Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ...

 
Θλιβερό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του American Association for
the Advancement of Science στη Βοστόνη. Η παρακάτω φράση τα λέει όλα: «Δεν υπάρχει ούτε λίτρο νερού στους ωκεανούς της Γης, που να μην έχει επηρεαστεί από τον ανθρώπινο παράγοντα». Εδώ και πολύ καιρό όλοι, ειδικοί και μη, παρατηρούμε γύρω μας το τι συμβαίνει στον πλανήτη. Το "καμπανάκι" χτυπάει εδώ και καιρό, αλλά οι υπεύθυνοι και οι ισχυροί του πλανήτη, το αγνοούν επιμελώς.

Δεκαεπτά διαφορετικές δραστηριότητες του ανθρώπου, από το ψάρεμα έως τη μόλυνση του περιβάλλοντος μελέτησαν οι ερευνητές, για να καταλήξουν να σχεδιάσουν ένα χάρτη, όπου παρουσιάζει που και πως ο άνθρωπος έχει «αφήσει το σημάδι του» στη θάλασσα.
Και παρά το ότι οι ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 70% του πλανήτη, το καταστροφικό ανθρώπινο έργο έχει φτάσει παντού.
 

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια εικόνα πολύ χειρότερη από αυτή που θα περίμενε ο περισσότερος κόσμος. Εξέπληξε κι εμένα τον ίδιο», τόνισε ο Ben Harper που ηγήθηκε της συγγραφής της έρευνας.
Κάθε σημείο των ωκεανών έχει επηρεαστεί από τουλάχιστον μια ανθρώπινη δραστηριότητα ενώ το 40% έχει δεχθεί το αντίκτυπο πολλαπλών ενεργειών, όπως πετρελαιοκηλίδες, από εμπορικά πλοία, κλιματική αλλαγή, ραδιενέργεια.



Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα
Οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, είναι –μεταξύ άλλων- η Μεσόγειος, η Καραϊβική, η ανατολική ακτή της βόρειας Αμερικής, η Κόκκινη Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος, η Βόρειος Θάλασσα και κομμάτια του δυτικού Ειρηνικού.
 

Αυτές που παρουσιάζουν τα λιγότερα προβλήματα είναι οι θάλασσες κοντά στους δύο πόλους αλλά και εκεί η πρόγνωση είναι δυσάρεστη καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο οι κλιματικές αλλαγές ανεβάζουν τη θερμοκρασία σ’ αυτές τις περιοχές τόσο η επέμβαση του ανθρώπου θα τις αγγίζει.
Όσο αφορά τη ζημιά που γίνεται, αυτή είναι εμφανής με τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών και των θαλάσσιων ζώων αλλά και με προβλήματα για τους κοραλλιογενείς υφάλους, τη βλάστηση των θαλασσών και πολλά ακόμα.
 

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας για βελτίωση. «Υπάρχουν ακόμα» λένε, «κάποια σημεία που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Είναι μικρά και διασκορπισμένα κι αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσουμε, μπορούμε να τα προστατεύσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγοό για το τι πρέπει να κάνουμε στον υπόλοιπο ωκεανό ώστε να γίνει όπως πρώτα».

Πραγματικά, άλλη μία λυπηρή έρευνα, που καταδεικνύει την καταστροφική δράση του ανθρώπου...Μακάρι κάποιοι να συνειδητοποιηθούν πριν είναι πολύ αργά...

Υ.Γ.Το κείμενο που είναι με πλάγια γράμματα, αποτελεί άρθρο στο cosmo.gr, της Ξένιας Γιαννάκου, με ημερομηνία διμοσίευσης 15/2/08.
 
 
http://perivallonsos.blogspot.com/2008_02_01_archive.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...