Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Προστατεύστε τον υπολογιστή από ιούς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χρήστες ενός προσωπικού υπολογιστή, είναι η προστασία από ιούς, καθώς και άλλα κακόβουλα προγράμματα που θα συναντήσετε να αναφέρονται ως trojan, malware και spyware. Τα προγράμματα αυτά εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας και παρεμβαίνουν στη λειτουργία του με τρόπο που είναι μη επιθυμητός και δυσάρεστος, σας εμποδίζουν να εργαστείτε, ενώ μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή/και απώλεια δεδομένων.

Θυμάμαι μια φορά που ένας ιός προσέβαλλε μερικούς υπολογιστές του δικτύου μας, στην υπηρεσία που εργάζομαι (παρόλο που είχαμε την κατάλληλη προστασία ενεργοποιημένη). Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι έπρεπε να πηγαίνω από μηχάνημα σε μηχάνημα και να “τρέχω” το κατάλληλο removal tool από μια δισκέτα ή CD, για να καθαρίσω τον υπολογιστή από τον ιό. Δε νομίζω ότι θέλετε να σας τύχει κάτι τέτοιο.

Η λύση και το αντίδοτο, είναι να έχουμε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα, από αυτά που ονομάζονται anti-virus, anti-malware, anti-spyware και γενικά αντι-οτιδήποτε. H δουλειά τους είναι διπλή: από τη μια πλευρά να μας προστατεύουν διαρκώς και ενεργητικά από την προσπάθεια εισβολής ανεπιθύμητων μικροβίων και από την άλλη να καθαρίσουν τον υπολογιστή μας, εάν ω μη γένοιτο, χτυπήσει η καταστροφή.

Ας μπούμε στην ουσία του θέματος
Λοιπόν, η ουσία είναι ότι υπάρχουν πολλά και καλά προγράμματα anti-virus εκεί έξω στην αγορά, αλλά εμείς δεν έχουμε πολλά χρήματα να ξοδέψουμε. Ένα πακέτο λογισμικού αυτής της κατηγορίας, με μια ετήσια συνδρομή για τα updates και τα definitions που χρειάζονται σε τακτική βάση, μπορεί να σας κοστίσει 50 ευρώ, πάνω κάτω. Δεν θα μπω στη λογική του ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου. Όποιο κι αν αγοράσετε, είναι καλό, αρκεί να το διατηρείτε ενημερωμένο και θα σας προσφέρει κάλυψη από κάθε είδους επιθέσεις, σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και με λειτουργίες που ξεκινάνε από την απλή προστασία για τον browser μέχρι το e-mail και την αποτροπή κλοπής προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Symantec, McAfee, Kaspersky, Panda και αρκετές ακόμη εταιρείες προσφέρουν λύσεις, τόσο για τον οικιακό υπολογιστή, όσο και για μεγάλες εγκαταστάσεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Αυτό που εγώ θα ήθελα να σας παρουσιάσω, είναι δύο λύσεις που κυκλοφορούν και διατίθενται εντελώς δωρεάν, παρέχοντας ένα βασικό επίπεδο προστασίας. Πρόκειται για τα AVG Anti-Virus Free και  Microsoft Security Essentials. Το πρώτο το έχω εγκατεστημένο στον υπολογιστή του σπιτιού, ενώ το δεύτερο σε μερικά PC στο γραφείο (τα περισσότερα έχουν εγκατεστημένη μια έκδοση του Symantec Endpoint Protection, δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γιατί μπαίνουμε σε άλλα χωράφια της πληροφορικής). Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και από τα δύο.

AVG
Η πρώτη μου γνωριμία με το AVG είχε γίνει πριν κάποια χρόνια, όταν το είδα εγκατεστημένο στους υπολογιστές μιας εταιρείας, στην οποία είχα πάει για να παρακολουθήσω σεμινάρια πληροφορικής. Στην κανονική έκδοση που έχω εγώ και που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, προστατεύει από μια μεγάλη γκάμα κινδύνων, ενώ προσφέρει και εργαλείο ανάλυσης του υπολογιστή για να διορθώσει προβλήματα κατακερματισμού, άχρηστα αρχεία, “σπασμένα” shortcuts που δεν δείχνουν σε προγράμματα αλλά στο κενό και άλλα εξωτικά χαρακτηριστικά. Αν απλά χρειάζεστε προστασία όσο “σερφάρετε” στο facebook, η δωρεάν έκδοση θα κάνει τη δουλειά της μια χαρά.



Microsoft
Το Microsoft Security Essentials, μου το συνέστησε ένας συνάδελφος στη δουλειά. Το χρησιμοποιεί στους υπολογιστές που υποστηρίζει ως πληροφορικός και ορκίζεται στο όνομα του. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στο να αφαιρεί ιούς κάθε είδους. Εδώ που τα λέμε, αν δεν μπορεί η Microsoft να αφαιρέσει ιούς από το λειτουργικό σύστημα που η ίδια έχει φτιάξει, τότε θα είχαμε πρόβλημα. Πριν το κατεβάσετε, προσέξτε να διαλέξετε την έκδοση που αντιστοιχεί στον δικό σας υπολογιστή και έκδοση των Windows, γιατί έρχεται σε 32-bit και 64-bit.


Μένοντας στο ίδιο θέμα κι επειδή καταλαβαίνω ότι δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση μας για να διαβάζετε εγχειρίδια και οδηγίες εγκατάστασης, σας δίνω δύο tutorials, ένα με screenshots κι ένα σε video για να εγκαταστήσετε το παραπάνω πρόγραμμα. Για να μην αφήνω αγγλικές λέξεις χωρίς ερμηνεία, Screenshot ονομάζουμε ένα στιγμιότυπο, μια λήψη της οθόνης εργασίας μας, με τα παράθυρα, τα προγράμματα, τα εικονίδια και ότι άλλο υπάρχει πάνω στην επιφάνεια, την οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε ως εικόνα.

Κλείνοντας
Μια και κάνω αυτή την αναδρομή σε δωρεάν προγράμματα anti-virus, θα ήθελα να αναφέρω και το Avast, για το οποίο ομολογώ ότι ενημερώθηκα από τον κουμπάρο μου, ο οποίος είναι power user και τον θεωρώ μέλος της κοινότητας των picistas. Το χρησιμοποιεί μαζί με εκατομμύρια άλλους χρήστες και είναι ευχαριστημένος. Απ’ ότι είδα στο site τους έχουν και μια ωραία λύση ασφαλείας για το android, οπότε θα έχετε καλυμμένο και το εξυπνοτηλέφωνο σας.



Μια σημείωση: εάν θέλετε να αποφύγετε τους ιούς, προσέξτε τα site που επισκέπτεστε και τα προγράμματα που κατεβάζετε από το Internet.

http://picistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...