Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σουηδία: Το τέλος των μετρητών;


Σε ένα μέλλον χωρίς χαρτονομίσματα φαίνεται πως βαδίζει η Σουηδία, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει άλλη μία πρωτιά, καθώς το οξύμωρο είναι πως
αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα ήδη από το 1661.


Αυτό που όλο και περισσότερο παρατηρείται στη χώρα ωστόσο συν των χρόνω είναι η διαρκώς αυξανόμενη τάση χρησιμοποίησης εναλλακτικών μορφών χρήματος, όπως το «πλαστικό» και το «ηλεκτρονικό» χρήμα.

Με τα νέα αυτά δεδομένα φαίνεται να προσαρμόζεται πλήρως η κοινωνία της Σουηδίας στην οποία πλέον, κάποιες φορές, αυτοί που επιμένουν να χρησιμοποιούν κέρματα και χαρτονομίσματα έρχονται αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Για παράδειγμα στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας τα δημόσια λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά καθώς τα εισιτήρια είτε προπληρώνονται είτε αγοράζονται μέσω κινητού με ένα απλό SMS.

Παρόμοιο παράδειγμα μπορεί να δει κανείς σε πληθώρα επιχειρήσεων οι οποίες δέχονται πλέον μόνο πιστωτικές κάρτες αλλά και σε γραφεία μεταφοράς χρημάτων για ηλεκτρονικές συναλλαγές τα οποία έχουν σταματήσει την διαχείριση μετρητών.



Υπάρχουν βέβαια και οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από αυτήν την τακτική όπως είναι οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα στις επαρχίες οι οποίοι είτε δεν έχουν πιστωτική κάρτα είτε δεν μπορούν να κατανοήσουν τη χρήση της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Συνταξιούχων της Σουηδίας Κέρτ Πέρσον: «Υπάρχουν πόλεις που δεν είναι πια δυνατόν να εισέλθεις σε μία τράπεζα και να χρησιμοποιήσεις μετρητά».

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη περίπτωση στην εκκλησία του Καρλ Γκουστάβ στο Κάρλσαμν της Νότιας Σουηδίας όπου ο εφημέριος Γιόχαν Τίρμπεργκ εγκατέστησε μηχάνημα ανάγνωσης πιστωτικών καρτών για τους πιστούς οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν την προσφορά τους στο ναό και δεν είχαν μετρητά πάνω τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Σουηδία τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% της οικονομίας της χώρας, ποσοστό αρκετά χαμηλό συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης που κυμαίνεται στο 9% και των ΗΠΑ στο 7%.

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται βέβαια ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά και η εγκληματικότητα με σκοπό τη ληστεία καθώς η «λεία» είναι άυλη και μη προσεγγίσιμη. Ο Σύνδεσμος Σουηδικών Τραπεζών αναφέρει πως η συρρίκνωση της οικονομίας των μετρητών έχει ήδη αντίκτυπο στις στατιστικές της εγκληματικότητας.

Μία άλλη θετική παράμετρος την οποία υποστηρίζει και ο Φρέντριχ Σνέιντερ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κέπλερ στην Αυστρία, είναι πως: «Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες, εμπλέκονται λιγότερο σε δραστηριότητες παραοικονομίας».

Ο αντίλογος ωστόσο εκφράζεται και από Εθνικό Συμβούλιο της Σουηδίας για την Πρόληψη Εγκλημάτων, που υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα ο αριθμός των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης ανήλθε το 2011 σε περίπου 20.000 άτομα από 3.304 που ήταν το 2000.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει παρόλα αυτά το γεγονός πως εν γένει οι σκανδιναβικές χώρες και η Σουηδία συγκεκριμένα βρίσκονται στο κέντρο τον εξελίξεων με πρωτοπόρες δράσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος η Σουηδία κατέχει την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Πληροφορικής που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
http://tvxs.gr/news/kosmos/strofi-sto-asomato-xrima-kanei-i-soyidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...