Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι χερσαίοι παγετώνες χάνουν …βάρος ταχύτερα!


Και ενώ τα ισχυρά κράτη προσπαθούν να βρούνε μια άκρη (μάλλον δεν...
προσπαθούνε και πολύ) για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής πάνω στη Γή, το λιώσιμο των πάγων εξακολουθεί να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με τους παγετώνες να χάνουν βάρος σε τρελούς ρυθμούς.

Κάθε έτος, 148 δισεκατομμύριο τόνοι , ή περίπου 39 κυβικά μίλια (163 κυβικά χιλιόμετρα), του λιωμένου πάγου από τους παγκόσμιους χερσαίους παγετώνες. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τους παγετώνες και τα πακέτα πάγου στα περιθώρια της Γροιλανδίας και των ανταρκτικών περιοχών πάγου.

Λιώνουν άλλα 80 δισεκατομμύριο τόνοι του νερού στον ωκεανό κάθε έτος, που μας κάνει το συνολικό ετήσιο απολογισμό περίπου 230 δισεκατομμύριο τόνοι.




Πανεπιστήμιο μελέτης στο Κολοράντο ολοκλήρωσαν ερεύνα που δημοσιεύθηκε on-line σήμερα στο journal Nature.

Η απώλεια εξισώνει σε περίπου οκτώ φορές τον όγκο της λίμνης Erie μεταξύ 2003 και 2010, και ο επικεφαλής της μελέτης, John Wahr, ένας καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο αναφέρει.

“Το συνολικό ποσό του πάγου που χάνεται στους ωκεανούς από το 2003 ως το 2010 θα κάλυπτε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες με νερό.” Όλο αυτό το νερό προσθέτει κατά προσέγγιση 0.4 χιλιοστόμετρα (.0004 ίντσες) ετησίως. Η άνοδος στάθμης της θάλασσας από όλο το χερσαίο παγετώνα ήταν περίπου 1.5 χιλιοστόμετρα (.0015 ίντσες) το χρόνο ή περίπου 12 χιλιοστόμετρα (.012 ίντσες) από το 2003 ως το 2010.




olataneatora.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...