Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αρχαία Ελληνική Ιατρική


''Χειρουργικά εργαλεία στην αρχαιότητα΄΄,63, Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία , 2ο Διεθνές Συνέδριο, Πρακτικά , Αθήνα 2006
Χάλκινα χειρουργικά εργαλεία από το Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο μπορούμε να αποσπάσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τη φύση της ιατρικής πρακτικής. Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, οι θεοί παρουσιάζονται ως αιτίες των λοιμών, ενώ η προσευχή θεωρείται μέσο θεραπευτικής αρωγής. Ο Ισίοδος θεωρεί ότι η ασθένεια μπορεί να έχει θεϊκή καταγωγή. Ο Όμηρος αναφέρει την ύπαρξη θεραπευτικών ψαλμωδιών και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Περιγράφει ποικίλα τραύματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τη θεραπευτική αγωγή τους, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι θεραπευτές της περιόδου ήταν λειτουργοί μιας ξεχωριστής τέχνης κατέχοντας ειδικές ικανότητες, η εξάσκηση των οποίων αποτελούσε πλήρη απασχόληση.

Η θρησκευτική πλευρά της θεραπευτικής διαδικασίας εμφανίζεται σαφώς στη λατρεία του Ασκληπιού, του θεού της θεραπείας. Ιερά αφιερωμένα σε αυτόν ανεγέρθηκαν σε η πολλές περιοχές και οι ασθενείς συνέρρεαν σε αυτά προς αναζήτηση θεραπείας. Κεντρικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία κατείχε ο θεραπευτικό όραμα ή όνειρο, το οποίο υποτίθεται ότι έβλεπε ο ικέτης κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ειδικό κοιτώνα. Ο επισκέπτης ενός ιερού είχε την υποχρέωση να κάνει λουτρά, να προσφέρει θυσίες και προσευχές, να αποδεχθεί τη λήψη καθαρτικών, την εφαρμογή διαιτητικών περιορισμών, τη φυσική άσκηση, καθώς και κάποια ψυχαγωγία, και ήταν φυσικά απαραίτητο και αναγκαίο να ευχαριστήσει τους θεούς με τις κατάλληλες προσφορές. Στην Επίδαυρο, κέντρο της λατρείας, έχουν βρεθεί αρκετές επιγραφές που μαρτυρούν θεραπείες που γίνονταν εκεί.
 
Περισσότερες Εικόνες

Γερουλάνος Στ., ''Χειρουργικά εργαλεία στην αρχαιότητα΄΄,65, Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία , 2ο Διεθνές Συνέδριο, Πρακτικά , Αθήνα 2006
Αντίγραφα χειρουργικών εργαλείων από την οικία του χειρουργού στην Πομπηία.

Ιστορία του Ελληνικού έθνους, 519, Κλασσικός Ελληνισμός ,τόμος Γ2,1972
Ιπποκράτης

Ιστορία του Ελληνικού έθνους,520 , Κλασσικός Ελληνισμός ,τόμος Γ2,1972
Ερυθρόμορφη παράσταση αρχαίας κλινικής.

Ιστορία του Ελληνικού έθνους,520 , Κλασσικός Ελληνισμός ,τόμος Γ2,1972
Ανάγλυφη παράσταση ιατρικών εργαλείων .

Ιστορία του Ελληνικού έθνους,522 , Κλασσικός Ελληνισμός ,τόμος Γ2,1972
Θεός θεραπεύει ένα νέο.

Ιστορία του Ελληνικού έθνους,523 , Κλασσικός Ελληνισμός ,τόμος Γ2,1972
Θεραπεία ασθενούς


 
http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p323.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...