Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ

GreeceItalyΣύμφωνα με την μεγάλη πίεση των αγορών ομολόγων και το έντονο φως των Ευρωπαίων ηγετών, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ψάχνουν για τεχνοκρατική λύση στους ηγέτες μήπως και σωθούν από το χάος που χτυπά την πόρτα.
Από την Ελλάδα τη λύση θα προσπαθήσει να βρει ο Λουκάς Παπαδήμος πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ στην Ιταλία τα ηνία αναλαμβάνει ο Mario Monti, πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, για να αντικαταστήσει τον άλλοτε ανίκητο πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη από τη Δευτέρα.

Το ερώτημα τώρα, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, είναι αν οι τεχνοκράτες μπορούν να πετύχουν εκεί όπου απέτυχαν οι εκλεγμένοι ηγέτες.Η λογική από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες είναι ότι η μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και η αλλαγή της ηγεσίας στην Ιταλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στη ζώνη του ευρώ. Αλλά με τους επενδυτές να βλέπουν όλο και περισσότερο ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος ως τοξικών περιουσιακών στοιχείων, είναι αμφίβολο ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν πραγματικά τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

Σαν χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία φαίνονται εντυπωσιακά όμοιες. Και οι δύο χώρες έχουν παγιωμένα δίκτυα πατρωνίας που είχαν συναφθεί πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και οι δύο αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές, στην Ιταλία μια νέα κυβέρνηση θα κληθεί να πραγματοποιήσει αλλαγές εργασίας και φορολογικών μεταρρυθμίσεων και άλλα αναπτυξιακά μέτρα.Στη Ελλάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ξανά μη δημοφιλή περικοπές μισθών και απολύσεις δημοσίων με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ξένη βοήθεια, και στη συνέχεια να προσπαθήσει να κάνει περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές κατά τη σύντομη θητεία της για όσα δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια.

Αλλά οι ομοιότητες τελειώνουν εδώ. Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση και χρειάζεται ένα σταθερό χέρι βοηθείας για αποτελεσματική οικονομική στήριξη. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου ξέμεινε από πολιτικό κεφάλαιο και προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα σε μια χώρα ελάχιστα πριν την κοινωνική έκρηξη. Ο κ. Παπαδήμος πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τράπεζες σχετικά με τους όρους μιας εθελοντικής υποτίμησης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια πιστωτική κρίση και το κλίμα της αυξανόμενης κοινωνικής αγανάκτησης.

Επίσης στην Ιταλία τον Πρωθυπουργό τον πέταξαν πριν έρθει το ΔΝΤ και τα σκληρά μέτρα ενώ στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο, εφαρμόστηκαν όλα τα σκληρά μέτρα και μετά έγινε ότι έγινε.
una ratsa una fatsa? Δεν το νομίζω! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...