Κατακόρυφη μείωση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων, που σε ορισμένες περιοχές άγγιξε μάλιστα το 80%, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας...
Ελληνικού Εμπορίου για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%.
Τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, μεταφράζονται σε απώλεια εσόδων περίπου σε 4,5 δισ. ευρώ για τα ταμεία των επιχειρήσεων και αντίστοιχα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Ειδικότερα, στους παραδοσιακούς κλάδους του λιανικού εμπορίου το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2012, διαμορφώνεται ως εξής: -40% στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, -38% στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, -31% στα καταστήματα επίπλων - ηλεκ. ειδών-οικ. εξοπλισμού, -29% στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών, -23% στα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών, -15% καταστήματα βιβλίων -χαρτικών, -10% πολυκαταστήματα και -3,8% τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους δέκα εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ το 80% χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους. Η πλειονότητα των εμπόρων (επτά στους δέκα) δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι και λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες, ενώ έξι στους δέκα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.
Την ίδια ώρα, οι μισοί επιχειρηματίες καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού, ενώ τρεις στους δέκα χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο.
http://epirusgate.blogspot.com/2012/03/blog-post_39.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου