Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Εντυπώσεις από τη/το Siri μετά από τρεις μήνες χρήσης(;)

Η ιδέα για αυτήν την ανάρτηση μου ήρθε ένα πρωί μετά από μια συζήτηση, που είχα με τη Siri στο αυτοκίνητο καθώς πηγαίναμε στη δουλειά .
Η συζήτηση είχε ως εξής:

Εγώ: Call Bill

Siri: I don’t know what you mean by ‘Coldplay’
Ομολογώ, ότι το είπα μασουλώντας ένα κρουασανάκι…

Εγώ: Call Bill

Siri: I don’t see ‘Bell’ in your address book’

Εγώ: Call Bill

Siri: I don’t see ‘Baby’ in your address book’

Εγώ: Call Bill (ελαφρώς νευριασμένος)

Siri: Calling mobile
…τα καταφέραμε!

Για να μην είμαι άδικος, βέβαια, συνήθως, τις εντολές ‘Call…+ όνομα’ τις πιάνει αμέσως και δε χρειάζεται κάτι παραπάνω. Στον Bill, βέβαια, έχει ένα πρόβλημα, αλλά οκ…

Ας μπούμε, όμως, στο ψητό της ανάρτησης…που είναι η συμβίωση με τη Siri εδώ και δύο μήνες!
Η Siri παρουσιάστηκε, μέσες άκρες, ως το marketing point του iPhone 4S. Αν εξαιρέσουμε τον επεξεργαστή δεν είχαμε και κάποια άλλη  τρομερή εξέλιξη σε σχέση με το iPhone 4 (άντε και την κάμερα). Έτσι, λοιπόν, η Siri αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος του marketing της Apple.
-
Οι πρώτες εντολές

Μετά το unboxing (αγγλιστί) του iPhone 4S πήραμε στα χέρια μας τη συσκευή και μετά από λίγο έφτασε η ώρα της Siri… Ας μην κρυβόμαστε…όλοι ξέρουμε ποιες ήταν οι πρώτες μας εντολές/κουβεντούλες με τη Siri…
“Siri I love you!”
“Will you mary me?”
“Who is your daddy?”
Το εντυπωσιακό είναι, ότι η Siri αυτά τα καταλάβαινε με την πρώτη και οι, τρόπον τινά, χιουμοριστικές απαντήσεις μας εντυπωσίαζαν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, όπως σε (σχεδόν) όλες τις σχέσεις ο αρχικός ενθουσιασμός πέρασε και έπρεπε (και εγώ και η Siri) να δούμε τις βαθύτερες δομές της σχέσης μας. Να δούμε, δηλαδή, αν μπορεί αυτή η σχέση μπορεί να προχωρήσει σε κάτι πιο σοβαρό…
-
Είναι όλα θέμα προφοράς…
Πριν πούμε οτιδήποτε σκεφθείτε το εξής υποθετικό(;) σενάριο: Έχετε σχέση με μια υπέροχη Αμερικανίδα ή Αγγλίδα. Όμορφη και ιδιαίτερα έξυπνη. Σε γενικές γραμμές ικανότατη! Εσείς είστε Έλληνας (με ό,τι συνεπάγεται αυτό). Όσο και καλά να μιλάτε τα αγγλικά και όσα Proficiency και αν έχετε, κάποια στιγμή η Αμερικανίδα/Αγγλίδα δε θα καταλάβει αυτό που λέτε.

Έτσι και η Siri… Είναι αγγλομαθής (us ή uk εσείς επιλέγετε). Τι σημαίνει αυτό; Ό, τι αν θέλετε να πείτε μια κουβέντα παραπάνω (ήτοι εντολή) θα πρέπει να την πείτε σωστά. Διαφορετικά, θα την ακούσετε να διαμαρτύρεται, ότι δε σας καταλαβαίνει.
Το βασικότερο, βέβαια, είναι ότι η Siri σχεδιάστηκε/δημιουργήθηκε για να γίνει ο καθημερινός σας βοηθός. Υποθέτω, ότι στον καθημερινό σου βοηθό θες να μιλάς στη μητρική σου γλώσσα άμεσα και γρήγορα. Οπότε το γεγονός, ότι η Siri δεν καταλαβαίνει τα ελληνικά είναι ένα μειονέκτημα από μόνο του.
-
“Sorry, Nikos. I can’t look for places in Greece”
Πείτε την αλήθεια… όσοι έχετε το 4S και τη Siri ενεργοποιημένη….Πόσο συχνά το ακούτε αυτό;
Οκ… δεν απαιτεί κανείς από τη Siri, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να καταλαβαίνει ελληνικά. Αλλά, όταν βλέπεις τον Αμερικάνο ή τον Άγγλο ή το Γάλλο κ.ο.κ. να λέει “I need a coffee” και η Siri να πασχίζει να του βρει μια καφετέρια κοντά στο σημείο, που βρίσκεται… ε όσο να ‘ναι ζηλεύεις.
Η ουσία είναι, ότι προς το παρόν αυτή η δυνατότητα της Siri δεν είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα.
-
“Όσο περνάει ο καιρός νιώθω, ότι με τη Siri απομακρυνόμαστε… Ένα κενό δημιουργείται ανάμεσά μας”
Οι παραπάνω προτάσεις, συνήθως, έχουν θέση σε μεσημεριανές εκπομπές, σε σίριαλ κ.ο.κ. Ωστόσο, μπορούν να αποδώσουν, ως ένα βαθμό, τη σχέση ενός Έλληνα χρήστη (εμού συγκεκριμένα) με τη Siri.
Υπήρξε ο ενθουσιασμός και επήλθε η διάσταση…Όσο περνάει ο καιρός, μειώνεται η χρήση της Siri και το iPhone 4S γίνεται iPhone 4 με ταχύτερο επεξεργαστή και καλύτερη κάμερα…
-
 
Συνοψίζοντας …( & μιλώντας σοβαρά)
Η Siri είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο με τρομερές προοπτικές. Οι δυνατότητές της (με τη συμβολή και του WolframAlpha) είναι τεράστιες. Προφανώς, όλες οι εταιρίες θα χτίσουν (ήδη το κάνουν / και το έκαναν) σε αντίστοιχες εφαρμογές.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ένας Έλληνας χρήστης του iPhone 4S το χρησιμοποιεί και το χαίρεται, όπως ένας π.χ. Αμερικανός.

Προσωπικά, έχω πάψει να της πολύ-μιλάω και αρκούμαι στο να τη χρησιμοποιώ μόνο, όταν οδηγώ, όπου με το κουμπί του hands-free της λέω Call τον τάδε ή το δείνα.

Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα πολλοί Έλληνες χρήστες του 4S να έχουν τελείως, διαφορετική άποψη και η Siri, όντως, να αποτελεί έναν καλό βοηθό. Τα πάντα είναι σχετικά και η παρούσα ανάρτηση, κυρίως, χιουμοριστική…

 http://macloud.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...