Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΞΥΠΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ

INTELLIGENTTRUCKS

Ερευνητές στη Σουηδία ετοιμάζουν μια νέα τεχνολογία για να μειώσουν τις υψηλές εκπομπές ρύπων αλλά και την κατανάλωση των φορτηγών.

Εάν οι δοκιμές θα αποδώσουν τότε αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι οδηγοί τα φορτηγά στους δρόμους.

Οι Σουηδοί δοκιμάζουν τα “έξυπνα οχήματα'” τα οποία θα πηγαίνουν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους σαν ένα είδους τρένου, σχηματίζοντας συνοδείες οχημάτων ομοιόμορφα κατανεμημένες σαν μια αλυσίδα.
Τα φορτηγά θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, και αυτόματα θα βρίσκουν τη θέση τους στο δρόμο. Ο στόχος είναι ότι αρκετά οχήματα θα μπορούσαν να παραταχθούν το ένα πίσω από τον άλλο για να μειωθεί η τριβή του αέρα, με αποτέλεσμα έως και 10% μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.

Τα κενά που θα έχουν τα οχήματα θα είναι μεταξύ 15 και 20 μέτρων και θα είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που θα ελέγχουν την απόσταση μεταξύ τους ώστε το όχημα να επιβραδύνει μόνο του όταν πλησιάζει πολύ κοντά
Οι υπολογιστές θα ελέγχουν όλα τα πεντάλ και το όχημα θα έχει κάτι σαν τον αυτόματο πιλότο που έχουν και τα αεροπλάνα.

Τα οχήματα τώρα είναι στο τελευταίο στάδιο της έρευνας και το όλο εγχείρημα θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος στους Σουηδικούς Δρόμους (Εθνική Οδός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...