιστικές και φασίζουσες νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Ανησυχούμε λίγο από τον αριθμό των μεταναστών αλλά η Ε.Ε. πιστεύω να δείξει καλοσύνη και να βοηθήσει για το θέμα αυτό.

Δεν λύνεται όπως λέει ο Καρατζαφέρης με ποσόστωση, μάλλον δεν ξέρει τη θα πει η λέξη.
Ποσόστωση την εφαρμόζεις όταν καλείς όπως η Γερμανία κάλεσε 100.000 εργάτες Έλληνες, έκανε πρόσκληση, πέρασαν από γιατρούς.Ελεγχόμενη είσοδο μεταναστών .

Όσους θέλουμε δηλαδή τους καλούμε. Όταν έρθουν 4.000.000 και πηδήξουν το φράχτη, δηλαδή δεκαπλάσιοι από αυτούς που μπορείς να απορροφήσεις, δεν μιλάμε για ποσόστωση αλλά για δημογραφική βία.Άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η σοβαρή λύση που πιστεύει το κόμμα μας είναι η Ε.Ε. να καταλάβει ότι εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε αποθήκη μεταναστών γιατί δεν χωράμε τόσους πολλούς.

Χωράμε για παράδειγμα 700.000, τους άλλους πρέπει να τους διανείμουμε σιγά σιγά σε άλλα κράτη που έχουν ανάγκη εργατικών χεριών να τους φιλοξενήσουν.
Αντιστοιχούν στο Λουξεμβούργο 30.000 λαθρομετανάστες, δεν έχουν τις υποδομές έτσι ώστε να τους στείλουμε άμεσα εκεί, να μας δίνουν λεφτά να τους ταΐζουμε εδώ στην Ελλάδα.
Ένας που μπαίνει στην Ελλάδα μπαίνει στην Ε.Ε.. Πατρίδα μας είναι η Ευρώπη πλέον, χώρα μας είναι η Ελλάδα.

Μπαίνοντας στα όρια της Ευρώπης μπαίνουν παντού στην Ευρώπη.
Ήταν λάθος να λέμε ότι η Ελλάδα έχει τρία εκατομμύρια.
Η Ευρώπη έχει έξι εκατομμύρια, εκ των οποίων τα τρία στη μικρή Ελλάδα.
Η Ε.Ε. να κάνει επενδύσεις στις χώρες ειδικά της Ασίας και της Αφρικής που υπάρχει κύμα αφίξεων για να μείνουν εκεί οι κάτοικοι.

Για να μείνει ο κάτοικος στο Μπαγκλαντές πρέπει να βρει δουλειά.
Ένας άλλος καλός τρόπος να σταματήσει η φυγή και η άναρχη ροή μεταναστών είναι να γίνουν επενδύσεις από την Ε.Ε. στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Αυτά  τα μετρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενώ ο Καρατζαφέρης σηκώνει άναρθρες κραυγές και λάβαρα, για να κοροϊδεύει τον κόσμο μήπως και τον ψηφίσει.
H Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει ισχυρό ρόλο:Διπλωματικό, οικονομικό,ακόμη και στρατιωτικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει αντίβαρο στην παντοδυναμία των ΗΠΑ.
Σχετικά με την οικονομική κρίση θεωρούμε ότι οι χώρες πρέπει να στραφούν σε επενδύσεις γρήγορης απόδοσης, είναι λάθος να ξοδεύονται κρατικά χρήματα σε θνησιγενείς τομείς και σε επιχειρήσεις καταρρέουσες και μη αναστρέψιμες, να υπάρξουν λύσεις για απασχόληση του εκτός αγοράς εργατικού δυναμικού με ειδικούς νόμους και να διευκολυνθεί ο χαμηλότοκος δανεισμός μεταξύ των κρατών προς διασφάλιση της νομισματικής και τραπεζικής σταθερότητας.
Ωστόσο στην οικονομία δεν χωρούν πάντα συνταγές και χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα καθ’ όλο το μήκος διάρκειας της κρίσης.

22.Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο
Απο το 1973 και μετά, η Ελλάδα έχει δεχθεί μια αρκετά ιδιόρρυθμη και πρωτόγνωρη, συγκριτικά με τα διεθνώς ισχύοντα, αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από τον ανατολικό της γείτονα, την Τουρκία, που έχει εκφραστεί στην πράξη με πολλούς τρόπους και πολλά επίπεδα.

Αναμφισβήτητα την αιχμή του δόρατος των τουρκικών διεκδικήσεων αποτελεί η προσπάθεια επέκτασης και ασφάλισης από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων σε βάρος των αντίστοιχων υπαρχόντων ελληνικών δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.

Θα επιχειρήσουμε με αυτό το κείμενο να αποκαλύψουμε και τις ανήθικες τούρκικες μεθοδεύσεις αλλά και τις επιπολαιότητες των ελληνικών κυβερνήσεων που παγιώνουν τις τουρκικές βλέψεις.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει από μακρού χρόνου καταγγείλει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία ότι με τη στάση τους και τους χειρισμούς τους επιτρέπουν στην Τουρκία να προσθέτει συνεχώς νέα θέματα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφόρων και να διαχωρίζει την από τη διεθνή κοινότητα υποδεικνυόμενη προσέγγιση από την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Η Τουρκία θέλει δηλαδή να επιβάλει στην Κύπρο τα δικά της τετελεσμένα και παράλληλα να αυξάνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο σύροντας την Ελλάδα σε διάλογο – με τους δικούς της όρους – ώστε οι διεκδικήσεις αυτές να αποκτούν συν τω χρόνω νομικό κύρος.

Η Τουρκία έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει το πλέγμα των Ελληνοτουρκικών«διαφορών» στο Αιγαίο να φαντάζει σαν δύσκολο και δυσεπίλυτο ζήτημα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και το οποίο μπορεί να αναλυθεί στις εξής επιμέρους ενότητες:

Α)Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και το μέγεθος της υφαλοκρηπίδας της κάθε παράκτιας χώρας στο Αιγαίο.

Β)Η έκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Γ) Ο εναέριος χώρος και η ΄έκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης σε 10 ναυτικά μίλια για αεροπορικά θέματα.

Δ) Το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές και

Ε) Το καθεστώς ορισμένων βραχονησίδων του Αιγαίου με αιχμή η διένεξη για τις βραχονησίδες Ίμια.
Η αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων από την Τουρκία στο χώροτου Αιγαίου ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 1973, όταν εντελώς ξαφνικά δημοσιεύτηκε χάρτης στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως που έδινε δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στην κρατική τουρκική εταιρείας πετρελαίων TRAO, σε μία περιοχή που κάλυπτε σχεδόν το μισό Αιγαίο πέλαγος.

Ο χάρτης αυτός συμπληρώθηκε και με άλλον έναν χάρτη , που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 1974 που ολοκλήρωνε το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων πάνω στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καθώς με τους χάρτες αυτούς το Αιγαίο διαιρούνταν σε δύο περίπου ίσα τμήματα , όπου η Τουρκία αυθαίρετα θεωρούσε δικό της το Ανατολικό τμήμα.

Το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί μια ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή, γεμάτη με πάνω από 3.000 νησιά και βραχονησίδες κάθε μεγέθους.

Η έκταση του Αιγαίου καλύπτει συνολικά γεωγραφικό χώρο 214.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος τρεχούμενο από Βορρά και Νότο ανέρχεται σε 609,3 χιλιόμετρα και το μέγιστο πλάτος μετρούμενο από Δυτικά προς Ανατολικά ανέρχεται σε περίπου 300 χιλιόμετρα.

Το μέσο βάθος του Αιγαίου είναι περίπου 200 μέτρα και η μέση ετήσια σχετική υγρασία κυμαίνεται από 65% έως 75%.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει η Τουρκία ότι εννοεί και στην πράξη τις διακηρύξεις της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τον Ιούνιο του 1974 το τούρκικο πλοίο Candarli πραγματοποίησε γεωλογικές έρευνες στο Αιγαίο, σε περιοχές που ανήκαν στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Η προσπάθεια αυτή επαναλήφθηκε πολύ θρασύτερα και προκλητικότερα δύο χρόνια μετά, όταν τον Αύγουστο του 1976 η Τουρκία έστειλε το «Σισμίκ» να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές του Αιγαίου που παραβίαζαν κατάφωρα την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας.

Άμεσο αποτέλεσμα των Τουρκικών πιέσεων και πρώτη μεγάλη επιτυχία των Τούρκων από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής έναντι της Ελλάδας ήταν η υπογραφή της συμφωνίας της 11 Νοεμβρίου 1976 μεταξύ των δύο χωρών για το «Πρακτικό της Βέρνης».

Η Ελλάδα σε εκτέλεση των συμφωνιών του «Πρακτικού της Βέρνης»υποχρεώθηκε να σταματήσει αμέσως κάθε ανάλογη έρευνα για πετρέλαιο στις υποτιθέμενες σαν αμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Η πολιτική αυτή πυγμής της Τουρκίας επιβραβεύτηκε δυστυχώς από λανθασμένους ελληνικούς χειρισμούς το 1987 και το 1988, καθώς όταν ύστερα από την έντονη ελληνοτουρκική κρίση του Μάρτη 1987, το θέμα της υφαλοκρηπίδας ήρθε στην επικαιρότητα η Ελλάδα με τη διαδικασία του Νταβός που ακολούθησε έδωσε την αίσθηση ότι ήταν μάλλον απροετοίμαστη για τη διαδικασία που θα ακολουθούσε.

Συγκεκριμένα ενώ η Ελλάδα είχε κατορθώσει να αντισταθεί επιτυχώς με σωστή στρατιωτική προετοιμασία και καλές αμυντικές επιλογές και πρακτικά να αποτρέψει το ενδεχόμενο μονομερών και αυθαίρετων τουρκικών ενεργειών, που προετοιμάζονταν και διακηρύσσονταν από τούρκικης πλευράς για το τέλος Μάρτη του 1987 στον χώρο του Αιγαίου, στη συνέχεα συνέβη το οξύμωρο γεγονός, το τελικό αποτέλεσμα της κρίσης, αντί να ενισχύει τις ελληνικές θέσεις να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τουρκικές θέσεις και απόψεις σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

Με τα μηνύματα που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Ανδρ.Παπανδρέου και της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, η Ελλάδα με το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες έξω από τα όρια των έξι μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Αυτό είχε σαν συνέπεια η Ελλάδα να παραιτηθεί του δικαιώματος πραγματοποίησης σχετικών ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων από ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
Επομένως η ισχύς των περιοχών που καλύπτονταν από αποχή από θαλάσσιες έρευνες λόγω της γνωστής ρήτρας του σημείου 6 του Πρακτικού της Βέρνης, επεκτείνονταν με τη διαδικασία του Νταβός, από το μισό για να συμπεριλάβουν ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου Πελάγους, περιλαμβανομένου και του δυτικού τμήματος που δεν είχε διεκδικηθεί ποτέ μέχρι τότε από την Τουρκία.

Άμεσο αποτέλεσμα της δέσμευσης αυτής είναι η σημαντική περαιτέρω χειροτέρευση των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο, καθώς με τις δεσμεύσεις αυτές αντικείμενο της διαφοράς έγινε πια ολόκληρο το Αιγαίο, βελτιώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη τούρκικη επιχειρηματολογία.

Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνει το αντικείμενο της διαφοράς, τόσο θεωρητικά μεγαλώνει και η δυνατότητα της Τουρκίας να διεκδικήσει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καθώς όσο διευρύνεται το αντικείμενο της διαφοράς, τόσο παράλληλα μπορούν να διερευνηθούν δυνητικά και τα αντίστοιχα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Κατά συνέπεια ανάλογα θα μεγαλώνει και το τουρκικό μερίδιο από τους ορυκτούς πόρους του Αιγαίου, αποστερώντας αντίστοιχα την Ελλάδα από σημαντικότατο φυσικό πλούτο.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη διαλαλεί ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαστηρίου.
Είναι όμως ευνόητο ότι σε μια διαιτησία αυτό που συμβαίνει κατά βάθος είναι ένας συμβιβασμός των αντιτιθέμενων απόψεων.

Έτσι, αυτός που ζητάει τα περισσότερα και θέτει τις περισσότερες διεκδικήσεις και τον μεγαλύτερο κατάλογο ως προς επίλυση θεμάτων, ακόμη και αν φανεί για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής διαλλακτικός και «υποχωρήσει», στην ουσία είναι κερδισμένος, καθώς λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που του αναλογεί, παρουσιαζόμενος ταυτόχρονα και σαν διαλλακτικός που επιθυμεί τη διαπραγμάτευση.

Αντίθετα αυτός που δε διεκδικεί τίποτα από τον αντίπαλο, όπως είναι η Ελλάδα , σε μία διαιτησία ή σε μία διαπραγμάτευση, όπου είναι λογικό ότι δε μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να αποσπάσει το 100% των διαπραγματευόμενων και δεν έχει συμβεί ποτέ στη διεθνή πρακτική μέχρι τώρα, είναι στην πράξη αναγκασμένος, για να επιτευχθεί συμφωνία, να παραχωρήσει αποκλειστικά από τα δικά του στον αντίπαλο, δεδομένου ότι το «επίδικο» τμήμα του Αιγαίου, όπως διαμορφώνεται μετά από τις διαδικασίες της Βέρνης και του Νταβός, αφορά περιοχές της υφαλοκρηπίδας μόνο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ρωτάει: όλα αυτά τα γνώριζει ο ελληνικός λαός, ή το μόνο που τον ενδιέφερε είναι να διορίσει το άνεργο παιδί του στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ;
Eισόδος της Τουρκίας και της FYROM στην Ε.Ε;

Για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ συμφωνεί με την προϋπόθεση ότι η γείτων χώρα θα συμμορφωθεί με τις αξίες και τις συνθήκες της Ε.Ε. και θα παύσει να έχει ανήθικες βλέψεις επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να επαληθευτούν έμπρακτα.
Για την FYROM ομοίως συμφωνούμε να στηριχθεί στην ευρωπαϊκή της πορεία, μόνο όταν δείξει έμπρακτη υποχωρητικότητα στο θέμα της ονομασίας και εγκαταλείψει άναρθρες κραυγές και αδιαλλαξία.

Η θέση της Ένωσης Κεντρώων στην οποια πρέπει να εμμείνει η Ελλάδα για το κυπριακό πρόβλημα είναι η ακόλουθη:

Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοείται να έχει εποικους και στρατεύματα κατοχής
Η εξωτερική πολιτική της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είναι προσανατολισμένη στο να ισχυροποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από αυτήν να δώσουμε λύση στις εκκρεμότητές μας με τους γείτονες.

Μια μεγάλη Ευρώπη δεν έχει συμφέρον να υπάρχουν τριβές στους κόλπους της.
Πιστεύουμε ότι και η Τουρκία και τα Σκόπια θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αρκεί εμείς να μένουμε αταλάντευτοι σε μια δημιουργική και υπεύθυνη διπλωματία.
Τα κόμματα του κέντρου μεγάλωσαν την Ελλάδα, οι άλλοι χώροι έκαναν μειοδοσίες και προξένησαν συμφορές.

Με τις ΗΠΑ καλό είναι να έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ιδιαίτερα όσο η Ε.Ε. διστάζει ή αδυνατεί να αναλάβει τον πλήρη ρόλο της, το πλήρες χρέος της.
Κάτι ανάλογο πιστεύουμε και για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.

Στην εξωτερική της πολιτική η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα ακολουθήσει πορεία σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ενθάρρυνσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης του ονείρου για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, διάνοιξης νέας περιόδου καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τις μεγάλες και μικρές χώρες του υπόλοιπου κόσμου, συμμετοχής σε προσπάθειες ανατροπής των ολίγων δικτατοριών που έχουν απομείνει στον κόσμο και σε προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας της δημοκρατίας όπου αυτή τελεί καθ' υποκρισίαν δημοκρατία και στην πράξη λειτουργεί ως φασισμός ή ολιγαρχία (δυστυχώς τέτοια φαινόμενα είναι πολυσύχναστα).

Οίκοθεν νοείται ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία και θα ενθαρρύνουμε τον αγώνα της γείτονος χώρας για περισσότερη δημοκρατία στο εσωτερικό της και για πλήρη προσέγγιση της, ευχόμεθα και πλήρη ένταξη της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρας μας όχι μόνο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια για πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά θα είναι πολύτιμος και υπολογίσιμος αρωγός των προσπαθειών της.

Περιμένουμε από την Τουρκία ανταπόκριση στις καλές μας προθέσεις, περιμένουμε πλήρη αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης στα διμερή ζητήματα, περιμένουμε από αυτή να συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας εκεί όπου σήμερα υπάρχει ένταση και απειλές.

Κάθε φωνή άρνησης προς την Τουρκία του δικαιώματος της να έλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την θεωρούμε εμπρηστική, αντεθνική, φασίζουσα και επικίνδυνη.

Η Τουρκία δεν έχει άλλο δρόμο ειμή αυτόν της συμφιλίωσης της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, της προσαρμογής της με όλους τους θεσμούς και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτήματα από πλευράς της για εξαιρέσεις και ευνοϊκές μεταχειρίσεις υπονομεύουν τις προοπτικές της για ένταξη, την εκθέτουν διεθνώς και αν συνεχιστούν θα ανακόψουν τις πολύ καλές προοπτικές που ανοίγονται σήμερα για τη γείτονα χώρα.

Το πιο κακό πράγμα που μπορεί να κάνει η Τουρκία στον εαυτό της είναι να ζητάει εξαιρέσεις,διακρίσεις, περαιτέρω προθεσμίες για τη συμμόρφωση της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να δημιουργεί με δηλώσεις και απειλές ένταση στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Όσοι στο εσωτερικό της Τουρκίας σκέπτονται με λογικές μιλιταρισμού, βίας και κρατικού τραμπουκισμού πρέπει να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν αμέσως.
Οίκοθεν νοείται ότι αναμένουμε από πλευράς Τουρκίας την άμεση συμβολή της για τη λύση του Κυπριακού, τη συμμόρφωση της με όσα η Κύπρος δικαίως αξιώνει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τερματισμό των παραβιάσεων που κάνουν τα πολεμικά της αεροσκάφη στο Αιγαίο, την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το άνοιγμα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ εγγυάται ότι η Ελλάδα θα είναι στήριγμα προς την Τουρκία σε όλα της τα θέματα.

Χώρες που μέχρι σήμερα είχαν μεταξύ τους προβλήματα, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο συνύπαρξης, συνταύτισης και αλληλεγγύης εφεξής.

Η υπέρβαση αυτή είναι χρέος και των δύο πλευρών. Ωστόσο τονίζουμε ότι έως ότου η Ελλάδα δει έμπρακτη καλή θέληση από την Τουρκία, χρέος της πατρίδας μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των ενόπλων μας δυνάμεων και ο πλήρης εκσυγχρονισμός των αμυντικών μας συστημάτων.

Με ανάλογη λογική θα αντιμετωπίσει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ την υπόθεση των γειτονικών Σκοπίων.
Στο σημείο αυτό τονίζουμε τις τεράστιες ευθύνες ΗΠΑ και Ρωσίας που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και ενθάρρυναν έτσι τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση εξτρεμιστικών στοιχείων της γείτονος.

Τώρα πρέπει τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν αποφασιστικά στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, αφού έχουν μέγιστο βαθμό ευθύνης για την πολυετή ακαμψία που σημειώθηκε στο πρόβλημα.

Δεν είναι δυνατόν όλες οι υποχωρήσεις να γίνουν από την Ελλάδα και πάντως η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ουδέποτε θα αναγνωρίσει στα Σκόπια δικαίωμα χρήσης του όρου Μακεδονία.
Το κράτος των Σκοπίων έχει πολλά να ωφεληθεί από την ανάπτυξη καλών και ειλικρινών σχέσεων με την Ελλάδα και στο σημείο αυτό λυπούμαστε αλλά οφείλουμε να καταγράψουμε επιπόλαιες και μειοδοτικές συμπεριφορές σχετικά με το θέμα αυτό από Ανδρέα Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη.

Ανάλυση τέτοιων συμπεριφορών δεν θα χρησίμευε σε τίποτε επί του προκειμένου, όπως εντέχνως παραλείψαμε πιο πάνω να μνημονεύσουμε τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου για την Κύπρο και τη στάση του νεώτερου Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού στη Λουκέρνη στη σύνοδο για το σχέδιο Ανάν,στάση που θύμιζε απροετοίμαστο αρμόδιο πρωθυπουργό στερούμενο πείρας και προϋπηρεσίας....

Η εξωτερική μας πολιτική χρειάζεται ευρύτητα οριζόντων, φαντασία,σχεδιασμό, ολιγολογία και σκληρή δουλειά για να πείσουμε διεθνώς.
Αυτά τα στοιχεία δυστυχώς έλειψαν από την Ελλάδα των τελευταίων 40 χρόνων, θα περίμενε κανείς ότι μετά τα λάθη της χούντας του '67 η μεταπολίτευση θα ήταν σοβαρότερη, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο διαψεύστηκε.

Αρκεί να σας πούμε ότι ο Γεώργιος Μαύρος σαν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1974 πέτυχε στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας περισσότερα των 20 σε αριθμό ψηφίσματα υπέρ της Ελλάδας και όλα αυτά μέσα σε 40 ημέρες, ψηφίσματα που φρόντισε με την απραξία του και ενδοτικότητα του στη συνέχεια να οδεύσουν στον κάλαθο των αχρήστων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τώρα περιμένουμε όλοι ο Βασίλης Λεβέντης και οι νεώτεροι πoλιτικοί του κέντρου να ανορθώσουν το τρωμένο κύρος της χώρας μας και να φέρουν το γόητρο της Ελλάδας μας εκεί που αρμόζει για το δημοκρατικό της λαό.

23.Aξιοποίηση του ορυκτού πλούτου:
Η αξιοποίηση ορυκτού πλούτου να γίνει.
Η Τουρκία, όμως, έχει κάνει το εξής κακό:
Kάνει συμβάσεις εκατό ετών και βρίσκει μια εταιρεία να βγάλει πετρέλαιο.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι πενήντα ετών.
Η Τουρκία για να προσελκύσει εταιρείας τους δίνει εκατό χρόνια.
Ενώ το ποσοστό για κάθε κράτος είναι 12%, η Τουρκία παίρνει μόνο 7% κι έτσι ενώ αυτή τη στιγμή δώδεκα εξορύξεις πετρελαίου γίνονται στην Τουρκία αυτή έχει ένα μεσαιωνικό σύστημα εις βάρος της.

Δηλαδή δίνει διπλάσιο χρόνο στις εταιρείες να εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο και λαμβάνει το μισό ποσοστό αντί 12% το 7% ετησίως, δηλαδή λαμβάνει 420 εκατομμύρια και σε σχέση με το ΑΕΠ το δικό της είναι ασήμαντο νούμερο.

Γι’ αυτό ακόμη ο μισθός του κάθε τούρκου είναι 200 δολάρια το μήνα και αυτό το επίπεδο του λαού της Τουρκίας.Αυτή είναι η Τουρκία.
Εμείς εδώ πρέπει να ξέρουμε ότι θα κάνουμε συμβάσεις όπως περιγράφει το σύνταγμά μας, πενήντα ετών, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με 12 ποσοστό, αλλά να ξέρουμε όμως και κάτι άλλο:

Oτι και αύριο το πρωί να αναθέσουμε σε μια εταιρία να βγάλει, για παράδειγμα, του Ιονίου τα πετρέλαια, τα πρώτα χρήματα θα τα πάρουμε το λιγότερο σε οκτώ με εννιά χρόνια, γιατί χρειάζονται έρευνες και εγκαταστάσεις πολύ δαπανηρές.

Εν τω μεταξύ τώρα η ΕΟΚ έχει βάλει πολύ σκληρούς όρους για το περιβάλλον.
Δηλαδή θέλει μια εταιρεία να έρθει να κάνει μια εγκατάσταση για πετρέλαιο στον Μαλιακό π.χ. αν έχουμε έγχυση πετρελαίου ακόμη και ασήμαντη πρέπει να κάνει τεράστιες δαπάνες να αποκαταστήσει το περιβάλλον.

H BP που είχε το ατύχημα, για δέκα χρόνια θα δουλεύει χωρίς κέρδη, θα βάζει λεφτά για να διορθώσει το πλήγμα που έγινε.Τα πρόστιμα είναι τεράστια.
Δηλαδή στο βήμα του ορυκτού πλούτου δεν επιλέγεται αυτό που λέει ο Καρατζαφέρης, να βγάλουμε τα πετρέλαια και να γλυτώσουμε.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα εισόδημα από τα πετρέλαια, αλλά δεν είναι τόσο θεαματικό.
Όχι τόσο που να βγάλουμε τα πετρέλαια και να δώσουν στον κόσμο συντάξεις και μισθό.

24.Καμιά σημαντική απόφαση όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας να μη λαμβάνεται χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων.

>Θέσπιση συμβουλίου με διακομματική σύνθεση για εξωτερική πολιτική παιδεία άμυνα δημόσια διοίκηση.
Οι αποφάσεις αυτές των συμβουλίων αυτών πρέπει να δεσμεύουν υπουργούς και κυβέρνηση

>Για να πνεύσει άνεμος αναγέννησης στην πολιτική μας ζωή χρειάζεται αναβάθμιση του κοινοβουλίου.
Η αναβάθμιση προϋποθέτει αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της βουλής παροχή υψηλού επιπέδου υπαλλήλων ως συνεργατών των βουλευτών, σεμινάρια γλωσσομάθειας

>Συγκρότηση εθνικού φορέα εκτάκτων αναγκών που θα εποπτεύει το μείζον ζήτημα της κοινωνικής άμυνας και προστασίας έναντι σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών, οικολογικών καταστροφών, λειψυδρίας, έλλειψης ενεργειακών αποθεμάτων και άλλων

25.Κάθε βουλευτής να μπορεί να απουσιάσει αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της Βουλής μόνο 2 φορές το μήνα.
Κάθε παραπάνω απουσία να έχει οικονομικές κυρώσεις στο βουλευτικό μισθό του.

26.Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους
Eίσοδος του κάθε πολίτη σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας με απλή επίδειξη της ταυτότητας του.

Θα εδραιώσουμε δωρεάν παιδεία και δωρεάν υγεία και θα αντιτεθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κινήσεων στους χώρους αυτούς

27.Το μέτρο και η λογική είναι οι κύριοι άξονες της φιλοσοφίας μας,πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά με κυβερνήσεις συνασπισμού και όχι αυτοδυναμίας,

28.Κάθε επιχείρηση, ή ελεύθερο επάγγελμα θα επιβοηθείται σημαντικά στα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητας του.

Το μέτρο θεωρείται αναγκαίο για να μειωθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ παλαιών και νέων δραστηριοτήτων και γιατί η οικονομία που πρεσβεύει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν είναι ολιγοπώλιο, αλλά η ανάπτυξη εξασφαλίζεται από τη δυνατότητα εισόδου νέου αίματος στην αγορά κάθε μορφής.
Τσιφλίκια, νταβατζήδες κάθε μορφής,απαγορεύσεις και αποκλεισμοί βρίσκονται έξω από την φιλοσοφία μας.

29.Θα αγωνιστούμε για ισοφάριση αμοιβών και συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μέχρι να το πετύχουμε αυτό θα αρνούμαστε κάθε παροχή στον δημόσιο τομέα.
Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και πολίτες δύο ταχυτήτων είναι ο θλιβερός απολογισμός μιας κοινωνίας ρουσφετιών, σκανδάλων, αδικιών.
30.Στήριξη της επίσημης Θρησκείας και Εκκλησιας της Ελλάδας αλλα και της ανεξιθρησκείας
Κανένας σε αυτόν τον τόπο δεν ισχυρίζεται ότι η αστυνομική ταυτότητα κάνει τον Χριστιανό.
Χριστιανός γίνεται κάποιος με τη ζωή του, με τη συμπεριφορά του.

Η διαγραφή του θρησκεύματος προσβάλλει την ορθόδοξη πίστη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, ερεθίζει τις ευαίσθητες χορδές όλων μας και γενικά γεννά μεγάλα ερωτηματικά για δεσμεύσεις σε ξένα και ντόπια κέντρα, που αληθινή επιδίωξη έχουν να αποχριστιανοποιήσουν και να αφελληνίσουν το λαό μας.

Έχουμε καυτηριάσει φιλοδεξιές τάσεις ιεραρχών,παράνομο και υπέρογκο πλουτισμό κακοδιαχείριση των οικονομικών ενοριών μητροπόλεων άσωτος,απρεπής και προκλητικός βίος φαινόμενα τα οποια προσβάλλουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Όμως τα λάθη ιεραρχών και κλήρου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κάμψουν την ορθόδοξη πίστη όλων μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε εξαγορασμένους δημοσιογράφους να θεμελιώσουν πογκρόμ διώξεων σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Μη λησμονούμε άλλωστε ότι Εκκλησία δεν είναι οι ολιγάριθμοι ιεράρχες, αλλά πρώτιστα ολόκληρη η κοινωνία μας, οπότε δίωξη σε βάρος της Εκκλησίας σημαίνει σύγκρουση με ολάκερη την κοινωνία.

Οι Έλληνες δεν πάνε στην Εκκλησία για τους παπάδες, οι δεσμοί τους με την ορθόδοξη πίστη είναι βαθύτεροι και ακλόνητοι.

Η άποψη ότι τα προοδευτικά κόμματα έπαιρναν αποστάσεις από την Εκκλησία, είναι ψευδής και αβάσιμη, αφού οι κορυφαίοι πολιτικοί που στήριξαν την Εκκλησία, Ιωάννης Καποδίστριας, Ελευθέριος Βενιζέλος και Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν αυτοί που φιλοτέχνησαν το κράτος δικαίου και ονειρεύτηκαν τον υγιή σοσιαλισμό.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να λησμονούμε την τεράστια προσφορά του κλήρου στην υπόθεση της απελευθέρωσης του γένους από τον Τούρκο κατακτητή.

Τα επιχειρήματα για προστασία μειονοτήτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μοιάζουν κωμικά, μια και στη χώρα μας μπορεί να χωλαίνουμε σε πολλά, όμως διώξεις θρησκευτικών μειονοτήτων ευτυχώς δε σημειώνονται.

Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, επιβάλλεται να γίνει αξιοποίηση της περιουσίας αυτής προς κάλυψη των στόχων της Εκκλησίας.

Οι στόχοι αυτοί είναι:
1)Πρώτα η χρηματοδότηση της ιεραποστολής σε όλον τον κόσμο, μια και η ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είναι μητέρα εκκλησία της ανά τον κόσμο ορθοδοξίας.

2)Η εκπλήρωση του έργου φιλανθρωπίας, μια και αυτό είναι πρωτεύον ζήτημα για την Εκκλησία και λόγω ανεργίας, ανέχειας, κοινωνικών τραυμάτων η Εκκλησία κυρίως πρέπει να έχει ανοικτές τις πόρτες στους αναξιοπαθούντες.

3)Η επιδότηση του κατώτερου κλήρου ώστε ο απλός κληρικός να αποκτήσει αξιοπρέπεια και να μην απλώνει χέρι επαιτείας στους πιστούς.
Η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα της ιεραρχίας μέ επιτροπές διαχείρισης ανά μητρόπολη να συμμετέχει και ο τοπικός εισαγγελέας για τη φερεγγυότητα της διαδικασίας και για να λείψουν οι κακές γλώσσες.

4)Τέλος αναγκαία κρίνεται η προσέγγιση της εκκλησιας προς τις ανάγκες των σύχρονων κοινωνιών η ξύλινη γλώσσα τα πίστευε και μη ερευνα τα αναπάντητα ερωτήματα περί των προγαμιαίων σχέσεων της προέλευσης ζωής αποτελούν φαινόμενα τα οποια προκαλούν αποστροφή της νεολαίας προς την εκκλησια

Στη διαδικασία διαφάνειας υπάγεται και η Εκκλησία της Ελλάδας, την οποία η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στηρίζει και σέβεται.Αναγνωρίζεται ο λίαν σημαντικός ρόλος της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ιστορική πορεία της χώρας μας, αναγνωρίζεται ωστόσο η ελεύθερη δράση και όλων των άλλων θρησκειών στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και μιας ανοικτής και ελεύθερης στα πιστεύω των μελών της κοινωνίας.

Ιδιαίτεροι άτυποι ρόλοι συγκέντρωσης ισχύος σε εκπροσώπους της Εκκλησίας δεν θα επιτρέπονται, όταν αυτοί αφορούν εξωτερική πολιτική, άμυνα, διαχείριση δημοσίων οικονομικών και τομείς όπου η πολιτεία εκπροσωπείται από τα αρμόδια όργανα της.

Ρόλοι υπερπατριωτών, πύρινες εθνικίζουσες ομιλίες μέσω των ΜΜΕ που διχάζουν και φανατίζουν, λογικές κάποιων που αισθάνονται πιο Έλληνες από εμάς τους υπόλοιπους, ωμές και ψυχρές παρεμβάσεις ιεραρχών στην πολιτική και συμπεριφορές σποράς φοβιών και αναστολών στην πρόοδο του τόπου, καλό είναι να αντιμετωπιστούν από νέο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στηρίζει το έργο της Εκκλησίας, όχι τις αυθαιρεσίες κάποιων των εκπροσώπων της.

Η Ελλάδα του μέλλοντος πρέπει να ενώνει αρμονικά τις έννοιες της πατρίδας και της δημοκρατίας και συμπεριφορές παραγόντων που νοούν την πατρίδα σαν λεία προς καπηλεία και προδήλως ασεβούν προς την έννοια της δημοκρατίας πρέπει να πατάσσονται με κάθε νόμιμο μέσο.

Η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας δεν νοείται ότι μπορεί να γίνει άσυλο ακραίων στοιχείων, στοιχείων φιλομοναρχικών πιστεύω και λεία απατεώνων της πολιτικής που τη δημοκρατία δεν την αισθάνονται σαν ουσία, αλλά σαν μόστρα απόκρυψης φασιζουσών και ρατσιστικών τάσεων.

31.Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα εξασφαλίσει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον απλό άνθρωπο.

Η ανάπτυξη προϋποθέτει κίνητρα για πολλούς και ευκαιρίες για όλους.
Νταβατζήδες μέσα στην αγορά, κηδεμονίες, εύνοιες κάθε μορφής θα καταπολεμηθούν.
Όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν τους ίδιους κανόνες λειτουργίας, προνομιούχοι, ημέτεροι δεν θα υπάρχουν.

Σε όλες τις επενδύσεις κύριο στοιχείο θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η εφαρμογή των σχετικών επιστημονικών μελετών θα εποπτεύεται αυστηρά από τα εντεταλμένα όργανα.

Το περιβάλλον δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη, όμως η ανάπτυξη θα εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σεβασμό του περιβάλλοντος, θα προστατευθούν με κάθε θυσία τα δάση της πατρίδας μας και οι αρχαιολογικοί θησαυροί.

Η αυθαιρεσία στη δόμηση θα γίνει παρελθόν και σε όλες τις πόλεις θα εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι χώροι, χώροι περιπάτου και χώροι καλλιέργειας ψυχικής και σωματικής υγείας για τους νέους μας.
θα προστατευθούν επίσης οι παραλίες μας και θα τιμωρηθούν αυστηρά οι οικοδομούντες σε αυτές.Εξαιρέσεις και εύνοιες δεν θα υπάρξουν.

Ο πολίτης θα είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος της πολιτείας.
Για τη βελτίωση της ζωής του θα κάνει ό,τι μπορεί η ΕΝΩΣΗΚΕΝΤΡΩΩΝ.

>Υψηλή τεχνολογία, τουρισμός, βιομηχανία και βιοτεχνία,εμπόριο και υπηρεσίες καθώς και ο ορυκτός μας πλούτος θα τύχουν αξιοποίησης και ορθολογικής οργάνωσης, γιατί από όλα αυτά θα δημιουργούνται στο κράτος έσοδα για την κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την εξασφάλιση κοινωνικής σύνταξης σε επίπεδα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες.
Κράτος που δεν αναπτύσσεται έχει πολύ μικρά περιθώρια για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, γι' αυτό όλο το βάρος η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα το ρίξει στην ανάπτυξη της χώρας.

Στόχος μας ο λαός να μην ζει με δανεικά, αλλά με δικά του δεδουλευμένα, στόχος μας οι επόμενες γενιές να μην χρεώνονται από τα λάθη του παρόντος.

Είναι λάθος το χρήμα να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια.

Είναι έγκλημα το μέγεθος κάποιων να οφείλεται στην εξόντωση μικρών και μεσαίων.

Εισερχόμενη στη Βουλή η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα πατάξει το κομματικό κράτος, θα εξασφαλίσει αξιοκρατία.

Το δημόσιο θα παύσει να είναι όνειρο για τη λύση του εργασιακού προβλήματος των νέων μας,τα εργασιακά δικαιώματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εξισωθούν.
θα προστατευθούν οι αγρότες μας.

Το αγροτικό εισόδημα θα διασφαλιστεί, αλλά και οι μέθοδοι καλλιέργειας θα εκσυγχρονιστούν.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι,θα τύχουν αρωγής με κάθε θυσία, είναι οι ακρίτες μας, είναι το πιο όμορφο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι άλλωστε εκείνοι που πλήρωσαν βαρύ το τίμημα εισόδου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλουμε να τους στηρίξουμε.

32.Κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι πολύτεκνοι, οι αθίγγανοι, οι προσφάτως αφιχθέντες από βόρεια Ήπειρο Έλληνες και οι προερχόμενοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση Έλληνες θα έχουν ευκαιρίες ένταξήτους με λογική ισοτιμίας και σεβασμού εκ μέρους της πολιτείας.

Η μόρφωση των παιδιών τους, η ανεύρεση εργασίας και η απόκτηση στέγης είναι μέλημα της πολιτείας για όλους και για τους ως άνω αναφερόμενους.
Στην Ελλάδα του μέλλοντος δεν υπάρχουν παλαιοί και καινούργιοι, δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο Έλληνες, όλοι είμαστε ίσοι και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν κάποιοι θερμοκέφαλοι.

33.Ο αθλητισμός της χώρας μας θα ενισχυθεί.
Και ο πρωταθλητισμός μας αφορά, πρώτιστα ωστόσο μας ενδιαφέρει η άθληση των νέων μας, η δυνατότητα άθλησης και στο τελευταίο μας χωριό.
Αθλητισμός δεν είναι μόνο τα χρυσά μετάλλια και οι Κροίσοι που διοικούν το επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο.

Αθλητισμός είναι κυρίως το φυτώριο ανάπτυξης ταλέντων και η υγεία των νέων μας και στο σημείο αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το κάθε κόμμα μπορεί να καταρτίσει κάποιο κείμενο που θα του χρησιμεύσει ως δήθεν πρόγραμμα.

Για τα άλλα κόμματα η παράθεση τουπρογράμματος τους είναι η απαρίθμηση αόριστων υποσχέσεων, γενικόλογων εξαγγελιών, κειμένων φαινομενικά ωραίων που ωστόσο στερούνται βούλησης, τεκμηρίωσης και ιδιαίτερα που μέσω άλλων δεσμεύσεων που υπάρχουν προς συμφέροντα, καθίσταται αδύνατη η τήρηση τους στην πράξη.

Για την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ υπάρχει η βούληση εφαρμογής του προγράμματος, υπάρχει η ειλικρίνεια, η συνέπεια και αυτά κυρίως πρέπει να μετρήσουν για τον ψηφοφόρο των προσεχών εκλογών.

Η φιλοσοφία μας και η προσήλωση μας στις αρχές της δικαιοσύνης, της μετριοπάθειας, της ισοπολιτείας και της προστασίας των αδυνάτων,δίνουν στο κίνημα μας χαρακτήρα επανάστασης, κάνουν την προσπάθεια μας χείμαρρο αλλαγών προς την πρόοδο και τη δημοκρατία.

Για εμάς πατρίδα και δημοκρατία είναι έννοιες ταυτόσημες

Όσοι μεγαλοστομούν περί πατρίδας χωρίς να είναι δημοκράτες είναι επικίνδυνοι και περιθωριακοί.
Στη δική μας φιλοσοφία επιζητείται η κριτική και ο αντίλογος.
Στη φιλοσοφία των άλλων δυστυχώς καταγράφεται ρατσισμός, φασισμός, μονοπωλιακή περί εξουσίας αντίληψη.

Και μόνο ο αποκλεισμός της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ από τα ΜΜΕ φανερώνει ότι κάποιοι στέκουν στην καρέκλα τους με ανασφάλεια,βασιζόμενοι στο ότι δεν θα ακουστούν από το λαό οι απόψεις μας.

Ποτέ εμείς οι κεντρώοι δεν θα επιδιώκαμε να μένουμε στην εξουσία με τέτοιες μεθόδους.

Ο λαός μας πρέπει να αποτινάξει κάθε ζυγό ξένης ή ντόπιας υποτέλειας.

Ο τόπος μας πάλεψε γενναία ενάντια σε ξένους κατακτητές, τώρα πρέπει να δείξει την ίδια γενναιότητα για να διώξει κόμπλεξ και νοσηρά βιώματα που του εμφύτεψαν ντόπιοι εξουσιαστές.

Δικαίωμα στην πολιτική δεν έχουν λίγες οικογένειες, έχουν όλοι και αυτό θα το αποδείξει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Το καρκίνωμα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων θα σταματήσει εδώ και η Ελλάδα θα πορευθεί εν μέσω συναίνεσης και συνεννόησης με κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων, κυβερνήσεις που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο.

Ούτε μεσσίες χρειαζόμεθα, ούτε σε σωτήρες πιστεύουμε.
Την ευθύνη για την πορεία της χώρας θα πάρει ο ανώνυμος λαός, με πρωτοπόρο τη νεότητα που πάντα ήταν άξια και πάντα ανταποκρίθηκε στις αξιώσεις της κάθε εποχής.

Όσοι υποτίμησαν την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, έκαναν λάθος, γιατί έτσι υποτίμησαν τις ικανότητες και τις αρετές του ελληνικού λαού. 


ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...