Προβληματισμένοι οι παραγωγοί της Κεντρικής Αγοράς
* Θέλουν να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες, αλλά όχι και να πουλάνε σε τιμές
κάτω του κόστους. Αυτό μας είπαν χθες οι περισσότεροι παραγωγοί στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, όταν τους θέσαμε το ερώτημα πώς βλέπουν την πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, που έχει ξεκινήσει να διαθέτει αγροτικά προϊόντα σε καταναλωτές μέσω Διαδικτύου, κατευθείαν από τους αγρότες, παρακάμπτοντας τους εμπόρους.
Η αρχή έγινε με την πατάτα Δράμας, που πωλείται με 0,25 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, οι Μεσσήνιοι παραγωγοί δηλώνουν ότι αυτή η τιμή είναι ίση με το κόστος καλλιέργειας, οπότε δεν υπάρχει κέρδος. Φοβούνται, λοιπόν, μήπως η συγκεκριμένη κίνηση, αντί για καλό τούς κάνει ζημιά.
~ Γιώργος Καλύβας, Λογγά
«Θα κάνουν ζημιά σε όσους πουλάνε στη λαϊκή»
* «Αν γίνει κάτι τέτοιο στη Μεσσηνία, θα κάνει ζημιά στους παραγωγούς που πουλάνε στη λαϊκή. Εδώ στην αγορά, βρίσκεις και χαμηλές τιμές και καλή ποιότητα. Λένε ότι στη Βόρεια Ελλάδα πουλάνε τις πατάτες 25 λεπτά το κιλό. Μα, τόσο είναι το κόστος καλλιέργειας. Τι θα κερδίσεις; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτό είναι ζημιά, γιατί χαλάνε την αγορά. Εγώ το θεωρώ λάθος. Να αγοράσει ο καταναλωτής σε λογικές τιμές, αλλά κι εμείς να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, όχι να πουλάμε σε τιμές εξευτελιστικές. Ας πουλήσουν την πατάτα 50 λεπτά, όχι και 25, να μπαίνουν μέσα».
~ Μπάμπης Αλεβίζος, Μαυρομμάτι
«Η τιμή 0,25 δεν καλύπτει το κόστος»
* «Να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που πουλάνε την πατάτα με 25 λεπτά, εάν στις αρχές του άλλου μήνα θα μπορέσουν με αυτή την τιμή να καλλιεργήσουν. Η τιμή των 25 λεπτών δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Ό,τι πάρουν είναι τώρα, ό,τι μαζέψουν. Βέβαια, το να φύγει ο μεσάζοντας είναι θετικό, αν και εγώ έχω κάψει την καλύβα μου για να μη με τρώνε οι ψύλλοι. Εδώ και χρόνια πουλάω μόνος μου τη δική μου παραγωγή στη λαϊκή».
~ Νίκος Νικολόπουλος, Φιλιατρά
«Να φύγουν οι μεσάζοντες,
όχι να πληγούν οι λαϊκές»
* «Πιστεύω ότι είναι πολύ θετική αυτή κίνηση. Πρέπει να φύγουν οι μεσάζοντες. Είναι κρίμα να φέρνω εγώ τα πράγματά μου σαν παραγωγός με 50 λεπτά στην αγορά και ο άλλος να τα πουλάει με 1,50 ευρώ. Όμως, ακόμη και στην πώληση μέσω Διαδικτύου, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν. Να μην πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους. Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια και στη Μεσσηνία. Να το δοκιμάσουμε. Είναι καλό να βγουν οι μεσάζοντες από τη μέση. Δε γίνεται να φεύγει η πατάτα από το χωράφι 20 λεπτά και ο καταναλωτής να την αγοράζει 100, είναι μεγάλη η διαφορά. Τώρα, εάν η πώληση μέσω ίντερνετ επηρεάσει αρνητικά εμάς στη λαϊκή, δεν το ξέρω. Πρέπει να το δούμε. Όμως, συμφωνώ να φύγουν οι μεσάζοντες».
~ Θανάσης Τσιοτίνας, Αρκαδία
«Χρειάζεται έλεγχος στην ποιότητα»
* «Αν δεν υπάρχει ένας έλεγχος για το τι πωλείται, από θέμα φυτοφαρμάκων, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Να κάνουν πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχο στα προϊόντα, για να δουν εάν είναι καλά, και μετά να πουληθούν μέσω ίντερνετ. Καλό είναι να αποφύγουμε τους μεσάζοντες, αλλά χωρίς έλεγχο είναι επικίνδυνο. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι καταναλώνει. Γενικά, δε συμφέρει να πουλάς σε εμπόρους, είναι καλύτερα να διαθέτεις τα πράγματά σου στη λαϊκή. Όμως, όταν η πατάτα έχει κόστος καλλιέργειας 23-27 λεπτά, ανάλογα την τοποθεσία, δε σε συμφέρει να την πουλήσεις 25».
~ Γιάννης Αλεξόπουλος,
Κυπαρισσία
«Είναι θετικό, αν γίνει σωστά»
* «Είναι θετικό αυτό που έχει ξεκινήσει, αρκεί να γίνεται με σκοπό να μην πληγούν οι παραγωγοί, αλλά τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που έχουν τιμές εξωφρενικές. Εμείς εδώ πουλάμε 80 λεπτά τη ντομάτα και υπάρχουν σούπερ μάρκετ που πουλάνε 1,50 ευρώ. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή, τέτοια διαφορά! Αν φύγει από τη μέση ο μεσάζοντας, σίγουρα θα είναι διαφορετικά. Εγώ δίνω την ντομάτα 80 λεπτά και στην ταβέρνα ή τον μανάβη 70. Για να μπορεί να υπάρχει μια ισορροπία. Όταν την παίρνουν 70 από τον παραγωγό και στον καταναλωτή φτάνει 1,50, τι να πεις… Αν μπορεί να γίνει σωστά στη Μεσσηνία πώληση μέσω ίντερντετ, να γίνει».
~ Παναγιώτα Μαγουλά, Μεσσήνη
«Με αυτή την τιμή δε βγάζουν
ούτε τα έξοδα»«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν οι μεσάζοντες. Και με αυτή την τιμή που πουλάνε, δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδα. Είναι δώρον άδωρον. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει οργάνωση και να λειτουργήσει σωστά αυτό. Και για να οργανωθεί, και να γίνει όπως πρέπει, θα περάσουν 30 χρόνια. Εδώ χρειάζεται να παίξει ρόλο το κράτος, να βοηθήσει να γίνουν μικροί συνεταιρισμοί, να τους επιδοτήσουν, να φτιάξουν τα απαιτούμενα συσκευαστήρια και να πουλάνε μόνοι τους, είτε σε λαϊκές είτε στην κεντρική αγορά, αλλιώς το πρόβλημα θα υπάρχει πάντα. Συνεταιρισμοί χωρίς τη βοήθεια του κράτους, δε γίνεται να λειτουργήσουν».
Της Μαρίας Νίκα
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html
ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΕΛΕΝΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΕΩΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ?
ΑπάντησηΔιαγραφή