Ραγδαίες και καταλυτικές οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το απίστευτο μπάχαλο που δημιουργήθηκε στην ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης για το πολυνομοσχέδιο, αλλά
και τις συνεχείς βόμβες στελεχών, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία βάζουν «φωτιά στα τόπια».
Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε από ένα ετερόκλητο σχήμα βουλευτών απέδειξε πως αυτοί βρήκαν τρόπο και… χώρο προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους απέναντι και σε υποψήφιους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και στη δεσμευτική υποχρέωση ώς τώρα να ψηφίζουν μόνοι τους επαχθή μέτρα.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βράζει, έστω και πιο σιωπηλά, μετά την παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, ενώ πολλοί βουλευτές προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά, επιχειρώντας να διασώσουν διάφορες συντεχνίες, όπως καταγγέλλει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Η κατάσταση αυτή μάλλον δικαιώνει τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος από τη μακρινή Κόστα Ρίκα υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει πρόταση για διαρχία και εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι να εκλεγεί από τη βάση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά απορρίφθηκε μετ’ επαίνων. Στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ επισημαίνουν ότι η κατάθεση από τον Κώστα Σκανδαλίδη σχετικής πρότασης για εκλογή ενός «εκτελεστικού» προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως διευκρίνισε αργότερα, έγινε έπειτα από συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πολλοί τον χαρακτήρισαν δε λαγό προκειμένου όχι μόνο να ανατραπούν οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στα θεσμικά όργανα, αλλά και για να κυριαρχήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εκτοπίζοντας τους άλλους υποψήφιους.
Ακρότητες
Η κατάσταση έχει προβληματίσει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν ξέρουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, και πολλοί ψιθυρίζουν ότι βουλευτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφές για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να αναδειχθεί νέος πρόεδρος στην Κ.Ο.
Άλλα στελέχη όμως επισημαίνουν ότι αυτά είναι ακρότητες και δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζουν κάποιοι βουλευτές ερήμην των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων. Η αρχική απόρριψη της πρότασης Σκανδαλίδη μάλλον είναι και οριστική, ενώ όλοι περιμένουν την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου μόλις επιστρέψει από την εξωτική Κόστα Ρίκα, η οποία αναμένεται οργισμένη.
Η ομαδική ανταρσία 35 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου για τα φαρμακεία έγινε από ένα μπλοκ που ήθελε να τον τσαλακώσει, όπως λένε συνεργάτες του.
Μέσα σ’ όλη αυτή την αντάρα ξεχωριστή θέση έχει η βόμβα Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μας είπε κατάμουτρα ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, εξαπολύοντας επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου για τις πολιτικές ευθύνες που φέρει για τη σύνταξή του. Πολύ «διερεύνησαν» την πιθανότητα παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κίνηση θα του στερούσε την πιθανότητα να είναι και υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί σε κανέναν «ηρωική έξοδος» και όλοι πρέπει να κριθούν με βάση και τις ευθύνες συμμετοχής τους.
Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από την κίνηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων να στείλουν τη δικογραφία για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής του 2009, που διερευνούσαν μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ, στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να εξεταστεί από τη Βουλή το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Στο ΠΑΣΟΚ είδαν πίσω από την κίνηση των εισαγγελέων πολιτική υποκίνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτικό κλίμα, και αντέδρασαν.
Η πιο έντονη αντίδραση προήλθε απροσδόκητα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι, αν επιχειρηθεί να απαξιωθεί ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου, θα γίνει μακελειό στη χώρα.
Εκβιασμοί
Η αναφορά του αυτή προκάλεσε σάλο εντός αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικές και εκβιαστικές πρακτικές του υπουργού Υγείας.
Ο ίδιος επανήλθε την Τετάρτη λέγοντας ότι το μακελειό αφορούσε στα πολιτικά κόμματα και όχι στην κοινωνία. Η ένταση της αναφοράς του πάντως εξόργισε τους βενιζελικούς, οι οποίοι είδαν πίσω από την κίνηση αυτή μια αγωνιώδη προσπάθεια του Ανδρέα να προσεταιριστεί την παπανδρεϊκή πλευρά, που τον αντιμετωπίζει με τρομερή καχυποψία τόσο για τις πολύ νεοφιλελεύθερες απόψεις που εκτιμούν ότι έχει, όσο και για την «εντός και εκτός στάση» που κράτησε όλη την προηγούμενη διετία.
Μάλιστα πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα βλέπουν «μέτωπο» βουλευτών για το πολιτικό του τσαλάκωμα πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία από τη βάση, αφού ο υπουργός Υγείας έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Βλέποντας λοιπόν τον Ανδρέα Λοβέρδο να μονοπωλεί την ειδησεογραφία βάζοντας πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου, ο έτερος φιλόδοξος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλησε να κατοχυρώσει την αντιπαπανδρεϊκή πτέρυγα, αλλά μέσα από τον οίστρο του έμπλεξε τα μπούτια του δηλώνοντας ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.
Η αναφορά του προκάλεσε έκπληξη, οργή και αποτροπιασμό στα 3/4 των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τον καταγγέλλουν από την Τρίτη για αμετροέπεια, επιπολαιότητα και απίστευτη υποκρισία, αφού επιχειρεί, όπως λένε, αδειάζοντας τον Παπανδρέου, που τόσο φανατικά στήριζε, να καρπωθεί πολιτικά από την πλήρη πολιτική αποδόμηση του τέως πρωθυπουργού. Μάλιστα κάποιοι είδαν πίσω από την εξέλιξη της ιστορίας και τις συνεχείς διευκρινιστικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, που το γύρισε στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και άλλα ηχηρά, την προσπάθειά του να «χτίσει» έναν χώρο υπέρβασης ακόμα και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, αν δει ότι οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν δεν τον παίρνουν.
Έξαλλος
Άλλοι πιο πονηροί επιμένουν ότι με τις ακραίες του αναφορές ο Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να βρει στελέχη εντός του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποκτήσει την υποστήριξη που χρειάζεται βάσει καταστατικού.
Το σίγουρο είναι ότι εκεί που πήγε να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη, η δήλωση του πρώτου ότι υπόγραψε το μνημόνιο έχοντας πλήρη γνώση και συνείδηση επ’ αυτού και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί τους απομάκρυνε.
Στην όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε η Ιπποκράτους «βγάζει καπνούς». Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι ο τέως πρωθυπουργός πληροφορήθηκε στη μακρινή Κόστα Ρίκα τα όσα είπε ο Χρυσοχοΐδης και είναι έξαλλος, θεωρώντας ότι αυτές οι αναφορές είναι πολιτικά επικίνδυνες, ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα δίνει μια τόσο κρίσιμη μάχη. Πολλοί φέρεται να του έχουν εισηγηθεί να πάρει πειθαρχικά μέτρα απέναντι στις σφοδρές βολές Χρυσοχοΐδη, αλλά ο ίδιος, όπως και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι οι πολιτικές επισημάνσεις ακόμα και οι ακρότητες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα.
Ένα τουρλουμπούκι και όλοι εναντίον όλων...
Μέσα σ’ όλο αυτό το τουρλουμπούκι όμως και ενώ ο ισχυρότερος διεκδικητής του «θρόνου» του ΠΑΣΟΚ σιωπά διαπραγματευόμενος με την τρόικα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, κι άλλα στελέχη δηλώνουν παρόντα.
Η πιο ηχηρή παρουσία του Σαββατοκύριακου ήταν της Αννας Διαμαντοπούλου, της οποίας η παρουσία σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή 18 διανοουμένων - καθηγητών πανεπιστήμιου (όλοι περιστασιακοί επιβάτες στο άρμα της Κεντροαριστεράς), οι οποίοι διερευνούσαν το μέλλον της δημοκρατίας και των κομμάτων στη χώρα, απέδειξε σε όλους ότι ακόμα φλερτάρει με την ιδέα συγκρότησης ενός νέου πόλου με πιο εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά.
Στη Βαβέλ αυτή είχε ήδη προστεθεί και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έσπευσε την περασμένη Πέμπτη να διαρρεύσει αποσπάσματα από ομιλία που θα έκανε στη Γερμανία τέσσερις μέρες μετά.
Οι βολές του κατά του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ έντονες, όταν ο πρώην πρωθυπουργός διαπίστωνε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στο μνημόνιο.
Ο Σημίτης
Πολλοί είπαν αμέσως ότι ο Κώστας Σημίτης δεν επιχειρεί μόνο να πάρει τη ρεβάνς από τον Γιώργο, ο οποίος τον έδιωξε από το κόμμα με το οποίο κυβέρνησε για 8 χρόνια τη χώρα, αλλά προσπαθεί να βάλει πλάτες για την ανασύσταση του εκσυγχρονιστικού χώρου ακόμα και εκτός ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πολιτικά μοιραίο λάθος την έλλειψη διαπραγμάτευσης του μνημονίου και την αμφίσημη αναφορά ότι το Κίνημα μπορεί και να τελειώσει. Πολιτικοί του αντίπαλοι εντός του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να… διεμβολίσει το κόμμα που τον ανέδειξε προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος που θα υπερασπίζεται την πολιτική του.
Από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, παρά την οργή τους για τις δηλώσεις Σημίτη, δεν θέλησαν να σηκώσουν ιδιαίτερα το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης θέλησε να ακυρώσει πλήρως την παρέμβασή του κάνοντας λόγο «για μετά Χριστό προφήτη».
Και έτσι φτάσαμε στη «ματωμένη Τρίτη», όπου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν όλοι εναντίον όλων στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και το πάρτι μόλις άρχισε…
http://topontiki.gr/article/29040
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου