Με επιτυχία στέφτηκε πείραμα 5 ετών για την ζωή των σκουληκιών στο Διάστημα.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ γράφει σε επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου ότι μικροσκοπικά σκουλήκια επέστρεψαν στη Γη το Μάρτιο, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Πρόκειται για το σκουλήκι Caenorhabditis elegans που το είδος του έχει αρκετές γενετικές ομοιότητες με τον άνθρωπο, και από το πείραμα αυτό θα βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα για το πόσο μπορεί να επηρεάσει η έλλειψη βαρύτητας και η ακτινοβολία τον άνθρωπο.
Τα σκουλήκια έμειναν στο Διάστημα για 5 έτη και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν 12 γενεές σκουληκιών. Μάλιστα τα ζώα επεδείκνυαν φυσιολογικούς ρυθμούς κινητικότητας όταν σιτίζονταν και φυσιολογικές μεταβολές όταν έμεναν χωρίς τροφή και έπειτα σιτίζονταν εκ νέου.
Για τους ερευνητές ήταν έκπληξη στο ότι τα σκουλήκια κατάφεραν να παραμείνουν υγειές και να αναπαρηχθούν κανονικά τόσες φορές, που σημαίνει ότι η καρδιά ή ο εγκέφαλος, μπορούν να επιβιώσουν για χρόνια σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Αυτή η ερευνά δίνει λύσεις σε προβληματισμούς για επανδρωμένη αποστολή του Ανθρώπου στον Πλανήτη Άρη και τις συνέπειες της μυϊκής ανεπάρκειας που μπορεί να προσβάλει τους αστροναύτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου