Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αδειάζουν τον Μπαμπινιώτη για το χατίρι της Άννας


Τα χαρακτηριστικά κυβερνητικού φετίχ προσέδωσαν στο νόμο Διαμαντοπούλου οι καταιγιστικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Το Μαξίμου ικανοποίησε την απαίτηση της υπουργού
Ανάπτυξης απαγορεύοντας στον υπουργό Παιδείας, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, να αγγίξει το νόμο. Το εκρηκτικό πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που απειλούνται με κατάρρευση μετά τη ληστεία των αποθεματικών τους από το PSI, παραπέμπεται σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα αναζητηθεί «εναλλακτική λύση». Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναστολή του άρθρου που συναρτά την αποδέσμευση των προϋπολογισμών του 2012 από την εκλογή συμβουλίων στα Ιδρύματα, απαντούν οι πρυτάνεις και συγκαλούν αύριο έκτακτη σύνοδο αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα ΑΕΙ, παραμονές των κρισιμότερων βουλευτικών εκλογών της Μεταπολίτευσης.

Μετά το άδειασμά του από το Μαξίμου ο κ. Μπαμπινιώτης σηκώθηκε όρθιος και ισιώνοντας το τσαλακωμένο του κοστούμι αποφάσισε να μην υλοποιήσει την απειλή παραίτησής του «όσο η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των ΑΕΙ». Οπως μετέφερε συνεργάτης του υπουργού Παιδείας, «στόχος του κ. Μπαμπινιώτη δεν ήταν να ανατρέψει το νόμο  αλλά να λύσει το πρόβλημα των Ιδρυμάτων».

Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έχει δώσει το πράσινο φως στον υπουργό Παιδείας ούτε για τις ρυθμίσεις των πολυτέκνων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τις οποίες ο κ. Μπαμπινιώτης είχε ανακοινώσει ότι θα συμπεριλάμβανε στο θέμα των ΑΕΙ σε τροπολογία που θα κατέθετε στο νομοσχέδιο Βορίδη.

 Η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής είχε ειδοποιηθεί από το γραφείο του υπουργού Παιδείας να περιμένει μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις του κ. Γ. Μπαμπινιώτη με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλο. Ωστόσο η τροπολογία που τελικά κατατέθηκε όχι στο νομοσχέδιο για τα ταξί, αλλά στο πολυνομοσχέδιο της κ. Α. Διαμαντοπούλου, ήταν εντελώς άσχετη με την καυτή ατζέντα του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει οδηγήσει στο «ρινγκ» τον κ. Μπαμπινιώτη με αντιπάλους την προκάτοχό του και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζει η τροπολογία της Παρασκευής είναι το Π.Δ. για τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που παίρνει αναβολή (η έκδοσή του μετατίθεται 4 μήνες μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκε), υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που έχει καταργηθεί, καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Αρσάκειου Ελληνοαλβανικού Κολεγίου Τιράνων, που εποπτεύεται από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, την οποία διοικεί ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

Ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το άδειασμα του υπουργού Παιδείας από το Μαξίμου ενδέχεται να συμπαρασύρει και τη ρύθμιση για τα παιδιά των πολυμελών οικογενειών και άλλων ειδικών κατηγοριών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωναν χθες τον «Ε.Τ.» ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο Γιαννίτση, που συζητείται και ψηφίζεται σε μία συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή. Στην ίδια τροπολογία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ενταχθεί και η ρύθμιση που απελευθερώνει τις αναίτιες απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μη εξαιρουμένων ούτε των ισότιμων σχολείων (Αρσάκεια και κολέγια), από τον έλεγχο καταχρηστικότητας που διενεργούν σήμερα τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διατηρώντας στενό το διευθυντικό δικαίωμα των ιδιοκτητών. Για το θέμα αυτό απεργούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με απόφαση της ΟΙΕΛΕ, η οποία έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας μεθαύριο Τετάρτη. Στο νομοσχέδιο Γιαννίτση εξαντλείται το νομοθετικό περιθώριο για τον υπουργό Παιδείας, δεδομένου ότι η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και να προκηρυχθούν εκλογές.

Γιούλη Μανώλη, στον “Ελεύθερο Τύπο”
http://www.antinews.gr/2012/04/02/154350/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...