Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Θέλουμε ελεύθερες εκλογές και όχι επανάσταση λένε πολίτες στη Ρωσία

elrussia2
Μεγάλη έκταση δείχνουν να παίρνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε θερμοκρασίες κατάψυξης στη Ρωσία, με τους πολίτες στους δρόμους κατά χιλιάδες να διαδηλώνουν για την νοθεία που επετεύχθη στις εκλογές, με αποτέλεσμα η «Ενωμένη Ρωσία» του Β.Πουτιν να επικρατήσει ξανά.

Στα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η ρωσική Δούμα, το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν έπεσε από το ποσοστό του 69% στο 49%, αλλά παρέμεινε μακράν το κόμμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Εκατοντάδες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με τους πολίτες να απαιτούν την επαναδιεξαγωγή των εκλογών, αλλά με την Κυβέρνηση να μην δείχνει τη διάθεση να κάνει πίσω, παρά μόνο να κατηγορεί επίσημα της ΗΠΑ ότι παρακινούν τις εξεγέρσεις και ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ρωσίας.


Russia Protests

Ένας μάλιστα από τους διαδηλωτές είπε «Ήταν ένα είδος έκπληξη για μένα να κατανοήσω πώς ένα κόμμα για το οποίο κανείς δεν ψήφισε θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές»

Η αστυνομία εκτιμά τις συγκεντρώσεις στη Μόσχα για περίπου 25.000 πολίτες, αλλά οι διοργανωτές λένε πως ήταν πάνω από 80.000 πολίτες, όπου ανάμεσα τους υπήρχαν άνθρωπου που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την πολιτική, αλλά το γεγονός της 4ης Δεκεμβρίου τους άλλαξε.

«Θέλουμε απλά ελεύθερες εκλογές. Και αυτό είναι όλο. Δεν θέλουμε επανάσταση. Θέλουμε απλά τα δικαιώματά μας πίσω και αυτό είναι όλο» ήταν τα λόγια άλλου διαδηλωτή.

Τα κοινωνικά δίκτυα έπαιξαν και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο όπως και στην Αραβική άνοιξη. Έδωσαν το έναυσμα στους πολίτες μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων να βγούνε στο κρύο και στο χιόνι και να ζητήσουν πολιτική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...