Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα: οι εταιρείες σε ρυθμούς οικονομικής κρίσης – Ανάλυση


Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη εξακολουθεί να στρέφει το βλέμμα προς αναδυόμενες αγορές όπως η Ελλάδα για να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών το 2012.

Σύμφωνα με αναλυτές του Solarbuzz, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία, με άξονες την ισχυρή ζήτηση και τις ελκυστικές -ακόμα- αποδόσεις.

Η εγκατάσταση έργων ισχύος 400 Μεγαβάτ το 2011 στην Ελλάδα αποδίδεται στη χρηματοδότηση συμβολαίων αγοράς φωτοβολταϊκής ενέργειας από τη ΔΕΗ, αλλά και στην σημαντική άνοδο των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων που αντιστοίχισαν στο 21% της συνολικής αγοράς.

—Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα φωτοβολταϊκά
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα φωτοβολταϊκά -οικιακά και μη- θα νιώσουν τον αντίκτυπο της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα προβάλλεται ως το σημαντικότερο ζήτημα. Μόνη λύση για ανάπτυξη παραμένει η χρηματοδότηση από ξένα κεφάλαια ή από τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών απευθείας.
Το αρνητικό κλίμα στο επενδυτικό και χρηματοδοτικό επίπεδο επιτείνει η αβεβαιότητα σχετικά με τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, αλλά και κατάρρευσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Όλα αυτά μετά τις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαΐου.

—Οι τάσεις της αγοράς το 2012
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η αγορά δείχνει να ακολουθεί πτωτικές τάσεις, παρότι δεν έχουν επισημοποιηθεί τα στοιχεία. Η πτώση αποδίδεται αφενός στη μείωση των εγγυημένων τιμών – με μεγάλη επίπτωση στα οικιακά φωτοβολταϊκά- αλλά και στις καιρικές συνθήκες, καθώς θεωρείται πως ο δριμύς χειμώνας επηρέασε αρνητικά τις χερσαίες εγκαταστάσεις.
Το αρνητικό κλίμα αναστρέφει μερικώς η πτώση στις τιμές του εξοπλισμού.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο εξαρτώνται από εξωγενείς προς τον κλάδο παράγοντες, όπως η εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ, η έκβαση των εκλογών, αλλά και η διαμόρφωση της ελαστικότητας της ζήτησης απέναντι στη μείωση των εγγυημένων τιμών.
Τα υπάρχοντα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν συμβολαιοποιημένη τάση 2 Γιγαβάτ, με περιθώριο 18 μηνών για την ολοκλήρωση των έργων. Ώθηση στην αγορά μπορούν να δώσουν έργα που θα ενταχθούν σε ταχεία αδειοδοτική διαδικασία (fast-track), ενώ 500 Μεγαβάτ βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι ελληνικές εταιρείες φωτοβολταϊκών που επηρεάζονται λιγότερο από την έλλειψη ρευστότητας είναι εκείνες που έχουν ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Οι υπόλοιπες εύλογα καθυστερούν την ολοκλήρωση των έργων εως ότου ανοίξουν οι “κάνουλες” των τραπεζών.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...