Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ρουκετών Ανάσταση! όλα έτοιμα για το ρουκετοπόλεμο



Κάρβουνο, νίτρο και θειάφι αποτελούν τα υλικά του μίγματος με το οποίο γεμίζουν οι ρουκετατζήδες τις ρουκέτες. Συνταγή δοσμένη από τους παλιούς, που τροποποιείται ανάλογα με το αν τα παιδιά
θέλουν οι ρουκέτες τους να έχουν δύναμη, λάμψη, θόρυβο.

Και φέτος όλα είναι έτοιμα και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ολοκληρώνεται η διαδικασία με την τοποθέτηση των ρουκετοσυρτών πέριξ των δύο Ναών που διεξάγεται ο ξεχωριστός αυτός πόλεμος, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Το μνημόνιο δεν επηρέασε τα συνεργεία που στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών. Οι συντηρητικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για 120.000 ρουκέτες, όσες περίπου και πέρυσι. Οι υπεραισιόδοξοι τις ανεβάζουν στις 180.000!



Μόνος εχθρός αναμένεται να είναι ο καιρός, που ελπίζουμε να είναι καλός έτσι ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα.

Από πλευράς δήμου έχουν ήδη τοποθετηθεί τα πλέγματα στις δύο εκκλησίες και στα γειτονικά σπίτια, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι υλικές ζημιές.



Παράλληλα έχουν οριστεί οι ασφαλείς περιοχές από όπου μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν το έθιμο, ενώ από νωρίς το απόγευμα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στην γύρω περιοχή. Φέτος εξάλλου ειδική μέριμνα έχει ο Δήμος στο να παρακολουθήσουν από κοντά το έθιμο και οι τούρκοι επισκέπτες, μεταξύ των οποίων Δήμαρχοι και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Σμύρνης.

Ο Ρουκετοπόλεμος κρατά από τα 1890 περίπου και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η πιο όμορφη στιγμή για τους νεαρούς που κατασκευάζουν πυρετωδώς ρουκέτες, όταν θα δουν τον κόπο τους να πετά με στόχο την αντίπαλη εκκλησιά!



Ευχή όλων να μη συμβεί το παραμικρό και να γιορταστεί η Ανάσταση του Κυρίου χωρίς τραυματισμούς και στο πεδίο του ρουκετοπόλεμου.

http://www.chiosnews.com/cn1442012908510.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...