Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Χάρισαν» 20 στρέμματα δάσους σε εφοπλιστή

«Χάρισαν» 20 στρέμματα δάσους σε εφοπλιστή
O αρμόδιος για τη φύλαξη της χλωρίδας υπουργός μιας κυβέρνησης που είχε ως σημαία της μάλιστα το 2009 την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», με τροπολογία-ντροπή αποποιείται τα δικαιώματα κυριότητας της Πολιτείας σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και έκταση του νησιού των Σπετσών επ’ ωφελεία γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος μέσω offshore εταιρειών αγόρασε την περιοχή.
O λόγος για τον κ. Παπακωνσταντίνου, που διατελεί υπουργός περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Παπαδήμου!

Στις 11/3/2011, με την απόφαση 45 ο δασάρχης Πόρου επέβαλε στις φερόμενες ως ιδιοκτήτριες της έκτασης offshore εταιρείες Dictamus Residential Ltd, Marcellus Holdings Ltd και Petunia Residential Ltd «να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια επί της έκτασης 20,350 στρεμμάτων περιοχής με τίτλο Λιανός Κάβος στο νησί των Σπετσών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική με την υπ’ αριθμόν 79/2003 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιά».

Ο δασάρχης Πόρου κ. Αναστάσιος Καλπαξίδης αιτιολογούσε την απόφασή του αυτή με το σκεπτικό πως «η έκταση τελούσε υπό τη διοίκηση άρα και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο 3208/2003». Ο κ. Καλπαξίδης προέβη στην κίνηση αυτή καθώς είχε πληροφορηθεί πως συντελούνταν εργασίες εντός της δασικής-χορτολιβαδικής έκτασης. Θα πρέπει να πούμε ότι η συνολική έκταση αφορούσε περίπου 40 στρέμματα, εκ των οποίων τα 19.631,7 ανήκουν πραγματικά στις τρεις offshore εταιρείες και τα υπόλοιπα 20.350, για τα οποία υπήρξε η προαναφερθείσα απόφαση μπλοκαρίσματος, σε ανύποπτο χρόνο και με ερευνώμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία φέρονται να περιήλθαν στην κυριότητα των ιδίων και υπήρχε -προ της επίμαχης τροπολογίας Παπακωνσταντίνου- απαίτηση επ’ αυτών από τη μεριά του Δημοσίου.

Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι νομικά όπλα διεκδίκησης της έκτασης από το Δημόσιο στους νέους ιδιοκτήτες παρείχε με αποφάσεις που πήρε «επάνω του» ο τέως δασάρχης Πόρου κ. Δημήτρης Κόκκας, ένας κρατικός υπάλληλος στου οποίου τους 22 διαφορετικούς λογαριασμούς είχαν βρεθεί το 2009 βάσει πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ποσά 4 εκατ. ευρώ! Αυτά λοιπόν τα στρέμματα είναι που ο νυν δασάρχης Πόρου κ. Καλπαξίδης δεν θέλησε να παραχωρηθούν στις τρεις offshore και για τα οποία γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποδοθούν σε ιδιώτες.

Κοινώς, ο κ. Καλπαξίδης (μαζί και με τον τέως περιφερειάρχη Αττικής κ. Μιχάλη Κυριακίδη, που ήγειρε με τη σειρά του αντιρρήσεις το 2001 κατά της απόφασης Κόκκα), έχοντας γνώση των περιπετειών με τη Δικαιοσύνη του τέως δασάρχη, αμφισβήτησε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της έκτασης, έχοντας παράλληλα στα χέρια του και τα αρχικά συμβόλαια αγοραπωλησίας που δεν περιελάμβαναν την περιοχή των 20.350 στρεμμάτων.

Αφού λοιπόν ο τελευταίος κατανόησε το σκανδαλώδες της υπόθεσης, όχι μόνο μπλοκάρισε υπέρ του Δημοσίου την επίμαχη έκταση, αλλά ταυτόχρονα στις 2 Νοεμβρίου 2011 απέστειλε και κλήση για προκαταρκτική εξέταση στον νόμιμο εκπρόσωπο των τριών offshore εταιρειών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου εγκαλώντας τον για παράβαση του άρθρου 280 του Ν.Δ. 86/69, και συγκεκριμένα «για σύνταξη συμβολαίου σε έκταση που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας στη θέση Λιανός Κάβος περιοχής Σπετσών».

Ο δασάρχης όμως φαίνεται πως δεν είχε υπολογίσει τη… νομοθετική παρέμβαση. Και αυτό διότι μόλις άρχισαν τα πράγματα να σκουραίνουν για τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της επίμαχης περιοχής, συμπτωματικά ο ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με τροπολογία γενικού περιεχομένου έδωσε την ανέλπιστη λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παρέμβαση καταλήγει στην εν λόγω περίπτωση να μοιάζει «χειρουργική», καθώς φωτογραφίζει επακριβώς το πρόβλημα, αναφέροντας πως «το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, εν γένει δασικές εκτάσεις (μιλώντας ευθέως για τον χορτολιβαδικό χαρακτήρα της περιοχής) και στις εκτάσεις των παραγράφων 6β και 6γ του άρθρου του ν. 998/1979». Δηλαδή αναφέρεται ακριβώς σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή για την οποία το Δασαρχείο Πόρου εγκαλούσε τον ιδιοκτήτη!

Ταυτόχρονα, εκτός της αποποίησης μιας κρατικής δασικής περιοχής, υπάρχει και έμμεσα και αποχαρακτηρισμός, αφού οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει εργασίες. Το μεγάλο πρόβλημα που γεννά η τροπολογία και οι σύμφωνα με αυτήν παραχωρήσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες είναι πως αυτή η τροπολογία εγείρει και διεκδικήσεις από εκατοντάδες άλλους ιδιοκτήτες διαφιλονικούμενων εκτάσεων ανά τη χώρα με τελικό θύμα το κράτος. Παράλληλα, η τροπολογία ξεπλένει νομικά τον ιδιοκτήτη της εν λόγω έκτασης στις Σπέτσες, αφού αναγκάζει τον δασάρχη να πάψει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης και φυσικά της όποιας ενδεχόμενης δίωξης θα ασκούσε για παράνομες και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις κατά δασικής έκτασης του κράτους.

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει τόσο απλά, κι αυτό διότι βλέπουμε πως δικηγόρος των τριών offshore εταιρειών δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους τέως νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και στενή φίλη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κυρία Γλυκερία Σιούτη.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η κυρία Σιούτη είναι αυτή που ως πληρεξούσια δικηγόρος στις 11 Μαΐου 2011 είχε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δασάρχη Πόρου κ. Καλπαξίδη να μπλοκάρει την περιοχή υπέρ του κράτους καθώς ήταν δασική.
Ετσι εννοεί ο υπουργός το εθνικό συμφέρον; Με το να υπογράφει τροπολογίες σε άσχετα νομοθετήματα που συμπτωματικά διευκολύνουν τους χειρισμούς υπόθεσης που έχει αναλάβει δικηγόρος φίλη του, κι ας χάνει το Δημόσιο την ίδια του την περιουσία;

ΠΗΓΗ: protothema.gr
http://www.tsantiri.gr/politiki/charisan-20-stremmata-dasous-se-efoplisti.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...