Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Dakar 2012, SS13: Πρωτοπόροι Peterhansel και Despres

Οι Γάλλοι ηγούνται στις δύο κατηγορίες μια ημέρα πριν το τέλος, ο Coma είχε πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων

Η 13η ΕΔ του Rally Dakar ήταν όπως φαίνεται και η «φαρμακερή» για τον Marc Coma ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων του KTM με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται παραπάνω από 10 λεπτά πίσω από τον Cyril Despres μία μόλις ημέρα πριν τον τερματισμό. Στα αυτοκίνητα ο Stéphane Peterhansel αύξησε τη διαφορά του από τους διώκτες του καθώς ήταν ο ταχύτερος και σε αυτά τα 275 χιλιόμετρα ΕΔ από την «αινιγματική» Nazca ως την Pisco. Αύριο αναβάτες και πληρώματα θα οδηγήσουν προς τη Lima και τον τερματισμό με την ΕΔ να είναι πολύ μικρή μόλις 29 χιλιόμετρα και μάλλον δεν θα δούμε αλλαγές στην κατάταξη, τουλάχιστον στην κορυφή.

Μοτοσικλέτες
Ο Marc Coma εκκίνησε πρώτος την 13η ΕΔ του ράλι καθώς είχε νικήσει χθες και ο Cyril Despres 4ος αυτό επέτρεψε στον Γάλλο να πιέσει τον Ισπανό κάτι που μάλλον απέδωσε. Το KTM έχασε τη 2η και 3η ταχύτητα και ο Coma τον προσανατολισμό του. Το αποτέλεσμα αυτών των δύο ήταν ο Despres να τερματίσει κάτι παραπάνω από 12 λεπτά μπροστά από τον Coma και αυτομάτως να πάρει τα ηνία της κατηγορίας με διαφορά 11 λεπτών μόλις μια ΕΔ πριν το τέλος. Την πρώτη θέση στην ΕΔ κατέλαβε ο Hélder Rodrigues νικώντας τον Despres για 47 δευτερόλεπτα κατακτώντας έτσι την πρώτη του νίκη φέτος και την 5η της καριέρας του. Με μόλις 29 χιλιόμετρα ΕΔ διαδρομής αύριο και κάτι παραπάνω από 12 λεπτά να χωρίζουν του Despres και Coma δύσκολα θα δούμε κάποια ανατροπή. Αν ο Ισπανός -πολύ πιθανόν- επιλέξει να αλλάξει κινητήρα θα δεχθεί 45 λεπτά ποινή οπότε η διαφορά τους θα αυξηθεί. Ο Rodrigues με αυτή του τι νίκη αύξησε κι άλλο τη διαφορά του από τον 4ο στη γενική Jordi Viladoms διασφαλίζοντας έτσι το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου.
«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ευχαριστιούνται όταν οι team mate τους έχουν πρόβλημα και ιδιαίτερα όταν ο Marc Coma έχει το πρόβλημα. Εκκίνησα την ΕΔ ιδιαίτερα επιθετικά γνωρίζοντας ότι θα κάνει το ίδιο. Δεν ρίσκαρα απλώς προσπάθησα να πάω γρήγορα. Στον ανεφοδιασμό είδα ότι έχω 5 λεπτά διαφορά από τον Marc. Στη συνέχεια χάθηκα μερικές φορές χωρίς να μου κοστίσει πολύ βέβαια αλλά παρέμεινα συγκεντρωμένος. Η σημερινή ΕΔ ήταν πολύ δύσκολη όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Πάντα περιμένω μέχρι το τέλος για να πανηγυρίσω κάτι διότι έχω δει πολλά να συμβαίνουν. Θέλω να μείνω ήρεμος», δήλωσε ο Despres.

Quad
Στις «γουρούνες» ο Tomás Maffei ήταν ο σημερινός νικητής με τον  Sergio La Fuente να έρχεται 2ος και τα αδέρφια Patronelli στην 3η και 4η θέση. Ο πρωτοπόρος της κατηγορίας Alejandro έπαιξε άμυνα σήμερα καθώς η πολύ μεγάλη διαφορά που έχει από τον αδερφό του αλλά και τον Maffei του επέτρεψε να οδηγήσει συντηρητικά χωρίς να ρισκάρει το οτιδήποτε. Όλα φαίνεται πως έχουν κριθεί και σε αυτή την κατηγορία εκτός τεράστιου απροόπτου με τους Patronelli να κάνουν το 1-2 στη γενική και τον Maffei να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλί του βάθρου, 3 αναβάτες από την Αργεντινή στα Quad.

Αυτοκίνητα
Ο Robby Gordon ξεκίνησε πρώτος την ΕΔ και ήταν αμέσως πολύ γρήγορος. Ο Αμερικανός πίεσε πολύ με αποτέλεσμα να κάνει δύο λάθη στο δεύτερο μισό της ΕΔ με το Hummer του να κολλά στην άμμο. Ο Gordon έχασε σχεδόν 40 λεπτά πέφτοντας στην 5η θέση της γενικής. Από την άλλη ο πρωτοπόρος της κατηγορίας  Stéphane Peterhansel οδήγησε πολύ συνετά στην δύσκολη ΕΔ χρησιμοποιώντας την εμπειρία του. Ο Γάλλος κατέκτησε την 59η νίκη στην καριέρα του αυξάνοντας τη διαφορά του από τους διώκτες του. Ο 2ος της γενικής Nani Roma δεν απέφυγε ούτε σήμερα τις κακοτοπιές και κόλλησε για 25 λεπτά στην άμμο. Η βοήθεια του team mate του  Ricardo Leal dos Santos ήταν καταλυτική καθώς κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά του από τον 3ο στη γενική Giniel de Villiers. Με την αυριανή ΕΔ των 29 χιλιομέτρων και τη διαφορά μεταξύ Peterhansel και Roma να είναι μεγαλύτερη των 40 λεπτών δύσκολα θα δούμε κάποια ανατροπή. Όλα δείχνουν πως ο Peterhansel θα κατακτήσει για 10η φορά το Rally Dakar. Ο Γάλλος έχει 3 νίκες με αυτοκίνητο και 6 με μοτοσικλέτα.
«Δεν προσπαθήσαμε να νικήσουμε, θέλαμε να αποφύγουμε τις παγίδες και να μην κολλήσουμε όπως χθες. Ήταν η δυσκολότερη ΕΔ του ράλι. Επιλέξαμε χαμηλότερη πίεση αέρα στα ελαστικά, έτσι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός, αλλά τα καταφέραμε. Υπήρχε ψυχολογική πίεση διότι χθες ήμασταν πολύ κοντά να χάσουμε το Dakar. Οι νίκες κατακτιούνται μέρα με τη μέρα, υπάρχουν ακόμα 30 χλμ ΕΔ και μπορεί να πάθουμε κάποια βλάβη. Θα ανακουφιστώ μόλις βρεθώ στο βάθρο», δήλωσε ο Peterhansel.

http://www.msfree.gr/ms.php?id=25627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...