Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Εννέα tips για καλή διάθεση!


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο σοφός λαός. Και αν δεν φαίνεται ίσως, πρέπει να την κάνουμε να φαίνεται. Η καλή διάθεση είναι νούμερο ένα παράγοντας για καλή ψυχική και σωματική υγεία και για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε 9 μικρά tips για να φτιάξετε μόνοι σας τη διάθεσή σας και να δείτε τα πράγματα πιο αισιόδοξα...


Ξοδέψτε σε… εμπειρίες
Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά την προσεγγίζουν, ειδικά αν τα ξοδέψετε σε ένα καλό γεύμα με φίλους ή σε μία συναυλία με την οικογένειά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος ξοδέψει χρήματα για μία ευχάριστη «περιπέτεια» με φίλους ή συγγενείς, νιώθει πολύ πιο χαρούμενος από εκείνον που θα ξοδέψει το ίδιο ποσό για να αγοράσει π.χ ένα ζευγάρι παπούτσια. Οπότε επενδύστε στην συντροφιά.

Ο καλός Σαμαρείτης
Ο εθελοντισμός και η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη, αυξάνουν το αίσθημα της συμπόνιας, κάτι που κάνει τον καθένα να νιώθει ευτυχισμένος και χρήσιμος. Γίνετε «καλός Σαμαρείτης» έστω και για λίγο και η διάθεσή σας θα ανέβει στα ύψη.

Αναμνήσεις από τα παλιά
Αν η μέρα ξημέρωσε λίγο… ανάποδα ένας καλός τρόπος να φέρετε τα πάνω κάτω είναι να ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις από διακοπές ή αστείες περιπέτειες σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ξεφύλλισαν παλιές φωτογραφίες αύξησαν τα ποσοστά καλής διάθεσης κατά 11%. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι ένα ποτό ή ένα αγαπημένο πρόγραμμα στην τηλεόραση είχε αντίστοιχα 1% ποσοστό στην καλή διάθεση ενώ τέλος η μουσική και η σοκολάτα δεν βοήθησαν καθόλου στην αλλαγή της κακοκεφιάς.

Ανοίξτε τις κουρτίνες
Μόλις μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας με τις… κουρτίνες ανοιχτές, και το 50% των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη έρευνα για την κατάθλιψη, είχε σχεδόν θεραπευτεί. Μία ώρα την ημέρα κάτω από τις ηλιόλουστες ακτίνες και η κακή διάθεση θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.
Εντόπισε τα καλά σημεία
Κάθε βράδυ γράψτε σε ένα χαρτί τρία πράγματα που κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας και πήγαν καλά. Περιγράψτε τα με λεπτομέρειες και δώστε έμφαση στο πόσο σημαντική ήταν η συμβολή σας σε αυτά. Ο έλεγχος στα μικρά καθημερινά πράγματα αυξάνει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και σας τονίζει την αυτοπεποίθηση.

Ζήστε τη στιγμή
Όσο αρμονικές και αν είναι οι προγραμματισμένες έξοδοι και τα ταξίδια, η αλήθεια είναι ότι οι αυθόρμητες περιπέτειες της στιγμής προσφέρουν μία ανάλαφρη διάθεση ελευθερίας. Το να μην έχετε προσδοκίες για τις καλύτερες διακοπές ή την καλύτερη έξοδο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να περάσετε ακόμη πιο όμορφα και η διάθεσή σας να φτιάξει σημαντικά. Σημαντική συμβολή και ο ενθουσιασμός για το …άγνωστο που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Εμπρός λοιπόν, κουνηθείτε
Η άσκηση, απελευθερώνει ενδορφίνες «καλής διάθεσης» και επιπλέον ικανοποιεί την ανθρώπινη ανάγκη να αρέσουμε στον εαυτό μας και τους άλλους. Και η άσκηση συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην καλή διάθεση αν αντί για ένα γυμναστήριο επιλέξετε τη …φύση. Μία πρόσφατη μελέτη από 11 έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία» έδειξε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται εκτός γυμναστηρίου, νιώθουν πιο ενεργητικοί και έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την άσκηση. Και μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο ασκείται κάποιος τόσο πιο καθαρό μυαλό έχει.

Πίστη
Σύμφωνα με μία μελέτη στο «Περιοδικό της οικονομικής Ψυχολογίας» η πίστη και η προσευχή, ανεξαρτήτου θρησκείας, ικανοποιούν τη βασική ανάγκη του ανθρώπου να είναι μέρος σε κάτι πιο σπουδαίο και ανώτερο. Την ίδια αίσθηση αγαλλίασης και πνευματική ισορροπίας, προσφέρει και ο διαλογισμός, ο οποίος όπως και η προσευχή μπορεί να αλλάξει στην πράξη την δομή του εγκεφάλου και να σας προσφέρει ευτυχία.

Τραγουδάτε στο μπάνιο;
Πολλοί θεραπευτές ισχυρίζονται ότι το τραγούδι, άσχετα με το πόσο καλός ή κακός είναι κάποιος, βοηθά σημαντικά στο να φτιάξτε τη διάθεσή σας. Συνδυαστικά με ένα ντους που απελευθερώνει από τα βάρη της καθημερινότητας, μάλιστα είναι η ιδανική αυτό- θεραπεία. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι το τραγούδι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνει τις αντιστάσεις σε κρυώματα, σύμφωνα με μία γερμανική μελέτη.


www.clickatlife.gr
http://www.on-news.gr/2012/01/tips_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...