Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η Ομάδα "ΔΙ.ΑΣ" και οι διαδηλώσεις.


Του Φ. Νιώτη
Ανωτ. Αξ/κού ΕΛ.ΑΣ εα

Είδαμε κατ επανάληψη να χρησιμοποιείται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ - μια ομάδα που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους πολίτες για την υψηλή απόδοση,  τις επιτυχίες της και την άμεση και αποτελεσματική προστασία που τους προσφέρει- σε...καταστολή διαδηλώσεων!

Υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, προσκολλημένα σε παλιομοδίτικες απαράδεκτες τακτικές, διατάζουν - κατά παγία τακτική-  τη συγκεκριμένη ομάδα να κινείται με τις μοτοσυκλέτες  μαζικά για να...διαλύσει ομάδες διαδηλωτών  κ.λ.π. χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν τους :

1- Ότι τα δίκυκλα είναι ο πλέον εύκολος και ευάλωτος  στόχος, αφού ισορροπούν σε δυο ρόδες και με απλή επίθεση που θα δεχθούν, θα υπάρξει πτώση και σίγουρος σοβαρός τραυματισμός των αστυνομικών, οι οποίοι δεν πρέπει να θεωρούνται..."αναλώσιμο είδος".

2- Με τη χρησιμοποίησή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για το συγκεκριμένο σκοπό, καταφέρουν βαρύτατο πλήγμα στην εικόνα που έχει σχηματίσει ο λαός γι αυτήν.

  Η αντιγραφή "σχεδίων" αντιμετώπισης διαδηλώσεων από τον προκάτοχο Αξιωματικό και η χωρίς σχεδόν τροποποίηση και εκσυγχρονισμό  εφαρμογή αυτών έχει σαν αποτέλεσμα την επανάληψη των ιδίων λαθών.

  Η διάθεση μιας ομάδας που έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, σε αλλότρια καθήκοντα -κάτι σαν μπαλαντέρ-,  θυμίζει τη διάθεση αστυνομικών της ασφαλείας (που πρέπει να μην είναι αναγνωρίσιμοι, για να μπορούν να αποδώσουν στα ειδικά καθήκοντά τους) σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με ...στολή, με αποτέλεσμα  τον εντοπισμό τους από τους κακοποιούς!

  Αυτά τα λάθη είναι ανεπίτρεπτα. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί, ας χρησιμοποιείται  η ομάδα, αλλά όχι σαν ΔΙ.ΑΣ με μοτοσυκλέτες και "ταμπέλες" αλλά σαν απλή αστυνομική δύναμη.

Η Αστυνομία εκτός από τον εκσυγχρονισμό της σε τεχνικά μέσα, θα πρέπει να εκσυγχρονίζει και το σκέπτεσθαι κατά....τακτά χρονικά  διαστήματα!

http://www.efenpress.gr
http://news24gr.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...