Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ;

Μετά την επιτυχή μετάβαση των μέτρων ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί μόλις περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας. Η  αυξανόμενη προσδοκία ότι το 17 έτος της βασιλείας Μπερλουσκόνι ήταν περίπου στο τέλος
θεωρήθηκε ως θετική από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το ευρώ χθες, ωστόσο δεν είναι τόσο όλα απλά!

Η αβεβαιότητα γύρω από τα επόμενα βήματα στην Ιταλία το γεγονός ότι ο κίνδυνος για το ευρώ έχει επιστρέψει από τη μια μέρα στην άλλη είναι μια αντανάκλαση της αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στο ιταλικό πολιτικό φόρουμ. Ο Μπερλουσκόνι θα εγκαταστήσει τον επόμενο πρωθυπουργό, αντί να προσέρχονται στις κάλπες; θα μπορούσε να είχε επιλέξει  μια προσωρινή κυβέρνηση ως προσωρινό μέτρο σε τέτοιες ταραχώδη και δύσκολες στιγμές. Είτε έτσι είτε αλλιώς στη Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσουν για το πακέτο λιτότητας στις 15 Νοεμβρίου.
 Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο επιτυχείς ή πειστική στην ικανότητά της να προωθήσει όχι μόνο τα μέτρα της λιτότητας, αλλά και τις  εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που παραμένουν στο επίκεντρο για μακροπρόθεσμη ευημερία. Εν τω μεταξύ η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική Sovereign είναι τραγική, προκαλώντας  αποδόσεις να έρχονται επικίνδυνα κοντά στο επίπεδο 7% που ήταν, μεταξύ άλλων παραγόντων το έναυσμα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να αναζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης, όπως τη χρηματοδότηση του χρέους τους.

Λοιπόν ποιος άλλος έχει σειρά τώρα?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...