Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Οι άγνωστοι παράγοντες που προκαλούν διαβήτη τύπου 2

20120125 162220 Οι άγνωστοι παράγοντες που προκαλούν διαβήτη τύπου 2
Ο περισσότερος κόσμος συνδέει τον διαβήτη τύπου 2 με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, όπως, για παράδειγμα, ο σωματότυπος «μήλο». Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά ακόμη και σε έναν φαινομενικά αδύνατο άνθρωπο διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία γλυκόζης και ινσουλίνης.

Αντίστοιχη διαταραχή σε ορμονικό επίπεδο προκαλεί και η έλλειψη ύπνου. Συγκεκριμένα, όποιος κοιμάται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ, έχει τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής κορτιζόλης από τον οργανισμό, ενώ παρόμοια προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν όσοι δουλεύουν σε εναλλασσόμενες πρωινές και νυχτερινές βάρδιες καθώς διαταράσσεται το εσωτερικό τους ρολόι.

Ενδειξη υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να αποτελεί και το ροχαλητό. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσαν ότι οι άντρες που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν κατ’ επέκταση 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.

Απότομη αύξηση στο σάκχαρο μπορεί όμως να προκαλέσει και η παράλειψη του πρωινού γεύματος ή η κατανάλωση πολλών φρουτοχυμών. Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο αποτελεί μακροχρόνιο φαινόμενο, ο οργανισμός μπορεί να εμφανίσει αντίσταση στην ινσουλίνη, επιτρέποντας την εκδήλωση διαβήτη ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

http://www.greek-radar.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...