Η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι το πιο σοβαρό μέτρο πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να σπάσει τον κύκλο της ύφεσης και να
καταφέρει να περάσει σε μια νέα φάση ανάπτυξης των οικονομιών της, ειδικότερα των χωρών-μελών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η υποτίμηση του ευρώ θεωρείται πλέον αναγκαία από τους έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αναπτύσσουν πολλές σκέψεις για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.
Η ανάπτυξη αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα για την προοπτική της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά οι ηγεσίες της δεν έχουν βρει ακόμη τον δρόμο και ανακυκλώνονται σε λάθη και αντιφάσεις.
Δεν μπορεί, συγκεκριμένα, να έχουν επιβάλει οι πολιτικές ηγεσίες σκληρές πολιτικές λιτότητας στο κέντρο της Ευρώπης και να περιμένουν ότι μπορεί έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη στην περιφέρεια!
Ούτε να διατηρείται στα σημερινά υψηλά επίπεδα η τιμή του ευρώ και να ευελπιστεί η Ευρώπη ότι θα ξαναπάρει μπροστά η παραγωγική της μηχανή, ότι θα συγκεντρωθούν νέες επενδύσεις με προοπτική στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Η συναλλαγματική πολιτική θα πρέπει να αλλάξει και ας αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Με τη σημερινή νομισματική ισορροπία (ακριβό ευρώ), εκείνες, οι δύο υπερδυνάμεις, πωλούν και κατακλύζουν με φθηνά προϊόντα την Ευρώπη, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη μπαίνει πολύ πιο δύσκολα στις δικές τους μεγάλες αγορές. Ετσι, οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν διαρκώς το παραγωγικό τους μέγεθος και διατηρούν τον πλούτο τους, ενώ εμείς, οι Ευρωπαίοι, τον μειώνουμε, συρρικνώνοντας την παραγωγική μας υποδομή και χάνοντας, ταυτόχρονα, κολοσσιαίου μεγέθους θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα.
Ο μόνος εταίρος της Ε. Ε. που μπορεί να πουλάει σήμερα στις μεγάλες ξένες αγορές, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι η Γερμανία. Αλλά αυτός ο συσχετισμός των δυνάμεων δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, η περιφέρεια της Ευρώπης θα μαραζώσει και η εκτίμηση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στην Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Εκτός από την υποτίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, είναι σχεδόν αδύνατον -επίσης- να οικοδομηθεί νέο μοντέλο ανάπτυξης, εάν οι πολιτικές ηγεσίες δεν αποφασίσουν παράλληλα ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς οικονομικών πόρων, από τον πλεονασματικό Βορρά της Ευρώπης στον ελλειμματικό Νότο. Επιβάλλεται να μετακινηθούν πολλά κεφάλαια σαν επενδύσεις, από την πάνω προς την κάτω πλευρά του χάρτη.
Το μέλλον της Ευρώπης και η έξοδος, με στέρεο τρόπο, από την κρίση, συνδυάζονται αναγκαστικά με μια καινούργια πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Αλλά αυτό προϋποθέτει γενναίες πολιτικές αποφάσεις! Διαφορετικά, ο δυτικός οικονομικός χάρτης θα αποσαθρωθεί και θα συνεχιστεί η διάλυση του πλούτου που τόσες και τόσες δεκαετίες δημιούργησε η Ευρώπη. Και μη μας κάνει εντύπωση… Ας σκεφτούμε το εξής: πόσα αμύθητα κεφάλαια χάθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και, ακόμη ότι, όπου και να επενδύσεις σήμερα, σε μετοχές, σε ακίνητα κ. λπ., οι αξίες που αγοράζεις μειώνονται συνεχώς!
http://kourdistoportocali.com/articles/10204.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου